Σας έχει τύχει να νιώσετε ένα τσίμπημα στα χέρια ή τα πόδια, σαν να σας τρυπά μια βελόνα; Αυτό το σύμπτωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να είναι σημάδι νευροπάθειας, μιας πάθησης πολύ συχνότερης απ’ όσο πιστευόταν έως τώρα.
Νέα μελέτη, μάλιστα, αποκάλυψε ότι 3 στους 4 συμμετέχοντες που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικοί στα τεστ νευροπάθειας. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ένας άνθρωπος με νευροπάθεια βιώνει ουσιαστικά νευρική βλάβη, η οποία προκαλεί πόνο και μούδιασμα στα άκρα. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται ιδιαίτερα σοβαρό, οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι η νευροπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε πτώσεις, λοιμώξεις, ακόμη και ακρωτηριασμούς σε σοβαρές περιπτώσεις.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Neurology διαπίστωσε ότι η νευροπάθεια αποτελεί στην πραγματικότητα μια πολύ συχνή πάθηση, η οποία μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν διαγιγνώσκεται. Πολλοί από τους ασθενείς, μάλιστα, δεν αισθάνονται αυτό το «τσίμπημα» στα χέρια ή τα πόδια, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση ακόμη πιο δύσκολη.
«Περισσότερο από το 1/3 των ατόμων με νευροπάθεια βιώνουν οξύ πόνο, κάτι το οποίο ενισχύει τα ποσοστά κατάθλιψης και μειώνει την ποιότητα ζωής τους», αναφέρει η ερευνήτρια Melissa A. Elafros, MD, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Τα άτομα με νευροπάθεια αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, επομένως ο εντοπισμός και η θεραπεία της νευροπάθειας ή της προδιάθεσης για την πάθηση είναι κρίσιμοι παράγοντες».
Η δρ. Elafros και η ομάδα της εξέτασαν 169 άτομα, ηλικία κατά μέσο όρο 58 ετών. Οι μισοί συμμετέχοντες είχαν επίσης διαβήτη, ο οποίος, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση νευροπάθειας.
Επιπλέον, 2 στους 3 συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν μεταβολικό σύνδρομο, που σημαίνει ότι είχαν υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, καθώς και δύο ή περισσότερες από τις ακόλουθες παθήσεις:
-Υψηλή αρτηριακή πίεση
-Υψηλά τριγλυκερίδια
-Υψηλό σάκχαρο αίματος
-Χαμηλή HDL(«καλή») χοληστερόλη.
Η δρ. Elafros σημειώνει ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση νευροπάθειας.
Αφού εξέτασαν κάθε άτομο για πολυνευροπάθεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εντυπωσιακό 73% χαρακτηριζόταν πράγματι από κάποιο βαθμό νευρικής βλάβης. Ανησυχητικό είναι ότι 3 στους 4 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί σε τεστ νευροπάθειας δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ στο παρελθόν με αυτή την πάθηση. Ωστόσο, το 60% παραδέχθηκε ότι είχε βιώσει πόνο που σχετιζόταν με τη νευροπάθεια.
Εμβαθύνοντας περισσότερο στα ευρήματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 74% των ασθενών με νευροπάθεια είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Μεταξύ εκείνων που δεν είχαν το σύνδρομο, μόνο το 54% είχε νευροπάθεια. Αφού λήφθηκαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας ασθενής με μεταβολικό σύνδρομο έχει 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει αυτού του είδους τη νευρική βλάβη. Αναφορικά με τους παράγοντες ζωής των συμμετεχόντων, παράμετροι όπως το εισόδημα δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης νευροπάθειας. Ωστόσο, φυλετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.
«Ο αριθμός των ασθενών με νευροπάθεια σε αυτή τη μελέτη -κυρίως μη διαγνωσμένη- ήταν εξαιρετικά υψηλός, αφού αφορούσε σε σχεδόν τα ¾ των συμμετεχόντων», καταλήγει η δρ. Elafros. «Αυτό αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη διάγνωση και τη διαχείριση αυτής της πάθησης, καθώς και την ανάγκη για τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή».
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις