ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Συλλογή πληροφοριών, παρακολουθήσεις υπόπτων, έφοδοι, κατασχέσεις όπλων και ναρκωτικών, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις του ΟΠΕ, σε μια προσπάθεια πρόληψης και αναχαίτισης ποινικών αδικημάτων και κατ’ επέκταση, των εγκληματικών ενεργειών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ThemaOnline ο Υπεύθυνος του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων (Ο.Π.Ε.) Λευκωσίας, Γιώργος Γεωργιάδης, μίλησε για τις εφόδους και τις κατασχέσεις που πραγματοποιούνται, το οργανωμένο έγκλημα, τις διαταράξεις που υπήρξαν στο χώρο της «νύχτας», καθώς και για τις υποθέσεις που έφεραν τα μέλη του ΟΠΕ αντιμέτωπα με τον κίνδυνο.

Με ποιες υποθέσεις ασχολείται ο ΟΠΕ;

Ο ΟΠΕ Λευκωσίας ασχολείται με ότι αφορά την πρόληψη οποιουδήποτε ποινικού ή και όχι, αδικήματος στην επαρχία Λευκωσίας. Κύριο μας μέλημα είναι η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή πώληση ναρκωτικών ανταλλαγή ουσιών απειλές και εκφοβισμοί εντός των νυχτερινών κέντρων. Ανάμεσα στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνεται η νεανική παραβατικότητα, βία στα γήπεδα, οργανωμένο έγκλημα και γενικά οποιαδήποτε μορφή εγκλήματος.

Πως ξεκινά η διερεύνηση των υποθέσεων; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείτε;

Οι περισσότερες διερευνήσεις υποθέσεων που αναλαμβάνουμε, ξεκινούν μέσω αλληλογραφίας που έχουμε με τον Αστυνομικό Διευθυντή, στη συνέχεια τυγχάνουν μελέτης από συγκεκριμένο γραφείο του Ο.Π.Ε γίνεται αξιολόγηση της πληροφορίας, παρακολούθηση και επιχείρηση. Μετά την επιχείρηση ανάλογα με το αποτέλεσμα αποστέλλεται στο αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας ούτως ώστε να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης για να διαβιβαστεί στο δικαστήριο.

Να διευκρινίσουμε ότι, ο ΟΠΕ δεν ασχολείται με τη συμπλήρωση φακέλων για αποστολή ποινικών υποθέσεων στο Δικαστήριο.

Ως ΟΠΕ ασχολούμαστε με την προεργασία, την πληροφόρηση, την διεξαγωγή της επιχείρησης και στη συνέχεια, όπως έχουμε προαναφέρει τα αποστέλλουμε στο αρμόδιο Τμήμα είτε αυτό είναι το Τ.Α.Ε, είτε η ΥΚΑΝ, είτε είναι διάφοροι σταθμοί.

Ανάμεσα στις δράσεις του ΟΠΕ, εμπίπτουν τόσο καταδιώξεις όσο και έφοδοι, πως ξεκινά αυτή η διαδικασία; Λαμβάνετε πληροφορίες ή τυγχάνουν μετά από υποψίες που τυχόν να έχετε κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας;

Στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι κατόπιν πληροφοριών που λαμβάνουμε, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί παρακολούθηση του στόχου για κάποιες ημέρες και αφού διαπιστωθεί ότι διαπράττεται αδίκημα ή πιθανόν να διαπραχθεί, τότε εάν χρειάζεται να γίνει έκδοση εντάλματος για έρευνα ή σύλληψη, εκδίδεται από το Δικαστήριο. Εάν εμπίπτει στη βάση εξουσιών του περί Αστυνομίας Νόμου, γίνεται ανακοπή και κατ’ επέκταση έρευνα.

Στις αρμοδιότητές σας είναι και η κατάσχεση στοιχείων όπως, όπλα και ναρκωτικά, πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τα μέλη σας; Δεν σας φέρνει αντιμέτωπους με επικίνδυνα πρόσωπα και καταστάσεις;

Ό,τι έχει να κάνει με παράνομο οπλισμό ή παράνομες ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και όπλα σίγουρα αυτό φέρνει σε αντιπαράθεση τα μέλη του Ουλαμού με ανθρώπους οι οποίοι διαπράττουν την παράνομη πράξη. Η επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, είναι αυξημένη.

Από πλευράς μας, προσπαθούμε μέσα από την εκπαίδευση που γίνεται και βάση των νόμων και διατάξεων που έχει θεσπίσει η Αστυνομία, να λειτουργούμε πάντα νομότυπα.

Υπήρξε ποτέ κάποια υπόθεση η οποία να έβαλε σε κίνδυνο τα μέλη σας ή ακόμη κι εσάς τον ίδιο;

Υπάρχουν πάρα πολλές υποθέσεις που να έχουν βάλει σε κίνδυνο τα μέλη του ΟΠΕ τα οποία είναι επιφορτισμένα με τη διεκπεραίωση των επιχειρήσεων, δηλαδή των ανακοπών και των συλλήψεων, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εκδίκαση στο Δικαστήριο.

Η πιο σοβαρή υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό εκδίκαση αυτή τη στιγμή, αφορούσε άτομο το οποίο στην κατοχή του βρέθηκε πιστόλι με σιγαστήρα όπως και σφαίρες.

Άλλη υπόθεση που αφορούσε τη σύλληψη ατόμου ο οποίος διέπραξε φόνο και είχε στην κατοχή του πυροβόλο όπλο. Η σύλληψή του προσώπου αυτού έγινε από μέλη του ΟΠΕ και μέλος της ομάδας «Ζ», ενώ κρατούσε ακόμα το όπλο στα χέρια του. Μετά από συνομιλία που είχαν με το πρόσωπο αυτό, τον έπεισαν να αφήσει το όπλο στο έδαφος και προχώρησαν στη σύλληψή του, χωρίς να τραυματιστεί οποιοδήποτε πρόσωπο.

Μια άλλη υπόθεση, αφορούσε άτομο το οποίο έχει καταδικαστεί. Το πρόσωπο αυτό αποφάσισε να πάρει κυνηγετικό όπλο και να πυροδοτήσει εναντίον Αστυνομικών. Εκεί είχαμε επέμβει, καταφέραμε να τον αφοπλίσουμε και να τον συλλάβουμε χωρίς να τραυματιστεί ούτε κάποιος συνάδελφος, αλλά ούτε και ο ίδιος.

Φήμες λένε ότι υπάρχουν διαταράξεις στον κόσμο της νύχτας, πιστεύετε ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου; Ποια η δική σας γνώμη για το όλο σκηνικό;

Λόγω των πρόσφατων γεγονότων που διαδραματίστηκαν, δηλαδή απόπειρα φόνου προσώπου καθώς και τη σύλληψη δέκα άλλων προσώπων από το Τ.Α.Ε Λευκωσίας, όντως υπήρξαν κάποιες προσπάθειες ατόμων να εμπλακούν με τη νύχτα της Λευκωσίας. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αναχαιτιστεί μετά από την έγκαιρη αντίδραση της Αστυνομίας. Η κατάσταση έχει πλέον, τεθεί υπό έλεγχο.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες πια. Όμως, από μέρους της Αστυνομίας, υπάρχει επαγρύπνηση.

Χωρίς να έχουμε σκοπό να σπείρουμε τον πανικό, πιστεύετε ότι μπορεί να κινδυνεύουν οι θαμώνες που διασκεδάζουν στα νυχτερινά κέντρα λόγω αυτών των διαταράξεων που υπάρχουν;

Οι θαμώνες των κέντρων διασκέδασης, δεν κινδυνεύουν σε καμία περίπτωση λόγω του ότι, με οδηγίες της ηγεσίας, έχουν αυξηθεί τα άτομα που επισκέπτονται τα κέντρα διασκέδασης, εκ μέρους της Αστυνομίας.

Επίσης, σχεδόν σε όλα τα κέντρα της πρωτεύουσας υπάρχουν Αστυνομικοί οι οποίοι διενεργούν ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά και όπου χρειάζεται, γίνεται άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, κάτι το οποίο φάνηκε και πριν από μερικές ημέρες όπου, η άμεση επέμβαση των μελών μας ήταν εμφανής έξω από τα κέντρα διασκέδασης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top