ΕΛΛΑΔΑ

Ρίγη συγκίνησης: Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα 9 Ελλήνων πεσόντων στην Κύπρο το 1974

Ρίγη συγκίνησης: Επαναπατρίστηκαν τα λείψανα 9 Ελλήνων πεσόντων στην Κύπρο το 1974

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε την Παρασκευή στην 115η Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα, η τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων εννέα πεσόντων Ελλήνων οπλιτών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στις Ελληνικές Δυνάμεις Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε κατά την τελετή: «Κύριε Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι,
Με αίσθημα συγκίνησης αλλά και εκπλήρωσης του μέγιστου εθνικού χρέους, υποδέχομαι σήμερα εν ονόματι της Κυβέρνησης, αλλά νομίζω και του συνόλου του ελληνικού λαού, τα λείψανα εννέα Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν το 1974. Τιμάμε επίσης σήμερα τη μνήμη 6 ακόμη ηρώων, οι οποίοι ενταφιάστηκαν χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Κύπρο.

Η προσπάθεια για την ανεύρεση και την ταυτοποίηση των οστών των νεκρών μας συνεχίζεται επί πέντε δεκαετίες. Και θέλω να απευθυνθώ με σεβασμό στις οικογένειες τους. Οικογένειες που προσέμεναν καρτερικά να ενταφιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους, να σταματήσουν να τους θρηνούν σαν «αγνοούμενους», να τους τιμήσουν ως ήρωες, πεσόντες υπέρ Πατρίδος, όπως ακριβώς αρμόζει.

Σημειώνω ότι από το 1974 μέχρι την απόρριψη του «Σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου 2004, δεν υπήρξε ενέργεια διάνοιξης τάφων προς ταυτοποίηση νεκρών – αγνοουμένων, παρά την ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το 1981.

Κύριε Πρέσβη, Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση για τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσοι εργάσθηκαν για την επιστροφή των ηρώων μας στις οικογένειές τους και στην πατρώα γη. Η Ελλάδα δεσμεύεται για τη συνέχιση των προσπαθειών ανεύρεσης των ιερών οστών όλων των Πεσόντων Ελλήνων, ώστε να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Όπως ακριβώς επιτάσσει η εθνική συνείδηση, όπως ακριβώς επιβάλλει η εθνική παράδοση από τον καιρό του Ομήρου έως σήμερα.

Δεν διαφεύγει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας το μεγάλο μάθημα της Ναυμαχίας των Αργινουσών, όταν οι Αθηναίοι καταδίκασαν σε θάνατο τους νικητές ναυάρχους τους, επειδή στην τρικυμία δεν ανέσυραν τα σώματα των νεκρών τους. Ο υπέρ Πατρίδος νεκρός είναι για εμάς, για όλους τους Έλληνες, διαχρονικά Ιερός. Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετώ ονομαστικά τους Ήρωες που επιστρέφουν σήμερα στην Πατρίδα:

Τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Κωνσταντίνο Τσαγγαλίδη
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Αναλυτή
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αναστάσιο Κρατημένο
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνο Τσιτιρίδη
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ιωάννη Ηλιόπουλο
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ηλιόπουλο
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Ηλία Τούλη
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Μαρτζάκλη
Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Αλέξιο - Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Όλοι θανόντες εν πολέμω. Θα αναπαυθούν εν ειρήνη στην πατρώα γη, έχοντας επιτελέσει το καθήκον προς την Πατρίδα και τον Ελληνισμό. Θα ήθελα να σημειώσω ότι όλοι οι νεκροί είναι έφεδροι. Επιβεβαίωση της ιστορικής επιλογής για χιλιετίες του Ελληνισμού. Ασπίδα της Πατρίδας ήταν, είναι, θα είναι ο στρατός των πολιτών της. Παραδίδουμε σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα οστά τους στις οικογένειές τους. Παραδίδουμε, επίσης, τα ονόματά τους στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης».

Μετά την τελετή θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων στους τόπους καταγωγής των οπλιτών, από τους συγγενείς σε συνεργασία με τους οικείους Σχηματισμούς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτός των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι το στρατόπεδο της μονάδας στο Γερόλακκο Λευκωσίας στις 16 Αυγούστου 1974, όταν και κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής επιχείρησης ήρθαν αντιμέτωποι με πολλαπλάσια και σαφώς καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη των τουρκικών ενόπλων Δυνάμεων, ταυτοποιήθηκε και ένας άνδρας της Α’ Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος Νοράτλας («Νίκη- 4») που μετέφερε τη διμοιρία του από τη Σούδα στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας κατέπεσε στο λόφο της Μακεδονίτισσας χτυπημένο, κατά πάσα πιθανότητα, από φίλια πυρά. Πρόκειται για τον στρατιώτη (ΚΔ) Ηλία Τούλη, με καταγωγή από το Μάραθο του Ηρακλείου Κρήτης.

Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ είναι οι Γεώργιος Αναλυτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης, Αλέξιος Χριστόπουλος, Αναστάσιος Κρατημένος, Γεώργιος Μαρτζάκλης, Κωνσταντίνος Τσαγκαλίδης και Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Οι Αναλυτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Τσιτιρίδης ταυτοποιήθηκαν προσφάτως από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στη Λευκωσία, με τη μέθοδο του DNA. Όσον αφορά τους υπόλοιπους, πρόκειται για επαναπατρισμό των λειψάνων, που είχαν ταφεί στο μαρτυρικό έδαφος της Κύπρου.

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος ανήκε στη διμοιρία Μηχανικού της ΕΛΔΥΚ υπό τον ηρωικό λοχαγό Σωτήριο Σταυριανάκο. Αμφότεροι ανήκαν στο λόχο διοικήσεως της μονάδας, ο οποίος παρέμεινε στο στρατόπεδο μέχρι τελικής πτώσεως.
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε βαρύ κλίμα, οι ταφές τεσσάρων πεσόντων, των οποίων εντοπίστηκαν επιπλέον οστά. Πρόκειται για τους Γεώργιο Μπινάκη, Αθανάσιο Ξανθόπουλο, Χίος Φράγκο, Χαράλαμπο Σαρλιάν.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες ταυτοποιήθηκαν και οι μαχητές της ΕΛΔΥΚ Σεραφείμ Ρούσσης και Δημήτριος Λούρμπας, τα οστά των οποίων όμως δεν θα επαναπατριστούν, τουλάχιστον προς ώρας.

Στη Λευκωσία βρέθηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή, η οποία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των ερευνών και των ταυτοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν σχεδόν παγώσει μετά το 2017, εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνο η Τουρκία, κηρύσσοντας όλο και περισσότερες περιοχές των Κατεχομένων ως «στρατιωτικές ζώνες», γεγονός που παρεμποδίζει τις κινήσεις των ειδικών επί του πεδίου.

Πηγή: lifo.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Νέα αποκάλυψη: Το Ισραήλ γνώριζε δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή της Χαμάς την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Ανδρέας Λέοντας: Βάφτισε τον δεύτερο γιο του στην Παναγία της Τήνου - Φωτογραφίες



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top