ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτιά στον Άγιο Συλά - Δριμύ κατηγορώ κατά Πυροσβεστικής: «Τα άφησαν να καούν» - «Ήταν καλύτερα να χάσουμε τους πυροσβέστες;»

Φωτιά στον Άγιο Συλά - Δριμύ κατηγορώ κατά Πυροσβεστικής: «Τα άφησαν να καούν» - «Ήταν καλύτερα να χάσουμε τους πυροσβέστες;»

Ολιγωρία στην ανταπόκριση της Πυροσβεστικής καταγγέλλουν ιδιοκτήτες υποστατικών που κάηκαν στη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στον Άγιο Συλά στη Λεμεσό.

Μιλώντας στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα» εξιστόρησαν τις στιγμές που βίωσαν στην πυρκαγιά. Από την πλευρά της, η Πυροσβεστική δεν δέχεται τις κατηγορίες, γιατί έγινε αγώνας και κινδύνευσαν άτομα.

Ιάκωβος Κουμή, ιδιοκτήτης υποστατικού στον Άγιο Συλά

Είναι η μοναδική δουλειά που έχουμε. Το υποστατικό αξιοποιείτο για αποθήκευση ξυλείας και καυσόξυλων και περιέχει μηχανήματα επεξεργασίας ξυλείας.

Ειδοποιήθηκα από προσωπικό του Δημαρχείου και γείτονες γύρω στις 13:20 για φωτιά έξω από το υποστατικό μου και γύρω στις 13:50 μετέβη στο σημείο. Η πυροσβεστική δεν ήταν εκεί. Ήταν σε άλλο σημείο.

Από την ώρα που πήγα δεν είδα ένα άνθρωπο της Πυροσβεστικής να σύρει μια σταγόνα νερό στο υποστατικό μου μέχρι η ώρα 19:00 το απόγευμα. Ούτε ένα λάστιχο να ανοίξουν. Είπα τους ότι έχει μια κοπέλα με στο υποστατικό και δεν άνοιξαν ούτε ένα λάστιχο. Μπήκα μέσα στο υποστατικό να δω αν ήταν η κοπέλα μέσα αλλά ευτυχώς έφυγε επειδή είδε τη φωτιά. Δεν ήρθε ένας άνθρωπος να με βοηθήσει να φκω εξω. Αφήκαν τα τζαι εκρούσαν.

Ανδρέας Ανδρέου, Ιδιοκτήτης υποστατικού στον Άγιο Συλά (γεωργικό χωράφι το οποίο χρησιμοποιείτο για αποθήκευση παλετών)

Το πρώτο πυροσβεστικό ήρθε σε 40 λεπτά και ήρθαν μόνο δύο πυροσβεστικά. Και δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε (πυρκαγιά) στο σημείο. Τώρα δεν ξέρουμε πού και πώς θα ξεκινήσουμε...πού να πάμε δουλειά… είμαστε πολύτεκνη οικογένεια…πού να πάω…έχω τέσσερα παιδιά…

Είναι η δεύτερη φορά που ξέσπασε φωτιά στην περιοχή σε πιο κάτω σημείο. Και την προηγούμενη φορά πάλι κωλυσιέργησε η πυρκαγιά. Γιατί ήρθαν μόνο δύο πυροσβεστικά και δεν ήρθαν τέσσερα πέντε και επέρασε η πυρκαγιά σε άλλο σημείο.

Ανδρέας Κεττής, Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Κατανοητός ο πόνος των συμπολιτών μας που έχουν πάθει εκτεταμένες ζημιές στις περιουσίες τους. Με ξενίζει το γεγονός ότι όταν γίνει τέτοιο συμβάν να γίνονται όλοι ειδικοί και να κατακρίνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Την ώρα που έφευγε το πρώτο αυτοκίνητο την ίδια ώρα ανταποκρίθηκαν άλλα δύο. Ηξεραν οι συμπολίτες μας τι γινόταν στην περιοχή που βρίσκονταν. Ήξεραν όμως τι γινόταν πιο κάτω; Είχαμε στείλει εκεί δύο πολύ επαγγελματίες αρχιπυροσβέστες; Ξέρετε ότι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν ούτε στα 50 μέτρα για΄τι οι παλέτες ήταν 8 -10 μέτρα ύψος; Η φωτιά ήταν στο ύψος των παλετών και η ακτινοβολία τρομερή… Φοβήθηκαν ότι θα καίγονταν και οπισθοχώρησαν…ήταν καλύτερα να γλυτώσουμε τα παλέτα και να χάσουμε τους πυροσβέστες; Ρώτησαν ότι πιο κάτω είχε δύο εμπορευματοκιβώτια γεμάτα μπογιές και άλλα τοξικά υγρά και αν έπαιρναν φωτιά θα είχαμε πολύ χειρότερα; και λίγο πιο κάτω ντεπόζιτα με πετρελαιοειδή;

Εδώ και χρόνια φωνάζει η Πυροσβεστική να γίνει κάτι στην περιοχή… έκαναν αποψίλωση; ξέρετε ότι είχε χόρτα γύρω από τα υποστατικά; χόρτα που έμπαιναν σχεδόν μέσα στα υποστατικά; καθάρισαν εσωτερικά τα υποστατικά; το ότι είναι γεμάτη η περιοχή εκεί στο αργάκι με μπάζα και κλαδέματα που τα πετάνε καθημερινά το είδαν;

Δοκίμασαν οι πυροσβέστες τουλάχιστον τρεις φορές να ανοίξουν λάστιχα αλλά δεν μπορούσαν να πλησιάσουν λόγω της ακτινοβολίας. Νιώσαμε ότι λιώναμε. Έχουν 30 χρόνια υπηρεσία. Πρώτη φορά ένιωσαν έτσι πράγμα.

Καταληκτικά, ανέφερε πως η περιοχή έχει σοβαρότατα προβλήματα, λέμε κάθε χρόνο ότι έχει ροή πυρκαγιών, η Πυροσβεστική κάνει συνέχεια περιπολίες και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Δεν το δεχόμαστε να κατηγορούν την Πυροσβεστική, γιατί γίνεται αγώνας και κινδύνευσαν άτομα.

Ανδρέας Ανδρέου

Θα διαφωνήσω με τον κ. Κεττή. Όντως μπορεί να είχε κάποια πράγματα όπως μπάζα, ο ποταμός ήταν καθαρός, απλά αν έρχονταν γρήγορα τα πυροσβεστικά θα ήταν καλύτερα. Τα εναέρια πυροσβεστικά που ήταν; H Λεμεσός δηλαδή έχει μόνο τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα; Άρα θέλουμε ενίσχυση…οι αρμόδιοι που είναι;

Ιάκωβος Κουμή

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τα ίδια πράγματα…Ελπίζουμε ότι το Κράτος θα έρθει να μας δει και να μας βοηθήσει για να μπορέσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να μπορούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο να ζήσουμε την οικογένειά μας.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top