Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία με σκοπό τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που φτάνει από την Κύπρο στην προσωρινή προβλήτα (που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός), δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
«Συνεχίζουμε αυτές τις συζητήσεις. Αυτά λοιπόν είναι σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι όποτε φτάνει βοήθεια στην προβλήτα. Αλλά σίγουρα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είναι έτοιμο να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια, όποτε υπάρχει στην προβλήτα, αλλά και από τη στιγμή που θα υπάρχει συμφωνία για το πώς η βοήθεια θα ταξιδέψει», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανέφερε ότι 80.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη Ράφα από την Τρίτη, όταν ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους αναζητούν ασφάλεια στη Χαν Γιούνις και στο Ντείρ Αλ Μπαλάχ. Αυτές οι περιοχές, όμως, δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την υποστήριξη πολιτών που χρειάζονται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη.
«Καμία ανθρωπιστική βοήθεια – ή καύσιμο για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων βοήθειάς μας – δεν μπόρεσε να εισέλθει από το πέρασμα της Ράφα τις τελευταίες ημέρες. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) αναφέρει ότι η κύρια αποθήκη του στη Γάζα δεν είναι πλέον προσεγγίσιμη. Λέει ότι μόνο ένα αρτοποιείο εξακολουθεί να λειτουργεί και ότι οι προμήθειες τροφίμων και καυσίμων εξαντλούνται. Χωρίς αυτά, το WFP οι δραστηριότητές του θα σταματήσουν» ανέφερε ο κ. Χακ.
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στη Γάζα αναφέρει ότι ορισμένα νοσοκομεία θα αρχίσουν να κλείνουν τις γεννήτριες τους σε τρεις ημέρες εάν δεν λάβουν καύσιμα για να διαχειριστούν τη μικρή ποσότητα που εξακολουθεί να υπάρχει στη Γάζα. Ο ΟΗΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους για την επανέναρξη της εισόδου αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, ώστε να μπορέσει και πάλι να αρχίσει να διαχειρίζεται τις εισερχόμενες προμήθειες.
«Ο OCHA – μαζί με την UNRWA, την Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών του ΟΗΕ και το Τμήμα Ασφάλειας του ΟΗΕ – ήταν στο πέρασμα του Κερεμ Σαλόμ και της Ραφα για να αξιολογήσουν την κατάσταση ασφαλείας. Η περιοχή είναι εξαιρετικά στρατιωτικοποιημένη, καθιστώντας αδύνατο για τις οργανώσεις να διανείμουν τρόφιμα στην κλίμακα που έκαναν προηγουμένως. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προκλήσεις, εν μέσω ενεργών εχθροπραξιών. Εν τω μεταξύ, τα συντρίμμια στους δρόμους έχουν καταστήσει αδιάβατες εως τώρα αυτές τις διαδρομές. Διερευνούμε εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του περιφραγμένου δρόμου ή άλλων διαδρομών», σημείωσε ο κ. Xακ.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις