ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ανοδική πορεία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ - Σκληρή μάχη ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ - Η χαμηλή συσπείρωση της ΕΔΕΚ

Σε ανοδική πορεία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ - Σκληρή μάχη ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ - Η χαμηλή συσπείρωση της ΕΔΕΚ

Ανεβαίνουν οι τόνοι εννέα ημέρες πριν από τις διπλές εκλογές, με τα κόμματα να τρέχουν στην κούρσα για να αυξήσουν κυρίως τα ποσοστά συσπείρωσης. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται να βρίσκονται σε ανοδική πορεία σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε το SIGMA το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 24% και το ΑΚΕΛ 23%.

Στον ΔΗΣΥ, η συσπείρωση που παρουσιάζει το κόμμα βρίσκεται στο 65% έχοντας αρκετό περιθώριο μέχρι τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Από την άλλη, το ΑΚΕΛ φαίνεται να έχει φτάσει στο πιο ψηλό σημείο συσπείρωσης, με ποσοστό που αγγίζει το 86%. Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ ωστόσο, σημαντικός παράγοντας είναι και η στάση που θα τηρήσουν οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, οι οποίοι ως γνωστόν δεν καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Στην δεύτερη ενότητα, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ δίνουν σκληρή μάχη για την επικράτηση της τρίτης θέσης στον κομματικό χάρτη και στον ρόλο που θα διαδραματίσει το κάθε κόμμα την επομένη των εκλογών. Η διαφορά των δύο αγγίζει τη μία μονάδα, με το ΕΛΑΜ να φτάνει στο 11,5% και το ΔΗΚΟ στο 10,5%. Στο ΔΗΚΟ η συσπείρωση φαίνεται να είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα με ποσοστό 65% ενώ στο ΕΛΑΜ φτάνει στο 76%.

Στην τρίτη ενότητα, τα κόμματα ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και ΔΗΠΑ φαίνεται σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, να λαμβάνουν 3% η ΕΔΕΚ, 3% οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και 2%  η ΔΗΠΑ η οποία σύμφωνα με τους δημοσκόπους είναι το κόμμα με την κρυφή ψήφο. Από την άλλη η ΕΔΕΚ, η οποία λαμβάνει πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Αυτό, μένει να διαφανεί στην κάλπη, τι ποσοστό θα κερδίσει το κόμμα των Σοσιαλιστών. Θυμίζουμε πως το 2019, η ΕΔΕΚ είχε εισέλθει στην Ευρωβουλή, με το δίλημμα να μην στείλουμε στην Ευρωβουλή το ΕΛΑΜ. Αυτό το δίλημμα ωστόσο, δεν υφίσταται σήμερα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του SIGMA, η ΕΔΕΚ εμφανίζει πολύ χαμηλά συσπείρωσης, που φτάνουν μόλις το 49%.

Σε ότι αφορά στο Volt το οποίο λαμβάνει 2% μένει να διαφανεί και το ποσοστό που θα λάβει από τους Τουρκοκύπριους, όπως και στην περίπτωση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ οι οποίοι συνεργάζονται με την «ΑΙΧΜΗ» και έχουν συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό τους, έναν Τουρκοκύπριο.

Είναι κοινώς παραδεκτό, ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ρευστά και αυτό το σκηνικό θα διατηρηθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιουνίου. Όλα τα κόμματα ρίχνονται στη μάχη με στόχο είτε την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης, είτε τον <επαναπατρισμό> των ψηφοφόρων.

Σύγκρουση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Τις τελευταίες ώρες, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντάλλαξαν επιθέσεις με φόντο τις ευρωεκλογές. Ο Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς  επιτέθηκε στον ΔΗΣΥ λέγοντας πως «προφανώς κάποιοι δεν έχουν χαμπάρι για το τι περνά η μεγάλη πλειοψηφία της κυπριακής κοινωνίας όπως και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δεν έχουν χαμπάρι γιατί στην Κύπρο και στην Ευρώπη οι λαοί διεκδικούν θεμελιακές προοδευτικές αλλαγές, διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές πολιτικές, προς όφελος των πολλών».

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κόμματος της Αριστεράς  παραπλανητικούς, λέγοντας πως «δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να πετύχει τίποτα για την Κύπρο στην Ευρώπη, καθότι ανήκει στην μικρότερη πολιτική ομάδα. Μια περιθωριακή ομάδα κομμουνιστικών κομμάτων που οι απόψεις τους συνήθως αντιστρέφονται την ίδια την Ευρώπη, τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τη φιλελεύθερη δημοκρατία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top