Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Κύπρο, Katja Johanna Saha επιβεβαίωσε τις νέες αφίξεις μεταναστών κατά την διάρκεια της νύχτας, κάνοντας λόγο σε «πολλά ασυνόδευτα παιδιά» και λέγοντας ότι οι 13 παραμένουν εγκλωβισμένοι στην νεκρή ζώνη «παρά το γεγονός ότι προσέγγισαν τους αστυνομικούς (της ΚΔ) και τους κοινοποίησαν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία (άσυλο)».
Η κ. Saha πρόσθεσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι, «όπως προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία και την νομοθεσία της ΕΕ περί ασύλου, οι αιτούντες άσυλο στην κυπριακή επικράτεια πρέπει να παραπέμπονται αμέσως στις εθνικές διαδικασίες ασύλου όπου μπορούν να καταχωρήσουν και να καταθέσουν την αίτησή τους, καθώς και σε καθορισμένες εγκαταστάσεις υποδοχής».
Ανέφερε επίσης ότι ενώ παρέχονται τρόφιμα, νερό και είδη προσωπικής και γενικής υγιεινής και ρουχισμού μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι αιτούντες ασύλου ζουν σε σκηνές και εκτίθενται σε ακραίες καιρικές συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
«Η άρνηση να παραπεμφθούν αιτητές ασύλου που έχουν εγκλωβιστεί στη νεκρή ζώνη σε εθνικές διαδικασίες ασύλου ενέχει τον κίνδυνο αλυσιδωτής επαναπροώθησης στις χώρες καταγωγής τους, εάν επιστρέψουν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου εξαιτίας της απουσίας συστήματος ασύλου εκεί (στα κατεχόμενα), που συχνά οδηγεί στην ποινικοποίηση των αιτούντων ασύλου για παράτυπη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ και στην έκδοση διαταγμάτων απέλασης εναντίον τους» είπε.
Η κ. Saha πρόσθεσε ότι θα πρέπει πάντα να διασφαλίζεται η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης και το δικαίωμα αίτησης ασύλου σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ.
Τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης συνδιαχειρίζονται το θέμα των μεταναστών που πέρασαν από τα κατεχόμενα στην νεκρή ζώνη και βρίσκονται εκεί. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η στάση της ΚΔ σε αυτό το ζήτημα καθορίζεται από «τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, το καθεστώς της νεκρής ζώνης και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τους πρόσφυγες». Υπάρχει επίσης συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, έχουν γίνει συσκέψεις για το θέμα και θα γίνουν κι άλλες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις