ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΞ: Οικουμενικοί περιορισμοί στο εμπόριο αντικειμένων τέχνης από περιοχές συγκρούσεων

ΥΠΕΞ: Οικουμενικοί περιορισμοί στο εμπόριο αντικειμένων τέχνης από περιοχές συγκρούσεων

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εφαρμόζει οικουμενικούς περιορισμούς στο εμπόριο και τη μεταφορά των αντικειμένων τέχνης από όλες τις περιοχές συγκρούσεων, με την υποχρέωση της απόδειξης της νομιμότητας των συναλλαγών στους εμπόρους, σε οίκους δημοπρασίας και στους αγοραστές και όχι στο κράτος προέλευσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας την Κυριακή, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Υπουργική συνάντηση με θέμα « Προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά- μια επιτακτική ανάγκη».

Τη συνάντηση διοργάνωσαν, στο περιθώριο της 70ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η Ιταλία, η Ιορδανία και οι Οργανισμοί ΟΥΝΕΣΚΟ, ΙΝΤΕΡΠΟΛ και UNODC.

Ο κ. Κασουλίδης στην ομιλία του επεσήμανε ότι ένα από τα κύρια εμπόδια για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα αποτελεί η απόδειξη της ταυτότητας από τις ενάγουσες  χώρες.  Με βάση την δική μας εμπειρία, είπε, βλέπουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί παράνομα από την Κύπρο δεν ήταν καταγεγραμμένα ή επαρκώς τεκμηριωμένα. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε,  είναι δύσκολο να αποδειχθεί στο δικαστήριο η προέλευση τους,  ολύ δε περισσότερο σε ορισμένες χώρες όπου η νομοθεσία προβλέπει ότι το βάρος της απόδειξης προέλευσης ενός αντικειμένου αποτελεί ευθύνη της ενάγουσας χώρας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το βάρος της απόδειξης να μην πέφτει κατά κύριο λόγο στο κράτος, στην προκειμένη περίπτωση του Ιράκ, σχετικά με α) το σταμάτημα της δημοπρασίας ύποπτων αντικειμένων και β) την επιστροφή των αντικειμένων. Ίσως, είπε, χρειαζόμαστε  μια «διαδικασία Κίμπερλι» (η οποία ισχύει στην περίπτωση των «ματωμένων διαμαντιών») για πολιτιστικά και θρησκευτικά αντικείμενα που λεηλατήθηκαν στο Ιράκ, στη Συρία ή σε άλλες εμπόλεμες ζώνες.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε,  ίσως χρειαστούμε ένα νέο νομικό πλαίσιο και ένα νέο διεθνές πρότυπο μέσω του οποίου αγορές από συλλέκτες αντικειμένων που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων να μη θεωρούνται ότι γίνονται "καλή τη πίστει" εξουδετερώνοντας έτσι τη δικαιολογία του "δεν ήξερα" από συλλέκτες που αγοράζουν λεηλατημένα αντικείμενα.

Σε αυτό το πνεύμα, είπε, θα πρέπει να λάβουμε ένα επιπλέον βήμα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα υιοθετηθέντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χρειαζόμαστε, είπε, ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εφαρμόζει οικουμενικούς περιορισμούς στο εμπόριο και τη μεταφορά των αντικειμένων από όλες τις περιοχές συγκρούσεων, με την υποχρέωση της απόδειξης της νομιμότητας των συναλλαγών στους εμπόρους, σε οίκους δημοπρασίας και στους αγοραστές και όχι στο κράτος προέλευσης.

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό η πώληση των πολιτιστικών αντικειμένων στο διαδίκτυο να ρυθμίζεται αυστηρά σε διεθνές επίπεδο και να εφαρμόζεται πάντα η ίδια αρχή, είπε ο κ. Κασουλίδης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top