ΔΙΕΘΝΗ

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία, δύο εξερευνητές ετοιμάζονται να βυθιστούν στον Τιτανικό

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία, δύο εξερευνητές ετοιμάζονται να βυθιστούν στον Τιτανικό

Καθώς κλείνει τούτες τις ημέρες ένας χρόνος από την καταστροφή του βαθυσκάφους Titan της εταιρείας OceanGate, που εξαφανίστηκε στα βάθη του Ατλαντικού (18 Ιουνίου του 2023) ανακοινώθηκε ένα νέο εγχείρημα με στόχο την ίδια διαδρομή, δηλαδή εξερεύνηση στο ναυάγιο του Τιτανικού!

Οι δύο άνδρες, που σκοπεύουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι, είναι σίγουροι ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει με ασφάλεια και θεωρούν ότι η τραγωδία που συνέβη το 2023 δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους εξερευνητές. Και το κυριότερο: πιστεύουν ότι το ταξίδι τους θα μπορούσε να μεταβάλλει την επιφυλακτικότητα και την αρνητική αντίληψη του κοινού για την εξερεύνηση των βυθών.

Ο Λάρι Κόνορ, ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής που δραστηριοποιείται στο Real Estate, σκοπεύει να κατέβει στα 12.400 πόδια, στο ναυάγιο του Τιτανικού μαζί με τον συνιδρυτή της «Triton Submarine», Πάτρικ Λάχι, μέσα σε ένα βαθυσκάφος δύο ατόμων. Η ανακοίνωση έρχεται μόλις ένα χρόνο μετά την έκρηξη του βαθυσκάφους της OceanGate που συνέβη τον Ιούνιο του 2023.

«Θέλω να δείξω στους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο ότι ενώ ο ωκεανός είναι εξαιρετικά απέραντος και αφιλόξενος πολλές φορές, μπορεί να γίνει υπέροχος και απολαυστικός και να αλλάξει ζωές, αν τον προσεγγίσεις με τον σωστό τρόπο», είπε ο Κόνορ .

Μόλις λίγες μέρες μετά το περιστατικό της OceanGate, ο Κόνορ κάλεσε τον Λάχι και τον ενθάρρυνε να φτιάξει ένα ασφαλέστερο υποβρύχιο που θα μπορούσε να κάνει με ασφάλεια το επικίνδυνο ταξίδι.

Ο Λάχι άρχισε να σχεδιάζει ένα σκάφος προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων δολαρίων που ονόμασε Triton 4000/2 Abyssal Explorer.

«Ο Πάτρικ το σκέφτεται και το σχεδιάζει για πάνω από μια δεκαετία. Αλλά δεν είχαμε τα υλικά και την τεχνολογία», είπε ο Κόνορ.
Μοιάζει περίεργο το γεγονός ότι δύο άνθρωποι στοχεύουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι παρά την τραγωδία που συνέβη το 2023, όμως αν το δεις από μιαν άλλη σκοπιά, είναι λογικό.

Όλοι επισήμαιναν τις ελλείψεις

Ο Λάχι ήταν ένας από τους πολλούς επικριτές της εξερεύνησης του σκοτεινού βυθού, που μάλιστα, είχε προειδοποιήσει την OceanGate για τα πρότυπα ασφαλείας του βαθυσκάφους της.

Είχαν εκφραστεί πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια του υποβρυχίου Titan και μια από αυτές την είχε διατυπώσει ο Λαχι. Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία επιλέξει να μην πιστοποιήσει το σκάφος της μέσω αξιόπιστων ομάδων ασφαλείας, συμβάλλοντας πιθανότατα έτσι στην καταστροφή, που τελικά ήρθε.

Αν υπήρχε πιστοποίηση από το Αμερικανικό Γραφείο Ναυτιλίας ή το Det Norske Veritas στην Ευρώπη, ίσως η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Τι είχε συμβεί στο Titan
Πέρυσι στις 18 Ιουνίου (του 2023), το υποβρύχιο Titan εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε εξερευνητική αποστολή (ταξίδι αναψυχής καλύτερα) προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Γρήγορα, οι Αρχές οργάνωσαν αγωνιώδη αποστολή έρευνας και διάσωσης, καθώς το σκάφος είχε επαρκές οξυγόνο μόνο για 96 ώρες.

Στο πλοίο επέβαιναν πέντε επιβάτες, μεταξύ των οποίων ο Στόκτον Ρας ο Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, ο Γάλλος εμπειρογνώμων του Τιτανικού Πολ-Ανρί Ναρτζολέ, ο δισεκατομμυριούχος εξερευνητής Χάμις Χάρντινγκ, ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζαντά Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλαϊμάν.

Ομάδες αναζήτησης από όλο τον κόσμο πέρασαν τις επόμενες μέρες προσπαθώντας να εντοπίσουν το χαμένο υποβρύχιο χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Στις 28 Ιουνίου, κομμάτια του υποβρυχίου ανακτήθηκαν με «κάτι» που η Αμερικανική Ακτοφυλακή περιέγραψε ως «υποτιθέμενα ανθρώπινα λείψανα». Ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι είχε συμβεί μια τραγωδία. Αναφέρθηκε ότι «τα συντρίμμια δείχνουν καταστροφική έκρηξη στο σκάφος».

Όλοι στο βαθυσκάφος είχαν πεθάνει ακαριαία κατά την έκρηξη. Τώρα, περιμένουμε να δούμε πότε ο Κόνορ και ο Λάχι σχεδιάζουν να κάνουν το ταξίδι τους. Και οι ρεπόρτερ περιμένουν με την κάμερα στο χέρι να απαθανατίσουν μια ακόμη περιπέτεια.

Η αλήθεια είναι ότι αν απογοητευόταν ο Κολόμβος από το πρώτο του ταξίδι, οι Δυτικές Ινδίες του, ποιος ξέρει πότε θα ανακαλύπτονταν. Πάντα προσπάθεια. Πάντα αποτυχία. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα…

ΠΗΓΗ: Έθνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top