Kαταγράφηκε για πρώτη φορά σε κάμερα το Βόρειο Σέλας στην Κύπρο - Ένα σπάνιο φαινόμενο - Δείτε βίντεο

Kαταγράφηκε για πρώτη φορά σε κάμερα το Βόρειο Σέλας στην Κύπρο - Ένα σπάνιο φαινόμενο - Δείτε βίντεο

Ως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός - τόσο σπάνιο που πιθανόν να μην έχει καταγραφεί ποτέ απο την Κύπρο, αναφέρει σε ανάρτηση του ο Αγάπιος Ηλία ένας από τους κορυφαίους πλανητικούς αστροφωτογράφους.

Σύμφωνα εξίσου και με το kitasweather , το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε μεταξύ 11-12 Μαϊου για λίγα λεπτά από την κάμερα της σελίδας στο Πραστειό Κελλακίου.

Το φαινόμενο καταγράφηκε και από την πανοραμική κάμερα All-Sky του αστεροσκοπείου στον Πρόδρομο, με την εντονότερη δραστηριότητα να καταγράφεται στις 04:16 T.Ω.

Σύμφωνα με τον κ.Ηλία «Το Βόρειο Σέλας, αποτέλεσμα της εξαιρετικά έντονης Ηλιακής καταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη και που υπολογίζεται οτι είναι ανάμεσα στις κορυφαίες 5 όλων των εποχών»

Δείτε βίντεο:

 

 

Τι είναι το Βόρειο Σέλας

Το βόρειο σέλας δημιουργείται όταν ενεργοποιημένα σωματίδια από τον Ήλιο πέφτουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητες έως και 72 εκατομμύρια χλμ/ώρα, αλλά το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας προστατεύει από την «επίθεση».

Καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης ανακατευθύνει τα σωματίδια προς τους πόλους – εκτός από τα βόρεια, υπάρχουν και νότια φώτα - η δραματική διαδικασία μετατρέπεται σε ένα show φωτός.

Ανά πάσα στιγμή, ο ήλιος μπορεί να εκτοξεύσει φορτισμένα σωματίδια από το στέμμα του ή την ανώτερη ατμόσφαιρά του, δημιουργώντας τον ηλιακό άνεμο. Όταν αυτός ο άνεμος προσκρούει στην ιονόσφαιρα της Γης, ή την ανώτερη ατμόσφαιρα, «γεννιέται» το Σέλας.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις» - Συνεχίζεται η προσπάθεια για ΑΤΑ - Βίντεο

ΠτΔ: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις» - Συνεχίζεται η προσπάθεια για ΑΤΑ - Βίντεο

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνέχιση των συζητήσεων την ερχόμενη εβδομάδα για την ΑΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.