ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Αρκετή συζήτηση έγινε τους τελευταίους μήνες για το επίδομα τέκνου και τις αυξήσεις και αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν.

Οι δικαιούχοι θα αντιληφθούν μια αύξηση στην καταβολή του τέκνου καθώς αυτό φέτος θα είναι αυξημένο κατά 3,66% περίπου, αφού το επίδομα αναπροσαρμόζεται με τη συνολική αύξηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής κατά το τελευταίο έτος.

Από την άλλη μια πρόσθετη αύξηση, ύψους 5%, αναμένεται να δοθεί σύντομα στο επίδομα τέκνου, εάν και εφόσον η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο που της κατέθεσε η Κυβέρνηση. Αυτό το ποσό αναμένεται να δοθεί σε μια νέα καταβολή στο λογαριασμό.

Yπενθυμίζεται ότι το ύψος του επιδόματος είναι ανάλογο με τον αριθμό των τέκνων στην οικογένεια και αντιστρόφως ανάλογο με το ύψος του εισοδήματος.

Ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου

Επιπρόσθετα η συμπερίληψη των φοιτητών των πολύτεκνων οικογενειών για σκοπούς επιδόματος τέκνου ανήκει ανάμεσα στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με σκοπό την οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών που πλήττονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμού.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου σε δηλώσεις της είχε εξηγήσει ότι στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος τέκνου και αφορά φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι την απόκτηση πρώτου πτυχίου, μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές. Σημείωσε ότι ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων είναι 3.860 οικογένειες πολυτέκνων που λαμβάνουν επίδομα τέκνου με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε ποσό ύψους περίπου 3.3 εκατομμυρίων ευρώ.


Ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου
Στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος.

  • Αφορά φοιτητές για απόκτηση πρώτου πτυχίου
  • Μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές. (Αντί μέχρι τη λήξη της στρατιωτικής θητείας που ισχύει μέχρι σήμερα)

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια (μη πολύτεκνων οικογενειών)

Μπορεί να υπήρξαν ηλικιακές αλλαγές όσον αφορά την καταβολή επιδόματος τέκνου σε πολύτεκνες οικογένειες, όπως αναφέρθηκαν πιο πάνω, ωστόσο ένα συχνό ερώτημα είναι τι ισχύει για μη πολύτεκνες οικογένειες. Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια;

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ισχύουν τα εξής:

Όλα τα εξαρτώμενα τέκνα ανεξαρτήτως φύλου τα οποία δεν υπερβαίνουν την ηλικία των 18 ετών εκτός αν φοιτούν σε σχολή μέσης εκπαίδευσης οπότε θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα μέχρι και την ηλικία των 20 ετών.

- Περαιτέρω, αρσενικό τέκνο συνεχίζει να θεωρείται ως εξαρτώμενο για σκοπούς παροχής επιδόματος τέκνου καθ’ όλη τη διάρκεια που διανύει τη στρατιωτική του θητεία μέχρι ηλικίας 21 ετών. Εννοείται ότι αν το τέκνο αποσυρθεί από την Εθνική Φρουρά παύει να είναι δικαιούχος του Επιδόματος Τέκνου ή αν φοιτά σε στρατιωτική σχολή.

Επίσης, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου θεωρείται ως εξαρτώμενο τέκνο, άτομο το οποίο στερείται μόνιμα της ικανότητας συντήρησής του.

Μέχρι πότε ανάπηρο τέκνο δικαιούται επίδομα;

Σύμφωνα με την νομοθεσία και την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας,, ανάπηρα τέκνα είναι δικαιούχοι επιδόματος εφόρου ζωής, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά και νοουμένου ότι διαμένει κάτω από την ίδια στέγη με το γονέα του, ότι δεν είναι παντρεμένο ή δεν έχει συμβίο/α.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top