LIKE ONLINE

Μυστήριο με τάφους αλόγων που χρονολογούνται πριν 2.000 χρόνια στη Γαλλία - Γιατί κοιταζουν δυτικά

Μυστήριο με τάφους αλόγων που χρονολογούνται πριν 2.000 χρόνια στη Γαλλία - Γιατί κοιταζουν δυτικά

Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εννέα μεγάλους τάφους που περιείχαν λείψανα αλόγων 2.000 ετών.

Οι 28 επιβήτορες, όλοι ηλικίας περίπου έξι ετών, είχαν ταφεί λίγο μετά το θάνατό τους, ο καθένας τοποθετημένος στη δεξιά του πλευρά με το κεφάλι του στραμμένο προς το Νότο. Ένας κοντινός τάφος περιείχε τα λείψανα δύο σκύλων, με τα κεφάλια στραμμένα προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας της Γαλλίας (INRAP), η ραδιοχρονολόγηση τοποθετεί τα λείψανα στην εποχή των Γαλατικών Πολέμων, περίπου στο τέλος της ρωμαϊκής κατάκτησης της τότε Γαλατίας και στην αρχή της αυτοκρατορίας της αρχαίας Ρώμης, μεταξύ του 100 π.Χ. και του 100 μ.Χ..

Σύμφωνα με τον Guardian, οι ειδικοί εξετάζουν τα οστά για να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν αν τα ζώα θάφτηκαν αφού σκοτώθηκαν στη μάχη ή ως μέρος μιας τελετουργίας. Το ενδεχόμενο ασθένειας των ζώων έχει θεωρηθεί απίθανο, καθώς θάφτηκαν μόνο αρσενικά ενήλικα άλογα, αλλά τα λείψανα εξετάζονται για παράσιτα.

Η ανακάλυψη έγινε καθώς οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε μια τοποθεσία του 5ου έως 6ου αιώνα στο Villedieu-sur-Indre στην κεντρική Γαλλία, όπου έχουν επίσης βρεθεί κτήρια, τάφροι και ένας μεσαιωνικός δρόμος. Ο πρώτος λάκκος που αποκαλύφθηκε περιείχε 10 πλήρεις σκελετούς αλόγων. Τα ζώα, με μέγεθος μόλις 1,2 μέτρα, που λέγεται ότι ήταν τυπικό για τα γαλλικά άλογα εκείνης της εποχής, είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά σε δύο βάθη και σε δύο σειρές.

Η σκηνοθεσία της ταφής είναι παρόμοια με προηγούμενες ανακαλύψεις αλλού στη Γαλλία. Στο Gondole στο Puy-de-Dôme το 2002, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν ορθογώνιο τάφο που περιείχε τα σώματα οκτώ πολεμιστών της εποχής του σιδήρου και των αλόγων τους, με ενδείξεις κέλτικης ταφής. Οι άνδρες ήταν όλοι ξαπλωμένοι στη δεξιά πλευρά τους. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν σύντροφοι πολεμιστές ενός Κέλτη βασιλιά που αυτοκτόνησαν αφού εκείνος πέθανε βίαια.

«Τα έθαψαν με προσοχή και σεβασμό»
«Πιστεύουμε ότι λόγω του τόπου που θάφτηκαν τα άλογα, συνδέονται με τους Γαλατικούς Πολέμους που διεξήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρας τον 1ο αιώνα π.Χ., αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι απλώς μια θεωρία», δήλωσε η Isabelle Pichon, επικεφαλής της αρχαιολογικής επιχείρησης για το INRAP. «Ξέρουμε ότι έγινε μια σημαντική μάχη και ότι ο ρωμαϊκός στρατός πέρασε όχι μακριά από εδώ, αλλά έχουμε τόσο λίγα στοιχεία και μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει τίποτα που να δείχνει πώς πέθαναν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι επρόκειτο για τελετουργική ταφή, παρόλο που δεν υπήρχαν αντικείμενα που θάφτηκαν μαζί με τα άλογα».

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη λόγω της σπανιότητας τέτοιων ευρημάτων, αλλά είναι ένα μυστήριο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτά τα άλογα θάφτηκαν με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν τα πέταξαν απλώς στον λάκκο, οπότε αντιμετωπίστηκαν με προσοχή και σεβασμό».

ΠΗΓΗ: CNN.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top