ΔΙΕΘΝΗ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα μπει φυλακή, αν καταδικαστεί; Τα σενάρια για την τύχη του Αμερικανού πρώην προέδρου μετά τη δίκη

Ντόναλντ Τραμπ: Θα μπει φυλακή, αν καταδικαστεί; Τα σενάρια για την τύχη του Αμερικανού πρώην προέδρου μετά τη δίκη

Ενώ πλησιάζει προς το τέλος της η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη τον καταδικάσει για παραποίηση των εταιρικών στοιχείων για να καλύψει τα χρήματα που έδωσε με σκοπό να εξαγοράσει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς.

Αύριο Τρίτη θα αρχίσουν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής, αν και δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων.

Δεν θα είναι η πρώτη καταδίκη του Τραμπ, αλλά καθώς πρόκειται για ποινική διαδικασία, το ενδιαφέρον είναι διαφορετικό. Ακόμη περισσότερο καθώς σε λίγους μήνες από σήμερα μπορεί να κερδίσει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο και, ως πρόεδρος πλέον, θα έχει άλλες δυνατότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάζεται και ο πρώτος υποψήφιος που είναι και κατάδικος.

Ωστόσο, όπως τονίζει το BBC, το ενδεχόμενο να καταδικαστεί ο Τραμπ, έστω και για ένα από τα 34 αδικήματα που τον βαρύνουν σε αυτή τη δίκη, είναι υπαρκτό. Τι θα συμβεί τότε;

Ακόμη και σε περίπτωση καταδίκης θα φύγει από το δικαστήριο κανονικά μέχρι να ανακοινωθούν οι ποινές σε άλλη συνεδρίαση.

Ο δικαστής θα πρέπει να συνυπολογίσει μια σειρά παραγόντων όπως η ηλικία του Τραμπ, που είναι 77 ετών, το ότι δεν έχει καταδικαστεί (ποινικά) στο παρελθόν, το ότι είναι πρώην (και υποψήφιος μελλοντικός) πρόεδρος, αλλά και ότι παραβίασε τις εντολές του δικαστηρίου να μην σχολιάζει τη δίκη. Οι ποινές μπορεί να ξεκινούν από πρόστιμο ή μια ποινή με αναστολή, μέχρι και τη φυλάκιση.

Ο Τραμπ θα μπορούσε τότε να απαντήσει με έφεση, μια διαδικασία που θα πάρει πολλούς μήνες να ολοκληρωθεί. Η νομική ομάδα του Τραμπ θα μπορούσε να βασίσει την έφεση στα ανεπαρκή στοιχεία από την κατάθεση της Στόρμι Ντάνιελς. Ώσπου να κλείσει οριστικά η υπόθεση ο Τραμπ θα είναι ελεύθερος με εγγύηση.

Ακόμη, όμως, και εκπληρωθεί το χειρότερο σενάριο για τον Τραμπ, η πιθανότητα να βρεθεί στη φυλακή είναι μικρή, αν και όχι ανύπαρκτη. Εξάλλου, τα 34 αδικήματα του Τραμπ είναι της κατηγορίας Ε για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, με ποινές το πολύ τέσσερα χρόνια.

Υπάρχουν όμως και πρακτικές δυσκολίες που κάνουν δύσκολη την έκτιση ποινής. Ως πρώην πρόεδρος ο Τραμπ έχει ισόβια προστασία από την Μυστική Υπηρεσία, οι πράκτορες της οποίας θα πρέπει να τον προστατεύουν και… μέσα στη φυλακή.

Αλλά και πίσω από τα κάγκελα (ή έστω με το ένα πόδι μέχρι να συζητηθεί και η έφεση σε περίπτωση καταδίκης) ο Τραμπ δεν χάνει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Οι καταδικασμένοι δεν αποκλείονται από το Σύνταγμα, δεν είναι όμως βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι όντως θέλουν να ψηφίσουν για έναν πρόεδρο με ποινικό μητρώο. Ποσοστό 6% των τραμπικών λένε ότι δεν θα ψήφιζαν έναν κατάδικο, αριθμός μικρός που όμως μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές.

Τελικά όμως, μπορεί να συγχωρέσει τον εαυτό του ως πρόεδρος; Όχι, σημειώνει το BBC, γιατί οι πρόεδροι απονέμουν χάρη για ομοσπονδιακά αδικήματα και όχι πολιτειακά όπως αυτά που αντιμετωπίζει τώρα ο Τραμπ. Έχει και δύο δίκες σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στις οποίες μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του απονέμοντας χάρη στον εαυτό του. Οι συνταγματολόγοι στις ΗΠΑ θα διαφωνούσαν: ο πρόεδρος, έστω και ένας Τραμπ, δεν έχει αυτή την εξουσία για τον εαυτό του.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί



22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top