ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

«Αβέρτα» υπερωρίες οι Κύπριοι εργαζόμενοι – 1 στους 10 δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

Πολλές υπερωρίες φαίνεται να δουλεύουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι στην κύρια εργασία τους, ξεπερνώντας το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ένας στους δέκα Κύπριους εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα, καθιστώντας την Κύπρο δεύτερη ανάμεσα στα Κράτη Μέλη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2023 το 7,1% των απασχολουμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζονταν πολλές ώρες στην κύρια εργασία τους. Διευκρινίζεται ότι, οι πολλές ώρες εργασίας αναφέρονται σε εκείνους τους εργαζόμενους που συνήθως περνούν 49 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα στην εργασία τους.

Τι ισχύει στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η Κύπρος ήταν η δεύτερη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων που απασχολούνταν πολλές ώρες στην εργασία τους για το 2023.

Συγκεκριμένα, το 2023 1 στους 10 ή αλλιώς το 10,4% Κύπριους, εργάζονταν πέραν των 49 ωρών την εβδομάδα στην εργασία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ποσοστό των εργαζομένων που δούλευαν πολλές ώρες στην Κύπρο, κατέγραψε σταθερή αύξηση από το 2020 και μετά, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής:

- 2020: 9,1%

- 2021: 9,5%

- 2022: 9,7%

- 2023: 10,4%

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες με ποσοστό 11,6%, ακολουθούμενη από την Κύπρο με 10,4% και τη Γαλλία με 10,1%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 0,4%, τη Λιθουανία και τη Λετονία με 1,1%.

Το υψηλότερο ποσοστό με τα άτομα που εργάζονταν πολλές ώρες, αφορούσε τους αυτοαπασχολούμενους με 29,3%, σε σύγκριση με τους μισθωτούς που ανέρχονταν στο 3,6% του συνόλου.

Ταυτόχρονα, οι πολλές ώρες εργασίας ήταν πιο συχνές μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων όπως τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία με 27,5% του συνόλου των ειδικευμένων εργαζομένων και των διευθυντικών στελεχών με 21,9%. Όλες οι άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως ορίζονται από τη διεθνή τυποποιημένη ταξινόμηση επαγγελμάτων (ISCO), έφταναν κατά μέσο όρο το 7,3%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούς



Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top