ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου - Μελέτη αποκαλύπτει

Διαβήτης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νόσου - Μελέτη αποκαλύπτει

Μια μακροχρόνια μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Epidemiology & Community Health, δείχνει ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις του διαβήτη στην υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα στα πόδια και τα πέλματα, επιπλοκές στους νεφρούς και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια οφθαλμική νόσο που απειλεί την όραση.

Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά επιπολασμού του διαβήτη σε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως είναι παρόμοια, με τις εκτιμήσεις μάλιστα να προβλέπουν 783 εκατομμύρια περιστατικά έως το 2045, η μελέτη αναδεικνύει σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορά στις επιπλοκές του διαβήτη. Η καρδιαγγειακή νόσος, που είναι πιο συχνή στους άνδρες, είναι αντίστοιχα πιο διαδεδομένη στους διαβητικούς άνδρες, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχουν ζήσει με την πάθηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις από την αυστραλιανή έρευνα «45 and Up Study», η οποία περιελάμβανε 267.357 άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών από τη Νέα Νότια Ουαλία. Οι απαντήσεις αυτές συνδέθηκαν, στη συνέχεια, με τα ιατρικά αρχεία 25.713 ατόμων, τα οποία είχαν διαβήτη, είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, ώστε να παρακολουθηθεί η εξέλιξη σημαντικών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη νόσο. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 60 – 74 ετών, ενώ το 57% ήταν άνδρες. Οι άνδρες της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι (39% σε σύγκριση με το 29% των γυναικών) και είχαν υψηλότερο επιπολασμό καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ενώ τα ποσοστά καπνίσματος ήταν παρόμοια, μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών ήταν πρώην καπνιστές (51% έναντι 29%).

Οι επιπλοκές που παρακολουθήθηκαν ήταν:

  • Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ισχαιμική καρδιοπάθεια, μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο (TIA), εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβητική μυοκαρδιοπάθεια
    Οφθαλμολογικά προβλήματα:
     Καταρράκτης, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Προβλήματα στα κάτω άκρα: Περιφερική νευροπάθεια, έλκη, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, περιφερική αγγειακή νόσος, μικρός ή μεγάλος ακρωτηριασμός
  • Νεφρικά προβλήματα: Οξεία νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση, μεταμόσχευση νεφρού

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 10 ετών, οι άνδρες εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά επιπλοκών:

  • Καρδιαγγειακής νόσου: 44% έναντι 31% των γυναικών
  • Οφθαλμικών επιπλοκών: 57% έναντι 61% των γυναικών
    Επιπλοκών στα κάτω άκρα: 25% έναντι 18% των γυναικών
  • Επιπλοκών στους νεφρούς: 35% έναντι 25% των γυναικών

Από τη μελέτη των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες αντιμετωπίζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (51%), επιπλοκών στα κάτω άκρα (47% ) και επιπλοκών στους νεφρούς (55%). Αν και τα ποσοστά επιπλοκών στα μάτια ήταν παρόμοια, οι άνδρες αντιμετώπιζαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας (14%).

Επίμονες οι διαφορές φύλου

Η μελέτη διαπίστωσε, επιπλέον, ότι το πόσο καιρό κάποιος ζει με τον διαβήτη επηρεάζει το ενδεχόμενο επιπλοκών και για τα δύο φύλα, με τους άνδρες να αντιμετωπίζουν σταθερά αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωστεί με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα τείνουν να φροντίζουν λιγότερο παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η λήψη φαρμάκων και οι προληπτικές εξετάσεις, ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν αιτιώδη συμπεράσματα. Επιπλέον, από τη μελέτη αποκλείστηκαν άτομα με ιστορικό επιπλοκών και δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τα φάρμακα για τον διαβήτη και τον έλεγχο της γλυκόζης, των λιπών στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο για τους άνδρες, οι επιπλοκές του διαβήτη παραμένουν υψηλές και για τα δύο φύλα. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένες στρατηγικές ελέγχου και πρόληψης από τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτές τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

«Για κάθε 1.000 άτομα με διαβήτη, κατά μέσο όρο 37 άτομα θα αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, 52 επιπλοκές στα μάτια, 21 επιπλοκές στα κάτω άκρα και 32 στους νεφρούς κάθε χρόνο», υπογράμμισαν οι ερευνητές. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τη σημασία της αντιμετώπισης των υψηλών ποσοστών επιπλοκών τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες με διαβήτη, καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top