ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Αν και η επιδίωξη κυρίως του ΔΗΣΥ παραμένει η ίδια, εντούτοις το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να αλλάζει άρδην, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, το κόμμα το οποίο βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, είναι το ΔΗΚΟ το οποίο φαίνεται ότι χάνει όχι μόνο την τρίτη θέση, αλλά και την έδρα στην Ευρωβουλή, με το ΕΛΑΜ να καταλαμβάνει την τρίτη θέση και την έδρα. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε η επόμενη μέρα θα βρει το ΔΗΚΟ να χάνει τον ρυθμιστικό του ρόλο και τον Νικόλα Παπαδόπουλο να δίνει εξηγήσεις για την αποτυχία του κόμματός του.

Το ΕΛΑΜ φαίνεται να εδραιώνεται πλέον στην κυπριακή κοινωνία και μένει να αποδειχθεί και στην κάλπη εάν θα είναι το κόμμα που θα έχει ρυθμιστικό ρόλο, στο πολιτικό σκηνικό.  Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ΕΛΑΜ αντλεί ένα υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων κυρίως από τον ΔΗΣΥ που αγγίζει το 9%.

Η ΕΔΕΚ φαίνεται να χάνει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η συσπείρωση του κόμματος, βρίσκεται μόλις στο 37%. Η εικόνα που παρουσιάζει η ΕΔΕΚ λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, ίσως αλλάξει με τους ψηφοφόρους του κόμματος να συσπειρώνονται την τελευταία στιγμή. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ηγεσία του κόμματος, η οποία στέλνει το μήνυμα πως πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος στην ομιλία του στην τελική προεκλογική συγκέντρωση της ΕΔΕΚ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε πως η συμμετοχή στη σοσιαλιστική ομάδα, θα ενισχύσει σημαντικά τη φωνή της πατρίδας μας, στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Η ΔΗΠΑ η οποία εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δεν αποκλείεται να ανατρέψει το έως τώρα σκηνικό, το βράδυ των εκλογών.

Στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου φαίνεται να εισέρχεται για τα καλά το Volt ,το οποίο παρουσιάζει μία σημαντική δυναμική και το οποίο φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να αντλεί ψηφοφόρους από τον ΔΗΣΥ και κυρίως από το ΑΚΕΛ, λόγω της ταύτισης των θέσεων του στο κυπριακό με τα δύο μεγάλα κόμματα. Το volt δηλώνει υπέρμαχος της λύσης.

Στα πιο πάνω σημειώνουμε τον αστάθμητο παράγοντα που ονομάζεται Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Το πώς θα συμπεριφερθούν στην κάλπη, ή ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που θα ψηφίσει, ίσως αλλάξει τα δεδομένα σε ότι αφορά  κυρίως τις ψήφους που θα λάβει το ΑΚΕΛ.

Η μεγάλη έκπληξη «Φειδίας Παναγιώτου»

 Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου, φαίνεται να αντλεί ψήφους μέσα από ένα μεγάλο εύρος του εκλογικού σώματος και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη έκπληξη. Ο Φειδίας φαίνεται να προσελκύει όχι μόνο τους 18χρονους νέους ψηφοφόρους, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία. Η στάση του εκλογικού σώματος όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις ερμηνεύεται ως ψήφος διαμαρτυρίας προς τα υπόλοιπα κόμματα και αυτό μένει να διαφανεί στην πράξη.

Σύγκρουση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για την Ευρώπη

Ενώ βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από τις διπλές εκλογές, ΔΗΣΥ και ΔΗΣΥ εξακολουθούν να ερίζουν για την Ευρώπη. Στη μάχη των εκλογών μπήκε και ο τέως  ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης. Με φόντο την προτομή του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για την κοινή διακήρυξη 15 ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ για τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, η οποία διακήρυξη αντιπαρατίθεται με την ίδια την ΕΕ και τις βασικές αξίες.

Απαντώντας στον Ιωάννη Κασουλίδη και στον ΔΗΣΥ ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς δήλωσε πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ επιδιώκει την πόλωση, επειδή τελεί υπό πανικό, λέγοντας πως ο Συναγερμός δεν θα ανακόψει τις διαρροές του προς το ΕΛΑΜ με αντιακελισμό, αλλά με αυτοκριτική για τη συνεργασία του με την ακροδεξιά και για τον εξευτελισμό της χώρας, τη δεκαετία του Νίκου Αναστασιάδη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top