ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Κι άλλη δολοφονία υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές – Τουλάχιστον 25 συνολικά

Μεξικό: Κι άλλη δολοφονία υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές – Τουλάχιστον 25 συνολικά

Υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές δολοφονήθηκε χθες Παρασκευή στην πολιτεία Πουέμπλα, στο κεντρικό Μεξικό, λιγότερες από 48 ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις γενικές εκλογές στη χώρα, που σημαδεύτηκαν από κύμα είκοσι και πλέον δολοφονιών υποψηφίων για τοπικά αξιώματα, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς.

Ο Χόρχε Ουέρτα Καμπρέρα, υποψήφιος για μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο στην Ισούκαρ δε Ματαμόρος, πόλη περίπου 80.000 κατοίκων, σκοτώθηκε, ενώ η σύζυγός του και συνεργάτης του τραυματίστηκαν στην επίθεση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην πολιτειακή κυβέρνηση στην Πουέμπλα και εισαγγελικός λειτουργός.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μεξικανικά ΜΜΕ, ο τριαντάρης υποψήφιος χτυπήθηκε από σφαίρες ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητό του, υπό το φως της ημέρας.

Συνολικά 25 υποψήφιοι σε τοπικές εκλογές έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό αφότου άρχισε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με τους αριθμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η μη κυβερνητική οργάνωση Data Cívica από την πλευρά της καταμετρά κάπου τριάντα θανάτους υποψηφίων.

Η δολοφονία διαπράχθηκε την προπαραμονή των εκλογών της 2ης Ιουνίου, στις οποίες οι Μεξικανοί καλούνται να αναδείξουν, πέρα από πρόεδρο, 20.000 αιρετούς σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες επιδιώκουν την «επιβολή υποψηφίων» στις προσεχείς εκλογές, εξηγούσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο εισαγγελέας ειδικευμένος σε ποινικές υποθέσεις συνδεόμενες με τις εκλογικές διαδικασίες στην πολιτεία Μιτσοακάν (δυτικά), ο Βίκτορ Σεράτο.

Ο τρόπος δράσης είναι λίγο ως πολύ ο ίδιος: «οι εγκληματίες διαλέγουν υποψήφιο» και κάνουν γνωστό σε άλλους πως «δεν έχουν το δικαίωμα» να συμμετάσχουν, απειλώντας ότι θα τους εκτελέσουν αν παραβούν τις εντολές τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top