ΥΓΕΙΑ

Νερό: Πέντε σημάδια ότι λείπει από το σώμα σας

Νερό: Πέντε σημάδια ότι λείπει από το σώμα σας

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται το νερό για την επιβίωσής τους. Σύμφωνα με έρευνα, η δίψα αποτελεί μια καλά σχεδιασμένη διαδικασία του οργανισμού, η οποία προειδοποιεί για την πιθανή αφυδάτωση. Αφυδάτωση δε σημαίνει ότι χάνετε απλώς νερό αλλά και στοιχεία πολύτιμα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού όπως είναι οι ηλεκτρολύτες, νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο.

Δεν χρειάζεται να είστε άρρωστοι με έμετο ή διάρροια για να πάθετε αφυδάτωση. Όταν γυμνάζεστε και ιδρώνετε ή αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και η ζέστη σας εξουθενώνει, υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Τότε είναι που πρέπει να φροντίζετε ακόμα περισσότερο τα αποθέματα νερού στο σώμα σας.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στην αφυδάτωση. Οι αθλητές για παράδειγμα, άτομα με αναπηρία ή κάποια νόσο, οι ηλικιωμένοι ή τα πολύ μικρά παιδιά που δεν μπορούν να αναπληρώσουν χωρίς βοήθεια τα χαμένα υγρά, αναφέρει το NHS Inform. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Μπορείτε πολύ εύκολα να ανανεώνετε τα επίπεδα υγρών στο σώμα σας καθημερινά πίνοντας άφθονο νερό.

Ωστόσο, είναι πού σημαντικό να μάθετε να ακούτε τον οργανισμό σας και να προλαμβάνετε κάθε αλλαγή που σας προβληματίζει. Προσέξτε αυτά τα 5 απλά σημάδια που ίσως δηλώνουν αφυδάτωση.

Δυσάρεστη αναπνοή

Η παραγωγή του σάλιου εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριών στην στοματική κοιλότητα, τα οποία και προκαλούν τη δυσάρεστη αναπνοή. Αν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης δεν παράγει αρκετό σάλιο. Αν, λοιπόν, το πρωί ξυπνήσετε και το στόμα σας είναι ξηρό ενώ η αναπνοή σας μυρίζει είναι καιρός να ενυδατωθείτε.

Ξηρή ή ερεθισμένη επιδερμίδα

Το να είστε αφυδατωμένοι δε σημαίνει ότι θα είστε και ιδρωμένοι. Όταν ο οργανισμός χάνει υγρά επηρεάζεται άμεσα και η επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να χάνει τη ελαστικότητά της και να φαίνεται θαμπή, πιο ξηρή ή κάπως ερεθισμένη. Αν αυτή δεν είναι η καθημερινή εικόνα του δέρματός σας, καλό είναι να το ελέγξετε. Ξεκινήστε πίνοντας περισσότερο νερό.

Μυοσκελετικοί πόνοι

Παρατηρήστε τους πιθανούς πόνους στο σώμα και τους μυς σας. Όταν δεν είστε αρκετά ενυδατωμένοι το σώμα θερμαίνεται. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της άσκησης ή το καλοκαίρι με τη ζέστη, ο πόνος στους μυς είναι συχνό φαινόμενο. Οι μυς εργάζονται πιο έντονα και σφίγγουν. Όταν, επίσης, χάνονται ηλεκτρολύτες σε αυτές τις καταστάσεις μπορεί οι μυς να πονούν. Φροντίστε να μην πίνετε μόνο νερό αλλά να λαμβάνετε και νάτριο ή κάλιο. Με βάση ευρήματα μελέτης στο BMJ Open Sport and Exercise Medicine, όσοι έπιναν κάποιο ποτό με ηλεκτρολύτες μετά την άσκηση πονούσαν λιγότερο ή καθόλου σε σχέση με εκείνους που επέλεγαν μόνο το νερό.

Ακατάσχετη όρεξη για φαγητό και γλυκά

Αν αισθάνεστε ότι πεινάτε διαρκώς, και επιθυμείτε κυρίως γλυκά, ίσως το συκώτι σας, που χρειάζεται νερό για να διασπάσει το γλυκογόνο, αυξάνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δυσκολεύεται. Έτσι, το σώμα δεν είναι ικανό να καταστρέψει το γλυκογόνο και να απελευθερώσει γλυκόζη για να έχει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός και πεινά διαρκώς.

Πονοκέφαλος

Πολλές φορές ο πονοκέφαλος ίσως υποδεικνύει μια ελαφριά αφυδάτωση. Βέβαια, τα αίτια του πονοκεφάλου μπορεί να είναι πολλά, ενώ πρόκειται και για ένα σύμπτωμα που συμβαίνει αρκετά συχνά. Μην ανησυχήσετε. Πιείτε νεράκι που, ούτως ή άλλως, βοηθάει και στη ανακούφιση από τον πονοκέφαλο καθαυτό.

Φροντίστε να παραμένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με 8-10 ποτήρια νερό, είτε είστε στο γραφείο είτε στο σπίτι. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, όταν αθλείστε ή είστε άρρωστοι, αυξήστε την πρόσληψη των υγρών. Το σώμα πάντα θα σας υποδεικνύει με πολλούς τρόπους τι ακριβώς χρειάζεστε.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top