ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Ανάλυση – Ευρωεκλογές: Οι δημοσκοπήσεις και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων για την άνοδο του ΕΛΑΜ - Ο άγνωστος «Χ»

Μόλις 14 ημέρες πριν από τις πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου και το πολιτικό σκηνικό πήρε φωτιά με αλληλοκατηγορίες κομμάτων και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Το διακύβευμα των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι για το μεν πρώτο η πρωτιά και για το δεύτερο, η διατήρηση των δύο εδρών στην ευρωβουλή. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Αννίτας Δημητρίου και Στέφανου Στεφάνου, με φόντο το ΕΛΑΜ. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για θλιβερά αλισβερίσια του ΔΗΣΥ με το ΕΛΑΜ λέγοντας μάλιστα ότι το κόμμα της ακροδεξιάς είναι «σαρξ εκ της σαρκός» του Συναγερμού. Από την άλλη, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για αντιευρωπαϊσμό όσο και αν προσπαθεί όπως λέει, να το κρύψει.

Όλοι εναντίον ενός

Πέραν από το εκρηκτικό σκηνικό μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, στο πεδίο της μάχης μπήκαν τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ για τις θέσεις του ΕΛΑΜ σε σχέση με το μεταναστευτικό και την πρόταση του Χρίστου Χρίστου για παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε άτυπους μετανάστες.

Οι δημοσκοπήσεις

Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο πανικός των κομμάτων αυξάνεται λόγω και των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο και αποτύπωση της στιγμής όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και αυτό είναι αλήθεια αν αναλογιστούμε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις, εντούτοις κανένας δεν μπορεί να απορρίψει το γεγονός, ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να παρασύρουν το εκλογικό σώμα.

Το ερώτημα που πλανάται είναι εάν υπάρχει ή όχι κρυφή ψήφος όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, που σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα αλλάζουν. Υπάρχει όμως και το θέμα της συσπείρωσης και μπορεί να βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο υπάρχουν κόμματα που παραδοσιακά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά συσπείρωσης τις τελευταίες ημέρες, όπως στην περίπτωση της ΕΔΕΚ.

Ο φόβος για την άνοδο του ΕΛΑΜ

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ΕΛΑΜ φαίνεται να αυξάνει τα ποσοστά του και να λαμβάνει μία έδρα στην Ευρωβουλή. Αυτό, προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Στο ΔΗΚΟ Η απώλεια της έδρας στο ευρωκοινοβούλιο θα σημάνει συναγερμό στο κόμμα, το οποίο θα στραφεί προς την ηγεσία του σε ότι αφορά στις επιλογές του, ακόμα και για τη στήριξη στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος φαίνεται σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, η αποδοχή του στην κοινωνία, να κατρακυλά. Από την άλλη η ΕΔΕΚ, το κόμμα το οποίο ταλαιπωρήθηκε μέσα από δικαστικές διαμάχες με τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος διαγράφηκε και στην πορεία δημιούργησε την κίνηση «ΑΙΧΜΗ» αλλά και με αποχωρήσεις και διαγραφές ιστορικών στελεχών, θα πρέπει να κάνει μια ενδοσκόπηση στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να εκλέξει Ευρωβουλευτή. Το κόμμα των Σοσιαλιστών μπορεί να έκλεισε την πόρτα στην εσωστρέφεια, ωστόσο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε κάποιες επαρχίες, όπως η επαρχία Αμμοχώστου και εκεί θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του, μέχρι και την τελευταία ημέρα των εκλογών.

Σε ότι αφορά στη ΔΗΠΑ, το κόμμα του Μάριου Καρογιάν επέλεξε μια διαφορετική οδό για την προεκλογική του εκστρατεία. Χωρίς να μπαίνει στην «αρένα» της σύγκρουσης, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι παρά τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, το κόμμα θα κατορθώσει να φτάσει στο 7,5% και η δήλωσή του, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Μάριος Καρογιάν γνωρίζει πολύ καλά πως κρατά ένα ποσοστό ψηφοφόρων οι οποίοι τον ακολουθούν, το ίδιο συμβαίνει και με κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΠΑ. Αυτό απομένει να αποδειχθεί το βράδυ των εκλογών.

Ο άγνωστος Χ

Το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου ίσως αλλάξει από την επομένη των εκλογών. Εκτός από την άνοδο του ΕΛΑΜ το οποίο δεν αποκλείεται να κατακτήσει την τρίτη θέση, είναι και το νέο κόμμα το Volt, το οποίο έκανε την είσοδο του στην πολιτική σκηνή του τόπου και όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις δείχνει να έχει μια έντονη παρουσία. Αυτό βεβαίως προβληματίζει έντονα κυρίως το ΑΚΕΛ αφού φαίνεται να αντλεί ψήφους από τη δεξαμενή του κόμματος της Αριστεράς. Το Volt όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, ήρθε για να μείνει στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Από την άλλη, ο παράγοντας Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, είναι άγνωστο προς τα πού θα κατευθυνθούν και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτές τις εκλογές, τρείς Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ΑΚΕΛ, Οικολόγων και Volt.

Ο τελευταίος παράγοντας ονομάζεται Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος αν και ανεξάρτητος σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση την οποία παρουσίασε το OMEGA, φαίνεται να καταγράφει ποσοστό με μέση τιμή το 6% ξεπερνώντας το Volt με 5,5% ενώ ακολουθούν ΕΔΕΚ ΔΗΠΑ και οι Οικολόγοι. Τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο αυτό, φαίνεται να προβληματίζει τα κόμματα, τα οποία δεν αποκλείεται να αλλάξουν την προεκλογική τους ατζέντα, η οποία φαίνεται να έχει κουράσει το εκλογικό σώμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πως λειτουργεί - Ποιος ο ρόλος των Ευρωβουλευτών και πόσες έδρες έχει κάθε χώρα

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Δεύτερη σύλληψη για τα χάπια και άσπρη σκόνη που έφερε Κύπρο 31χρονη - Χειροπέδες σε 30χρονο

Συγκλονιστικό βίντεο του Δημήτρη Σταρόβα έναν μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο - «Κάθε μέρα βελτιώνομαι»



Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Εβδομάδα εσωτερικών ζυμώσεων για τα κόμματα του κέντρου - Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης των ηγεσιών

Ενώ διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα του κέντρου τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, προσπαθούν να φιλτράρουν το αποτέλεσμα, κάνοντας τις δικές τους αναλύσεις για το τι πραγματικά έφταιξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top