ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

365 ημέρες τον χρόνο στην στάνη και το άρμεγμα – Κύπρια άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία

Μια γυναίκα που 365 μέρες τον χρόνο ασχολείται με τους στάβλους, το άρμεγμα, βρίσκεται στην ύπαιθρο αντιμέτωπη με ασθένειες και βγάζοντας ελάχιστο κέρδος μίλα στο ThemaOnline και περιγράφει την ζωή της.

Πριν από 20-30 χρόνια, δεν θα ήταν είδηση πως μια γυναίκα ασχολείται με την κτηνοτροφία, όμως σήμερα μιλάμε για ένα επάγγελμα που απασχολεί κυρίως άνδρες, αλλά και ταυτόχρονα ένα επάγγελμα που «κινδυνεύει» να χαθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Μια εξαίρεση αποτελεί η 60χρονη κυρία Γιάννα, η οποία ζει στην Πάχνα, τριάντα περίπου λεπτά από την πόλη της Λεμεσού και ασχολείται τον τελευταίο ένα χρόνο με το συγκεκριμένο επάγγελμα, μετά τον θάνατο του άντρα της, ο οποίος «έφυγε» από την ζωή και η ίδια αναγκάστηκε να αφήσει την δουλειά της για να αναλάβει την στάνη που είχε ο ίδιος. 

Πώς και γιατί ξεκινήσατε να εξασκείτε αυτό το επάγγελμα;

Από την μέρα που πέθανε ο άντρας μου ξεκίνησα να ασχολούμαι, πριν μόνο ο άνδρας μου έκανε αυτή την δουλειά, εγώ εργαζόμουν ως ιδιωτική υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρία.

Ήταν εύκολο να μάθατε την δουλειά;

Όταν πας καθημερινά και παρακολουθείς τι κάνει ο άλλος, μαθαίνεις.

Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος;

Το ότι πρέπει να εργάζεσαι 365 μέρες τον χρόνο. Δεν έχω υπαλλήλους και είμαι μόνη μου, από αυτή την δουλειά ζω Όταν αρρώστησε ο άντρας μου αναγκάστηκα να σταματήσω από την δουλειά μου για να αναλάβω την οικογενειακή μας επιχείρηση.

Απολαμβάνετε την δουλειά σας;

Δεν μου αρέσει η συγκεκριμένη δουλειά, αλλά έχω ακόμη υποχρεώσεις. Δεν μου αρέσει να είμαι εκεί κάθε μέρα και όλη μέρα, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

Πώς καταφέρατε να κρατήσετε ζωντανή την επιχείρηση;

Προσπαθώ να την περιποιούμαι για να την κρατήσω. Όταν είναι η ώρα για να γεννήσουν τα ζώα μου πρέπει να τα προσέξω για να μείνουν ζωντανά τα μικρά. Αυτή είναι η επιβίωση μου.

Πώς βλέπετε σήμερα την κτηνοτροφία στην Κύπρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Μπορεί κάποιος να επιβιώσει κάνοντας αυτή την δουλειά, αλλά πρέπει να γνωρίζει καλά την δουλειά και να την φροντίζει. Δεν θεωρώ ότι θα χαθεί εντελώς σαν επάγγελμα, ούτε μετά από αρκετά χρόνια. Οι διαφορές σε σχέση με παλιότερα είναι η αύξηση των τιμών. Νομίζω ότι πολλοί αναγκάστηκαν να αφήσουν την κτηνοτροφία λόγω της ακρίβειας.

Θα παροτρύνατε νέες κοπέλες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Δεν είναι εύκολη δουλειά η κτηνοτροφία. Αν έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν θα ήταν καλό, όμως εγώ θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο στις μέρες μας να βρεις νέες κοπέλες που να τους ενδιαφέρει. Εγώ, όπως είπα και προηγουμένως, δεν ασχολούμουν με την κτηνοτροφία γιατί είχαν την δουλειά μου. Αναγκάστηκα να παραιτηθώ για βοηθήσω τον άντρα μου όταν αρρώστησε και να αναλάβω την επιχείρηση όταν απεβίωσε. Δεν ήθελα να αφήσω την οικογενειακή επιχείρηση μας. 

Πώς είναι η καθημερινότητα σας;

Ξυπνάω και από το πρωί θα πάω στην στάνη. Θα ξεκινήσω αρχικά να αρμέγω τα ζώα μου και μετά πρέπει να ταΐσω και να τους δώσω νερό. Πρέπει επίσης να ελέγξω και την υγεία τους και σε περίπτωση που χρειάζεται να τους δώσω τα απαραίτητα φάρμακα. Κατά το μεσημέρι θα αρχίσω πάλι το άρμεγμα, μετά θα πάω ξανά πίσω το απόγευμα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ πρέπει να ασχολούμαι με αυτό.

Υπάρχουν άλλα μέλη στην οικογένεια σας που θέλουν να ασχοληθούν;

Έχω δυο κόρες και πέντε εγγόνια, αλλά δεν θέλουν να ασχοληθούν. Μόνο ο ένας μου γαμπρός με βοηθά λίγο στην επιχείρηση. Τα παιδιά μου δεν θέλουν να ασχοληθούν με την στάνη και πολλές ήταν οι φορές που με παρότρυναν να σταματήσω, ωστόσο εγώ συνεχίζω μέχρι να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου, για να μπορώ να είμαι καλά όταν έρθει η ώρα να βρω στη σύνταξη και να βρω κάποιο να πουλήσω την επιχείρηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούς



Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top