ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αυτές τις επαρχίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων - Τι γίνεται με τα ενοίκια; - Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς

Σε αυτές τις επαρχίες αυξήθηκαν οι πωλήσεις ακινήτων - Τι γίνεται με τα ενοίκια; - Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς

Την εικόνα της αγοράς τη δεδομένη στιγμή μετέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Κύπρου, Ανδρέας Καουρής.

Στις δηλώσεις του στο ThemaOnline μίλησε τόσο για τις τιμές των ενοικίων και το πώς αυτές επηρεάζονται αλλά και για τις πωλήσεις ακινήτων ανά επαρχία.

Τιμές ενοικίων

«Στη Λεμεσό δεν ανέβηκαν οι τιμές των ενοικίων, στις άλλες επαρχίες όμως μπορεί να ανέβηκαν γιατί κάποιες ήταν ήδη στο 60% της Λεμεσού και άλλες στο 50%. Για παράδειγμα στη Λάρνακα, στην Πάφο και στη Λευκωσία παρατηρείται αύξηση στις τιμές των ενοικίων», είπε συγκεκριμένα.

«Η Λεμεσός τους τελευταίους 3 μήνες παρουσιάζει αυξημένη προσφορά και μειωμένη ζήτηση στα ενοίκια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια σταθεροποιητική περίοδος με μια μικρή πτώση μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, ο Σεπτέμβρης μετά είναι ο μήνας των σχολείων και έτσι όλα τα νοικοκυριά θα έχουν μειωμένο προϋπολογισμό. Αν δεν υπάρξει σταθεροποίηση και συνεχίσει η πτώση της ζήτησης τα βλέπω πιο σκούρα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Όσο αφορά τα γεγονότα που επηρεάζουν τα ενοίκια και που μπορούν να βοηθήσουν σύμφωνα με τον κύριο Καουρή είναι «ο τερματισμός του πολέμου στο Ισραήλ, κάποια ηρεμία όσο αφορά το Ιράν με τους Αγγλοαμερικάνους, το θέμα των Χούθι και τα προβλήματα που δημιουργούν στη ναυσιπλοΐα αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία»

«Αυτά όλα δεν βοηθούν την οικονομία. Η οικονομία θέλει σταθερότητα και ασφάλεια για να αναπτυχθεί», σημείωσε.

Πωλήσεις ακινήτων

Μεταξύ άλλων, ο κύριος Καουρής αναφέρθηκε στις πωλήσεις ακινήτων, τονίζοντας ότι «τον Απρίλιο σε σχέση με πέρσι βλέπουμε μία άνοδο Παγκύπρια κοντά στο 15%»

Πιο συγκεκριμένα, «η Λεμεσός παρουσίασε μία μικρή μείωση κοντά στο 7%, η Πάφος είχε μία μείωση κοντά στο 13% ενώ η Λάρνακα, η Λευκωσία και η Αμμόχωστος είχαν από 24-44% αύξηση στις πωλήσεις. Αν τα συγκρίνουμε με τον περίγυρο μας, τη διεθνή αγορά και την οικονομική κατάσταση δεν συνάδουν με την πραγματικότητα. Εγώ θα περίμενα να δω μείωση παντού αλλά βλέπουμε αυξήσεις στις πωλήσεις», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «η Λευκωσία έκανε πιο αργή και πιο ομαλή ανάπτυξη κι αυτό βοηθά στο να διανέμονται τα ακίνητα που υπάρχουν στην αγορά και να μην υπάρχει πληθώρα ακινήτων. Υπάρχει δηλαδή, μια πιο συλλογική και ομοιόμορφη ανάπτυξη»

«Από την άλλη στη Λεμεσό, επειδή έχουμε να κάνουμε με ξένους αγοραστές ο καθένας ζητά ό,τι θέλει. Η Λεμεσός που είναι η πόλη που ζει με αυτούς τους ανθρώπους έχει μείωση στις πωλήσεις και πιστεύω ότι αυτή τη μείωση θα ακολουθήσουν και οι άλλες πόλεις σύντομα. Δεν θα συνεχιστεί μόνο για τη Λεμεσό. Η Λεμεσός είναι η πρώτη πόλη που επηρεάζεται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω και μετά ακολουθούν και οι άλλοι», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσε



Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top