ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Εκλογές 2024: Αναρτήθηκαν διαδικτυακά τα ψηφοδέλτια - Πώς προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της 9ης Ιουνίου

Ήδη ψηφοδέλτια έχουν αναρτηθεί διαδικτυακά, και οι εκλογείς μπορούν να εξοικειωθούν με αυτά, ενώ στα εκλογικά κέντρα θα δοθεί όση βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει ο κάθε ψηφοφόρος να αντιληφθεί πώς και τι ακριβώς θα ψηφίσει, δήλωσε το Σάββατο στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, ενόψει της επικείμενης διπλής εκλογικής διαδικασίας της 9ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς πώς προχωρούν οι διαδικασίες τρεις βδομάδες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Ηλία ανέφερε ότι «προετοιμάζουμε τις εκλογές και ασχολούμαστε αυτήν την περίοδο με τα εκλογικά κέντρα. Χθες, είχαμε θέσει σε λειτουργία την υπηρεσία «Πού και Τι ψηφίζω» και καλώ τους ψηφοφόρους να την επισκεφτούν, προκειμένου να δουν ακριβώς σε ποιο εκλογικό κέντρο θα προσέλθουν για να ψηφίσουν και επίσης να δουν τα ψηφοδέλτια, τους σταυρούς προτίμησης και τον αριθμό των σταυρών, που θα μπορούν να θέσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο». Σημείωσε ότι έχουν τυπωθεί τα περισσότερα ψηφοδέλτια και το τυπογραφείο εργάζεται εντατικά για να είναι όλα έτοιμα.

Ερωτηθείς για την ευρύτερη ανησυχία των πολιτών λόγω των πολλών ψηφοδελτίων που θα λάβουν, ο κ. Ηλία είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να δοθεί κατάλληλη ενημέρωση στους πολίτες και ήδη τα ψηφοδέλτια σε ό,τι αφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εκλογές στους δήμους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εκλογών. Κάλεσε τους εκλογείς να δουν τα ψηφοδέλτια έτσι ώστε να εξοικειωθούν και να μην περιμένουν την ημέρα των εκλογών να παραλάβουν στα χέρια τους ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο να τους είναι άγνωστο.

Επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ο κάθε εκλογέας να δει αυτά τα ψηφοδέλτια εκ των προτέρων, επαναλαμβάνοντας ότι η ημέρα των εκλογών «είναι μια μέρα της δημοκρατίας, διακυβεύονται πολλά και πρέπει να προετοιμαστούμε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να ψηφίσουμε σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές». Ο κ. Ηλία σημείωσε ότι στα εκλογικά κέντρα θα βρίσκονται οι άριστα εκπαιδευμένοι υπεύθυνοι των εκλογικών κέντρων και θα δοθεί όση βοήθεια χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει κάθε ψηφοφόρος να αντιληφθεί πώς ακριβώς θα ψηφίσει.

Ερωτηθείς για τη στελέχωση των κέντρων και κατά πόσον έχουν ενημερωθεί τα άτομα που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα, ο κ. Ηλία είπε ότι «είναι αυτά που κάνουμε τώρα, βγάζουμε το πρόγραμμα και θα ενημερώσουμε σύντομα». Πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες προς τους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων και επίκεινται ενημέρωση και εκπαιδευτικά σεμινάρια «για να ξέρουν πώς ακριβώς θα λειτουργήσουμε εκείνη την ημέρα μέσα στο εκλογικό κέντρο και αργότερα κατά την καταμέτρηση των ψήφων».

Ο κ. Ηλία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό ήτοι στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Βρυξέλλες έχουν επίσης στελεχωθεί, διευκρινίζοντας πως οι ψηφοφόροι εκεί θα μπορέσουν να ψηφίσουν μόνο για τις Ευρωεκλογές. Πρόσθεσε ότι για τις Ευρωεκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν και όσοι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν και έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα εκλογικά κέντρα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής.

Δεν πρέπει να γυρίσει ο κόσμος την πλάτη στην εκλογική διαδικασία, είπε ο κ. Ηλία, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν με υπομονή.

Ερωτηθείς πόσα θα κοστίσει η όλη διαδικασία των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, ο κ. Ηλία απάντησε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ερώτηση εάν ενδέχεται να αλλάξει το ωράριο της εκλογικής διαδικασίας λόγω των διπλών εκλογών, ο κ. Ηλία είπε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 με μία ώρα διακοπή μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 13:00. Συμπλήρωσε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, εάν υπάρχει αθρόα προσέλευση όταν θα κλείνουν οι κάλπες, τότε ο πρόεδρος του εκλογικού κέντρου θα έχει το δικαίωμα να παρατείνει την διαδικασία μέχρι να ικανοποιηθεί και ο τελευταίος ψηφοφόρος. «Εκτιμώ όμως ότι δεν θα χρειαστεί να συμβεί αυτό και ότι θα προσέλθει ο κόσμος έγκαιρα και πριν τις 18:00 προκειμένου να ψηφίσει», είπε.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκειμένου να γίνουν οι εκλογές στις 9 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ίσως κάποια αποτελέσματα να μπορέσουμε να τα δώσουμε τη Δευτέρα το πρωί μετά τις εκλογές και θα εκδώσουμε και πρόγραμμα ανακήρυξης των υποψηφίων σε διάφορες επαρχίες», ανέφερε.

Κληθείς να αναφέρει εάν η ανακήρυξη των νέων Ευρωβουλευτών θα γίνει το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Ηλία είπε ότι αυτό θα γίνει τη Δευτέρα, ωστόσο τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά από το βράδυ της Κυριακής. Υπέδειξε ότι οι ανακηρύξεις των εκλεγέντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνουν σε επίπεδο επαρχίας από τους Εφόρους της κάθε επαρχίας, σημειώνοντας ότι αυτές τις μέρες καταρτίζεται ένα πρόγραμμα σε σχέση με τις ανακηρύξεις και ορισμένες θα γίνουν τη Δευτέρα και κάποιες την Τρίτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Tελικός Champions League: Η Βασίλισσα Ρεάλ απέκτησε το 15ο αστέρι της!

Tελικός Champions League: Η Βασίλισσα Ρεάλ απέκτησε το 15ο αστέρι της!

Η Ρεάλ Μαδρίτης επιβεβαίωσε γιατί είναι η βασίλισσα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επικράτησε με 2-0 της Ντορντμουντ στον τελικό του Champions League και σήκωσε στον ουρανό του Γουέμπλεϊ το 15ο τρόπαιο της!

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top