ΥΓΕΙΑ

Μνήμη: Ξεχνάτε όλο και περισσότερο; Ίσως φταίνε τα μπισκότα που τρώτε

Μνήμη: Ξεχνάτε όλο και περισσότερο; Ίσως φταίνε τα μπισκότα που τρώτε

Προβλήματα μνήμης, δυσκολία στη σκέψη και εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει πιθανώς να αναμένουν οι λάτρεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, όπως αναψυκτικά, πατατάκια και μπισκότα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Neurology. Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια παρά απλή συσχέτιση, επισημαίνει ωστόσο τους κινδύνους που μπορεί να έχουν οι ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.

«Ενώ η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου κατά τη γήρανση, δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα ποιες διατροφικές επιλογές είναι οι πλέον ωφέλιμες για τον εγκέφαλο» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης W. Taylor Kimberly, MD, PhD, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων υπάγονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όπως αναψυκτικά, αλμυρά και γλυκά σνακ, παγωτά, χάμπουργκερ, σάλτσες όπως κέτσαπ και μαγιονέζα και συσκευασμένο ψωμί. Στα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα ανήκουν το κρέας (βόειο, χοιρινό, κοτόπουλο), τα λαχανικά και τα φρούτα.

Η επικίνδυνη αύξηση

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 11 περίπου χρόνια 30.239 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, που έπρεπε να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα τρόφιμα και ποτά που κατανάλωναν. Ο προσδιορισμός της ποσότητας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έγινε με τον υπολογισμό των γραμμαρίων που κατανάλωναν ανά ημέρα και τη σύγκρισή τους με τα γραμμάρια ανά ημέρα άλλων τροφίμων, ώστε να διαμορφωθεί ένα ποσοστό επί της ημερήσιας διατροφής τους. Το ποσοστό αφορούσε τέσσερις διαφορετικές ομάδες, από τα λιγότερο έως τα περισσότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 14.175 άτομα από το συνολικό δείγμα για γνωστική εξασθένηση και 20.243 για εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς ιστορικό των δύο καταστάσεων υγείας για όλους τους συμμετέχοντες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, 768 άτομα είχαν διαγνωστεί με γνωστική εξασθένηση και 1.108 άτομα είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

στην ομάδα της γνωστικής εξασθένησης, τα προβλήματα μνήμης και σκέψης εντοπίστηκαν στα άτομα που βάσιζαν το 25,8% της διατροφής τους σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα· εν αντιθέσει, στα άτομα με υπερ-επεξεργασμένα το 24,6% της διατροφής τους δεν παρατηρήθηκε έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες
μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, την υπέρταση και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πιθανότητες άνοιας, η αύξηση της ποσότητας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή κατά 10% σχετίστηκε με 16% υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής
η κατανάλωση περισσότερων μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 12% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Όσον αφορά την ομάδα των εγκεφαλικών επεισοδίων, διαπιστώθηκε ότι:

στα άτομα που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα υπερ-επεξεργασμένα αποτελούσαν το 25,4% της διατροφής τους, έναντι 25,1% στα άτομα που δεν υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
μετά από αναγκαίες προσαρμογές, η μεγαλύτερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ η μεγαλύτερη πρόσληψη μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων συνδεόταν με 9% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο βαθμός επεξεργασίας των τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του εγκεφάλου» ανέφερε η Kimberly και πρόσθεσε: «χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοήσουμε καλύτερα ποια συστατικά τροφίμων ή επεξεργασίας συμβάλλουν περισσότερο σε αυτές τις επιδράσεις».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Εντοπίστηκε νεκρός ποδηλάτης δίπλα από πάρκο στη Λευκωσία - Διερευνώνται τα αίτια

Ποδηλάτης έχασε τη ζωή του στη Λευκωσία το απόγευμα της Κυριακής (16/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top