ΥΓΕΙΑ

Λιποαναρρόφηση: Πόσο επικίνδυνη επέμβαση είναι; Ο πλαστικός χειρουργός απαντά

Λιποαναρρόφηση: Πόσο επικίνδυνη επέμβαση είναι; Ο πλαστικός χειρουργός απαντά

Η λιποαναρρόφηση είναι μία επέμβαση που γίνεται αποκλειστικά από ειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς, σε χώρο χειρουργείου και υπό αυστηρές συνθήκες αντισηψίας, και με τη συνδρομή χειρουργικής ομάδας. Πρόκειται δηλαδή για μια χειρουργική επέμβαση, με όλους τους όρους που αυτό συνεπάγεται για τη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς.

Η παρουσία του αναισθησιολόγου είναι επιβεβλημένη, ανεξάρτητα από το είδος της αναισθησίας, που θα επιλεγεί από τον πλαστικό χειρουργό. Συγκεκριμένα, μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία ή γενική, ανάλογα με την περιοχή του σώματος όπου θα διενεργηθεί η λιποαναρρόφηση, αλλά και την έκταση που θα έχει. Όπως και να έχει, ο αναισθησιολόγος έχει σημαντικό ρόλο στην επέμβαση και πρέπει να παρακολουθεί όλη τη διαδικασία, μέχρι και την πλήρη επάνοδο του ασθενή.

Ως χειρουργική επέμβαση είναι σημαντικό να ταξινομηθεί: Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος ή απώλειας κιλών. Είναι μία επέμβαση με συγκεκριμένη στόχευση: Έχει σκοπό τη σμίλευση του σώματος και τη μείωση μιας ή περισσοτέρων λιπο-αποθηκών.

Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί τον περίσσιο λιπώδη ιστό μέσω μικρών οπών του δέρματος και με τη χρήση ειδικών χειρουργικών εργασιών και τεχνικών. Σημειωτέον, υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί από το σώμα, ώστε να μην βρεθεί σε σοκ ο οργανισμός από τη δραστική και αιφνίδια μείωση της ποσότητας του λιπώδους ιστού. Το όριο ασφαλείας στη μέγιστη ποσότητα είναι περίπου 4 λίτρα λίπους.

Έχει κινδύνους η λιποαναρρόφηση;

Η απάντηση είναι σαφής: Ναι, όπως έχει κάθε χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, δεν είναι συχνοί και συνήθως είναι προβλέψιμοι, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις. Αφετηρία για την εξάλειψη των κινδύνων είναι ένας καλός προεγχειρητικός έλεγχος, αποτέλεσμα του οποίου είναι να έχει ελεγχθεί αναλυτικά η κατάσταση του οργανισμού.

Η χρήση διαφόρων σύγχρονων τεχνολογιών, όπως είναι οι επεμβατικοί υπέρηχοι (vaser) και οι συσκευές διεγχειρητικής σύσφιξης υψηλής ενέργειας (j plasma laser Lipo), βοηθά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά προϋποθέτουν εκπαίδευση και εμπειρία από τον πλαστικό χειρουργό. Η αλόγιστη και υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Πρωτόκολλο αντιπηκτικής αγωγής εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή κατά περίσταση μετά το χειρουργείο, ενώ και η χρήση κορσέ για τη σταθεροποίηση του δέρματος είναι απαραίτητη για την πρόληψη θρόμβωσης που αποτελεί την κύρια επιπλοκή στις λιποαναρροφήσεις.

Σε περιπτώσεις λιπομεταφοράς από μια περιοχή σε μια άλλη, πχ. γλουτούς, είναι απαραίτητο να γίνεται σε περιορισμένες ποσότητες και πάντα σε περιβάλλον αντισηψίας. Βασική είναι και η υπερηχογραφική καθοδήγηση, προκειμένου να αποφευχθεί η έγχυση του λίπους σε κάποιο μεγάλο αγγείο, γεγονός που θα οδηγούσε σε επιπλοκές στον ασθενή.

Καταλήγοντας, η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική επέμβαση, για τη διενέργεια της οποίας θα πρέπει να τηρούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα σε κάθε στάδιό της, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η μέγιστη ασφάλεια για τους ασθενείς.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top