ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

Βασικό εργαλείο στα χέρια του Υπουργείου Μεταφορών για την αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης είναι τα «έξυπνα φώτα».

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, τα έξυπνα φώτα θα εξυπηρετούν επίσης στην περίπτωση περιστατικών κρίσεων όπως τη διέλευση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων δίνοντας τους προτεραιότητα, να ανάβουν δηλαδή πράσινο σε όλη τους τη διαδρομή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα έξυπνα φώτα τα τοποθετηθουν στις κύριες διασταυρώσεις όπου τυγχάνει να λειτουργεί και το σύστημα φωτοεπισήμανσης με τις σταθερές κάμερες.

«Ευελπιστούμε ότι εντός του 2024 θα μπει το πρώτο σύστημα. Είμαστε στη φάση που αξιολογούνται οι σχετικοί φάκελοι, στη συνέχεια θα δοθούν στους επιτυχόντες του διαγωνισμού και εντός των επόμενων μηνών θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου», σημείωσε ο Αλέξης Βαφεάδης.

Το παράδειγμα της Αγίας Φύλας

Όπως υπέδειξε ο Υπουργός Μεταφορών αν και τα φώτα στον κυκλικό κόμβο είχαν μια μικρή συμβολή στην αποσυμφόρηση της κίνησης, αυτή χάθηκε μέσα στην αύξηση του όγκου της οχηματικής κίνησης στην ευρύτερη Λεμεσό.

Παράλληλα, υπέδειξε πως για να δουλέψουν σωστά τα έξυπνα φώτα πρέπει να μπουν σε μια σειρά από διασταυρώσεις και να δουλεύουν συντονισμένα. Στην Αγία Φύλα υπάρχει μόνο ένα σημείο.

Η ανακοίνωση για τις προσφορές

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι στις 24 Μαΐου 2024 υποβλήθηκαν οι προσφορές για το έργο «Προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση, λειτουργία και συντήρηση νέου συστήματος διαχείρισης της αστικής κυκλοφορίας (Urban Traffic Control-UTC) στη Λευκωσία και τη Λεμεσό» (Αρ. Διαγωνισμού: PS/60/2022/G(O)). Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν τρεις προσφορές από τις πιο κάτω εταιρείες:

· Hellenic Technical Enterprises Ltd

· M.K. TTS Ltd

· AIRCONTROL LTD

Η εκτίμηση κόστους ανέρχεται στα €7,13 εκατομμύρια (+Φ.Π.Α) και περιλαμβάνει 24 μήνες περίοδο εκτέλεσης και 5ετή συντήρηση. Η προσφοροδότηση περιλαμβάνει δυο φακέλους, τεχνικό και οικονομικό φάκελο. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των υποβληθέντων προσφορών.

Στόχος του έργου είναι η καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, η οποία θα επιφέρει αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας του οδικού δικτύου, μείωση του χρόνου διαδρομής των οχημάτων και αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολιτικής Συνοχής, Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» της ΕΕ.

Το προτεινόμενο σύστημα θα εφαρμοστεί σε 125 φωτοελεγχόμενες συμβολές, στη Λευκωσία (75) και στη Λεμεσό (50). Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα σύνδεσης μέχρι και 500 φωτοελεγχόμενων συμβολών παγκύπρια για παρακολούθηση εξ΄ αποστάσεως (remote access).

Το σύστημα θα συλλέγει κυκλοφοριακά δεδομένα από αισθητήρες που θα είναι τοποθετημένοι σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου σε αστικές περιοχές, θα τα επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας των φώτων τροχαίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top