ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανεξέλεγκτη η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Τι ισχύει με την πώληση τους - Εισήγηση για «tobacco shops»

Ανεξέλεγκτη η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων: Τι ισχύει με την πώληση τους - Εισήγηση για «tobacco shops»

Σε μάστιγα εξελίσσεται δυστυχώς η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από ανήλικους, με την νομοθεσία που καθορίζει την πώληση τους να είναι ανύπαρκτη.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Νέου Συνδέσμου Περιπτεριούχων (ΝΕ.ΣΥ.ΠΕ), Σπύρος Ξυναρής ανέφερε ότι υπάρχει μια κατηγορία ηλεκτρονικών τσιγάρων για τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να τα καλύπτει.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ηλεκτρονικά στα οποία δεν υπάρχει νικοτίνη.

«Από τους πρώτους μήνες, πριν τρία χρόνια, που μπήκαν στην αγορά είχα επισκεφθεί το Τελωνείο, το Υπουργείο Υγείας και την Αρχή Απεξάρτησης και τόνισα ότι δεν γίνεται να μην υπάρχει νομοθεσία. Για να κινήσω ενδιαφέρον είχα πει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη, αφού δεν έχει νομοθεσία, ας τα πουλούμε και στις καντίνες των σχολείων μας», σημείωσε.

Τονίζεται ότι για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τα οποία έχουν νικοτίνη ισχύει η ιδία νομοθεσία με τα κανονικά τσιγάρα, η οποία καθορίζει ότι δεν μπορούν να πωληθούν σε ανήλικους.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξυναρής, τα καπνικά προϊόντα πρέπει να πωλούνται μόνο από τα περίπτερα ή από ειδικά καταστήματα.

«Έχουμε πολλά περίπτερα, δεν πρόκειται κάνεις καταναλωτής να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Να σημειώσω ότι τα καπνικά προϊόντα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο πωλούνται σε ειδικά καταστήματα που ονομάζονται tobacco shops ή στα περίπτερα. Στην Κύπρο ο οποιοσδήποτε μπορεί να πωλά καπνικά, εάν πας στο Δημαρχείο ή σε μια επαρχιακή διοίκηση μπορείς να βγάλεις άδεια. Εξασφαλίζει άδεια ο οποιοδήποτε για να τα πουλά. Πως θα γίνει τότε έλεγχος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους ελέγχους, ο κ. Ξυναρής ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής μεν αλλά όχι καθημερινός έλεγχος από το Τελωνείο κατά διαστήματα αλλά και από τα Υπουργεία Υγείας/Εμπορίου.

«Αν αλλάξει ο νόμος και πωλούνται μόνο στα περίπτερα, μπορούν να μπουν και δικλείδες ασφαλείας. Για παράδειγμα, αν πιάσεις ένα ιδιόκτητη περίπτερου που να πουλά παράνομα τσιγάρα είτε λαθραία είτε σε ανήλικους, άμεσα και χωρίς να πηγαίνει δικαστήριο, να χάνει την άδεια του και να μην μπορεί να την εκδώσει ξανά», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούς



Δεύτερη θητεία Φον ντερ Λάιεν στηρίζει ο ΠτΔ - «Στόχος να κλείσουν οι διαδικασίες τον Ιούλιο»

Δεύτερη θητεία Φον ντερ Λάιεν στηρίζει ο ΠτΔ - «Στόχος να κλείσουν οι διαδικασίες τον Ιούλιο»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να συνεχίσει για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρο, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως ελπίζει οι διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top