Ενώ διανύουμε τα τελευταία λίγα μέτρα πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, στα κομματικά επιτελεία αιωρείται ένας μεγάλος προβληματισμός για τις επιλογές τις οποίες θα κάνουν οι ψηφοφόροι, στην κάλπη.
Ένας προβληματισμός ο οποίος δεν είναι καθόλου τυχαίος, παρακολουθώντας κυρίως τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στα εκλογικά επιτελεία γνωρίζουν πολύ καλά πως το εκλογικό σώμα μπορεί να στραφεί σε άλλες επιλογές, είτε για λόγους εκδίκησης είτε γιατί υπάρχει μία θα λέγαμε απάθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα ομιχλώδες τοπίο και είναι αυτό το οποίο αποκαλούν οι πολιτικοί αναλυτές, «ο άγνωστός Χ».
Οι Ψηφοφόροι οι οποίοι θα επιλέξουν να πάνε στην κάλπη στις 9 Ιουνίου, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα επιλέξουν το παραδοσιακό κόμμα το οποίο ψήφιζαν διαχρονικά και αυτό μπορεί να συμβεί είτε λόγω κάποιων προσωπικών κινήτρων είτε γιατί θέλουν να στραφούν σε κάτι άλλο. Αυτό το φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, αποτελεί τον κυριότερο φόβο των κομμάτων και αυτό θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν όσο μπορούν, λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές.
Ο φόβος της αποχής
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται όλο και πιο πολύ το φαινόμενο της αποχής. Αυτή η συμπεριφορά ή τάση των πολιτών που δεν πάνε στην κάλπη, αφορά είτε σε ψηφοφόρους οι οποίοι εμφανίζονται θυμωμένοι , είτε σε εκείνους οι οποίοι αποστρέφονται συνειδητά πλέον την πολιτική και τους πολιτικούς. Μια μερίδα του εκλογικού σώματος, η οποία δεν πρόκειται να πεισθεί, να ψηφίσει.
Η συμπεριφορά των νέων ψηφοφόρων
Ένας αστάθμητος παράγοντας είναι το πώς θα συμπεριφερθούν οι νέοι σε αυτές τις εκλογές. Αν δηλαδή θα πάνε στην κάλπη, ή θα έχουμε αυξημένα ποσοστά αποχής. Εδώ, υπάρχει επίσης ένας προβληματισμός στα εκλογικά επιτελεία για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουν οι νέοι ψηφοφόροι να ψηφίσουν.
Ενώ πλησιάζουμε στις διπλές εκλογές του Ιουνίου, φαίνεται να υπάρχει η τάση της προσωπικής ψήφου. Αυτό άλλωστε έχει διαφανεί στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και αυτή η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος μένει να διαφανεί εάν θα αποτυπωθεί και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Οι πολίτες φαίνεται ότι επιλέγουν πρόσωπα και όχι το κόμμα στο οποίο ανήκουν, παραδοσιακά. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τάση γίνεται όλο και πιο συχνή, με τη λεγόμενη χαλαρή ψήφο, κάτι που προβληματίζει έντονα, τα εκλογικά επιτελεία. Η προσωπική ψήφος αποτυπώνεται συνήθως στις τοπικές εκλογές με το εκλογικό σώμα να μην ακολουθεί τη γραμμή του κόμματός του.
Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου ίσως φέρουν μία μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, λόγω ακριβώς της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος. Το πώς οι πολίτες θα ψηφίσουν, με ποια κριτήρια θα επιλέξουν τους εκλεκτούς τους, αν θα επιλέξουν άλλους κομματικούς συνδυασμούς από αυτούς που ψήφιζαν διαχρονικά, είναι παράγοντες που κανένα εκλογικό επιτελείο δεν μπορεί να υπολογίσει, τη δεδομένη στιγμή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις