ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιμένοντας την έκθεση Ολγκίν - Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες

Περιμένοντας την έκθεση Ολγκίν - Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες

Αναχωρώντας από την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έστειλε σαφή μηνύματα και προς τις δύο πλευρές την ε/κ και την τ/κ για να κάνουν βήματα έτσι ώστε να κινηθεί η διαδικασία στο κυπριακό.

Στο μήνυμά της η κ. Ολγκίν αναφέρθηκε στην κοινωνία των πολιτών και το τι ζητά από τους δύο ηγέτες. Από την άλλη ξεκαθάρισε με τον τρόπο της ότι η όποια εξέλιξη στο κυπριακό βρίσκεται στα χέρια του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ. Από τη  δική μας πλευρά, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ φαίνεται να ζήτησε περισσότερα ανοίγματα προς τους Τ/κ ενώ από τον κατοχικό ηγέτη, να συναινέσει σε μία τριμερή συνάντηση, με τον Ερσίν Τατάρ να  θέτει τους γνωστούς όρους. Απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας διεθνείς σχέσεις.

Τα όσα γνωστοποιήθηκαν στη συνέχεια, έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του Ερσίν Τατάρ και με τις δηλώσεις για τη διαδικασία που ακολούθησε η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, ότι δηλαδή είναι εκτός των όρων εντολής της. Αναφέρθηκε μάλιστα στις  συναντήσεις της κ. Ολγκίν  με πολιτικούς αντιπάλους του κατοχικού ηγέτη όπως ο Μουσταφά Ακιντζί αλλά και με τους δύο διαπραγματευτές. Με τους τελευταίους μάλιστα είχε γίνει πρόταση από την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ όπως συναντηθούν με τους δύο ηγέτες, κάτι που ο Ερσίν Τατάρ επίσης, απέρριψε.

Αν και οι εξελίξεις στο κυπριακό δεν φαίνεται να είναι ευοίωνες, η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή με την κ. Ολγκίν αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ και εκτός της ΕΕ για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Επανέλαβε για άλλη μία φορά, ότι η διπλωματία είναι αυτή που δύναται να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει ένας διάλογος.

Αυτό το οποίο απομένει να γίνει το επόμενο διάστημα είναι η έκθεση που θα ετοιμάσει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ και τα όσα θα καταγράφονται για το ταξίδι της στο νησί, στην Άγκυρα και στην Αθήνα, τις επαφές και τα όσα άκουσε και στις δύο πλευρές. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως στην έκθεση της η κ. Ολγκίν θα καταγράψει τα πραγματικά γεγονότα και αυτό από μόνο του θα δείχνει την αδιαλλαξία του Ερσίν Τατάρ και την άρνησή του ακόμα και για μία τριμερή συνάντηση.

Το ερώτημα είναι αν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ θα συνεχίσει την προσπάθεια μετά την υποβολή της έκθεσης ή ο Αντόνιο Γκουτέρες θα κηρύξει αδιέξοδο προς το παρόν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top