ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της Κυπριακής οικονομίας κι έρχεται αντιμέτωπη με μία νέα πρόκληση.

Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Κύπρου δουλεύουν χωρίς άδεια λειτουργείας αφού το 93% λειτουργούν με προσωρινές άδειες.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στο ThemaOnline, ξεκαθαρίζει το τοπίο εξηγώντας τι συνέβη με τις άδειες αυτές ενώ παράλληλα δίνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον τουρισμό του φετινού καλοκαιριού.

«Λειτουργούσαν με προσωρινές άδειες και τώρα έληγε η προθεσμία που είχαν για να καταθέσουν τα νέα σχέδια με τις βελτιώσεις και τις μετατροπές που είχαν γίνει λόγω πολεοδομικών κινήτρων την περίοδο 2013-2018», είπε συγκεκριμένα.

«Το 2019 τους δόθηκε μία πενταετής παράταση για να υποβάλουν τα σχέδια. Ξεκίνησαν να τα κάνουν  δειλά δειλά με τους αρχιτέκτονες και τους μελετητές και ήρθε η πανδημία και εκεί σταμάτησαν όλα. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες γι’ αυτό και ζητήσαμε μία παράταση ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν όλοι οι ξενοδόχοι τα νέα σχέδια με τις μετατροπές και να εξασφαλίσουν και τις υπόλοιπες άλλες άδειες», πρόσθεσε.

Θέλοντας να εξηγήσει τη διαδικασία, ανέφερε ότι «πριν την τελική έγκριση και την τελική άδεια που θα είναι από το Υφυπουργείο, έχει άλλες 20-25 άδειες όπως για παράδειγμα πυρασφάλειας, υγιεινής, πετρελαιοειδών κτλ. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και είναι και πολύς ο κόσμος που θα κάνει αιτήσεις άρα θα υπάρξει μια σχετική καθυστέρηση που είναι και λογικό. Μόνο η πολεοδομική άδεια μπορεί να πάρει από 1 μέχρι ενάμιση χρόνο και άλλους 6-7 μήνες να έρθει η Πυροσβεστική να ελέγξει κτλ»

Παράταση και δυνατότητα συμμόρφωσης μέχρι το τέλος του 2025

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο δίδεται χρόνος σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα τα οποία λειτουργούν χωρίς τη νενομισμένη άδεια λειτουργίας να συμμορφωθούν με τις διατάξεις με σκοπό να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας.

«Εμείς ζητήσαμε παράταση μέχρι το τέλος του 2025 για να δοθεί χρόνος σε όσους ξεκινήσουν τη διαδικασία. Θέλαμε όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις τους να δικαιούνται άλλα 2 χρόνια μετά μέχρι να εξασφαλίσουν όλες τις άδειες. Θεωρούμε ότι η παράταση θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη γιατί στο τέλος θα έρθουμε προς το τέλος του 2025 και θα θέλουμε κι άλλη παράταση. Είναι προς όφελος της τουριστικής μας βιομηχανίας. Θα έπρεπε να ήταν μέχρι το 2025 να υποβάλουν τις αιτήσεις και μέχρι το 2027 να συμμορφωθούν. Όλοι θα τρέχουν να θέλουν νέα παράταση», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Ρουσουνίδης.  

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τουρισμό το καλοκαίρι

Μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, μίλησε για το ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι.

«Προς το παρόν υπάρχει μία συρρίκνωση κοντά στο 10%. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει και ενδεχομένως να μεγαλώσει ή να μικρύνει αναλόγως το πώς θα εξελιχθούν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες», σημείωσε.

«Αξιολογούμε την κατάσταση αλλά πολλά μπορούν να επηρεάσουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής όπως για παράδειγμα η γεωπολιτική κατάσταση, η οικονομική ύφεση που υπάρχει στη Μεγάλη Βρετανία και σε άλλες χώρες, οι ολυμπιακοί αγώνες, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου κ.α», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top