ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2024: Ο ορθός τρόπος ψηφοφορίας - Τα χρώματα πένας που επιτρέπονται - Όλες οι πληροφορίες

Εκλογές 2024: Ο ορθός τρόπος ψηφοφορίας - Τα χρώματα πένας που επιτρέπονται - Όλες οι πληροφορίες

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι, κατά την ημέρα των εκλογών, θα υπάρχουν στους εκλογικούς θαλάμους σε όλα τα εκλογικά κέντρα, για σκοπούς της ψηφοφορίας, διαθέσιμες πένες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αναφέρεται σχετικά ότι αν κάποιος/α εκλογέας ψηφίσει με πένα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Ως εκ τούτου και, με στόχο την προστασία της ψήφου τους, προτρέπονται όλοι οι εκλογείς όπως χρησιμοποιούν τις πένες χρώματος μπλε ή μαύρου, που θα υπάρχουν στους θαλάμους ψηφοφορίας, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Παράλληλα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ» ή το «+» ή το «√».

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός εκ των μεμονωμένων υποψηφίων της προτίμησής τους.

Ο εκλογέας δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει υποψήφιους από διαφορετικούς συνδυασμούς ή/και μεμονωμένους υποψήφιους, καθώς, σε τέτοια περίπτωση, το ψηφοδέλτιό θα είναι άκυρο.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης. Οι σταυροί προτίμησης δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από όσους προβλέπονται στο Νόμο για κάθε είδος εκλογής. Συγκεκριμένα, για τις Εκλογές Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλογέας δικαιούται μέχρι δύο σταυρούς προτίμησης, για την Εκλογή Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ένα σταυρό προτίμησης για κάθε τέσσερις (4) θέσεις και για την Εκλογή Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, ένα σταυρό προτίμησης για κάθε δύο (2) θέσεις. Τονίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός σταυρών προτίμησης καθορίζεται με βάση τον αριθμό των θέσεων και ΟΧΙ από τον αριθμό των υποψηφίων κάθε συνδυασμού.

 

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν, συγκεκριμένα για το άτομο τους, για το/τα εκλογικό/α κέντρο/α στο/α οποίο/α θα ψηφίσουν, τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς και για τον αριθμό των σταυρών προτίμησης αυτών, μέσω της υπηρεσίας «Πού και Τι Ψηφίζω».

Επίσης στην ιστοσελίδα των Εκλογών έχει αναρτηθεί βίντεο με οδηγίες για τον ορθό τρόπο ψηφοφορίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top