LIKE ONLINE

Νέα Ζηλανδία: Ένα φτερό από θαλάσσιο πτηνό «έπιασε» πάνω από 26.000 ευρώ σε δημοπρασία

Νέα Ζηλανδία: Ένα φτερό από θαλάσσιο πτηνό «έπιασε» πάνω από 26.000 ευρώ σε δημοπρασία

Μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες κατακτά επάξια ένα φτερό θαλάσσιου πτηνού της Νέας Ζηλανδίας που θεωρείται πλέον το πιο ακριβό στον κόσμο. Πρόκειται για το καλοδιατηρημένο φτερό πουλιού Huia το οποίο έχει ήδη εξαφανιστεί.

Χθες εκτέθηκε σε δημοπρασία «πιάνοντας» το αστρονομικό ποσό των 46.521 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας που «μεταφράζεται» σε κάτι παραπάνω από 26.000 ευρώ. «Είναι πλέον το ακριβότερο φτερό που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία», επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα Guardian.

Η τιμή του μαύρου φτερού ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών. Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης ήταν για ένα άλλο φτερό του πουλιού Ηuia, το 2010, το οποίο είχε «πιάσει» σε δημοπρασία 8.400 δολάρια Νέα Ζηλανδίας. Το πανάκριβο φτερό του θαλάσσιου πτηνού Huia ζυγίζει περίπου 9 γραμμάρια, καθιστώντας το πολύ πιο πολύτιμο και από τον χρυσό. Αυτό σημαίνει ότι, ανά γραμμάριο, η τιμή του φθάνει τα 5.169 δολάρια Νέας Ζηλανδίας ενώ ένα γραμμάριο χρυσού κοστίζει 127 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gold Broker.

Το Huia ήταν το μεγαλύτερο από τα είδη πουλιών της Νέας Ζηλανδίας, γνωστό για το όμορφο τραγούδι του, κυρίως όμως για μαύρα γυαλιστερά φτερά του που στο τέλος της ουράς του είχαν λευκό χρώμα. Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός Huia ήταν το 1907, παρότι πιστεύεται ότι ζούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1920. Το θαλάσσιο πτηνό ήταν ιερό για τους Μαορί, ενώ το να φορούν τα φτερά του επιτρεπόταν στους rangatira (αρχηγούς) και σε ανθρώπους με mana (κύρος).

Όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία, το πτηνό ήταν ήδη σπάνιο, αλλά το έντονο ενδιαφέρον τους για τα φτερά του είδους οδήγησε στην εξαφάνισή του. Η επικεφαλής στον οίκο δημοπρασιών Webb's με έδρα το Όκλαντ, όπου πωλήθηκε χθες το φτερό, θεωρεί ότι η άριστη κατάστασή του, οι προσπάθειες προστασίας του και η ιστορία το είδους, οδήγησαν τις προσφορές στα ύψη.

«Το Huia είναι ένα τόσο εμβληματικό πουλί. Δεν έχει πολλά τσακίσματα στα φτερά, θα δείτε επίσης ότι έχει διατηρήσει πολλά από τα χρώματά του, το σκούρο καφέ και ιριδίζον χρώμα του και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζημιάς από έντομα», αναφέρει η Leah Morris στην εφημερίδα Guardian.

Το φτερό είναι καταχωρημένο ως «taonga tūturu» (αυθεντικός θησαυρός) στο Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας καταχωρημένος συλλέκτης «taonga tūturu» μπορεί να το αγοράσει, και πως δεν μπορεί να φύγει από τη Νέα Ζηλανδία χωρίς άδεια. Περίπου 30 άτομα ήταν παρόντα στη χθεσινή δημοπρασία, ωστόσο, όλες οι προσφορές έγιναν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top