ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ανοίγει και νέο δίαυλο επικοινωνίας με τον Αραβικό κόσμο - Στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ανοίγει και νέο δίαυλο επικοινωνίας με τον Αραβικό κόσμο - Στην Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ

Σημαντική για τις σχέσεις Λευκωσίας με το Κατάρ θεωρείται η επίσκεψη του Εμίρη Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο νησί για επίσημη επίσκεψη.

Τον Εμίρη του Κατάρ υποδέχθηκε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθησε σύντομη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Εμίρη του Κατάρ κατά την οποία οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών τους, σημειώνοντας ότι προσβλέπουν στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η σημασία της επίσκεψης

Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ θεωρείται σημαντική για την Κύπρο, η οποία ως γνωστόν διατηρεί άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και αυτό πιθανόν να δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις στον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο. Από την άλλη, το Κατάρ είναι γνωστό για τις φιλικές σχέσεις με την Τουρκία οι οποίες αγγίζουν και τα κατεχόμενα όπου σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, επιχειρηματίες από το Κατάρ προτίθενται να επενδύσουν στο Βαρώσι.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις της Λευκωσίας με το Κατάρ μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή, αφού θεωρείται η γέφυρα της ΕΕ με τον Αραβικό κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι το Κατάρ έχοντας ουσιαστικά ένα απόλυτο καθεστώς, δημιουργεί σχέσεις με Ευρωπαϊκά κράτη, οι οποίες το βοηθούν έτσι ώστε να πέφτουν στα μαλακά οι εκθέσεις της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός του Εμιράτου. Έχοντας στα χέρια του ήπιες εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενθαρρύνει ζητήματα τουρισμού, επιχειρηματικών σχέσεων, συνεργασίες κλπ.

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του status της ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις της ΕΕ με τον Αραβικό κόσμο. Μπορεί να γίνει η γέφυρα της ΕΕ με την Μέση Ανατολή και με τον Αραβικό κόσμο, με τεράστια οφέλη και στις δύο πλευρές. Εμπορικά, πολιτισμικά και στη διαδικασία ειρήνευσης αφού την ίδια στιγμή η Κύπρος, διατηρεί άριστες σχέσεις και με το Ισραήλ.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, είναι το γεγονός ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα διασύνδεσης της ΕΕ με τον ενεργειακό πλούτο των Αραβικών χωρών και αυτό, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας. Άλλωστε η ίδια η γεωγραφική θέση της Κύπρου, αλλά και οι άριστες σχέσεις με το Ισραήλ, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό, στη Γάζα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Λευκωσία επιδιώκει συνεργασίες με το Εμιράτο του Κατάρ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο επιδιώκει αναβαθμισμένη σχέση με το εμιράτο, το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία.

Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής του Εμίρη του Κατάρ στο προεδρικό Μέγαρο, αναμένεται να συζητηθούν θέματα κυρίως οικονομικής σημασίας και τουρισμού αλλά και το κυπριακό. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν μετά το πέρας της συνάντησης, θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top