ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FTI: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης - «Αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της Κύπρου», λέει ο Υφ. Τουρισμού

FTI: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης - «Αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της Κύπρου», λέει ο Υφ. Τουρισμού

Ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης FTI Group κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης στο περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία, καθώς οι κρατήσεις συνέχισαν να μειώνονται ακόμη και μετά την πρόσφατη πρόταση εξαγοράς ύψους ενός ευρώ.

Εκτός από την βουτιά των παραγγελιών, πολλοί προμηθευτές επέμεναν σε προκαταβολές, τις οποίες η FTI δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει.

Η FTI απασχολεί 11.000 εργαζόμενους, παγκοσμίως, και προσφέρει εκδρομές σε περισσότερους από 40 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων μέσω των 10.000 συνεργαζόμενων πρακτορείων της στη Γερμανία.

Κατά το οικονομικό έτος 2022/2023, κατέγραψε ετήσιες πωλήσεις περίπου 4,1 δισ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή και ιστοσελίδα για τους πελάτες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Θα πρέπει είτε να ακυρώσει είτε να ολοκληρώσει μόνο εν μέρει τα προγραμματισμένα ταξίδια, από τις 4 Ιουνίου, επηρεάζοντας ενδεχομένως χιλιάδες παραθεριστές στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η τουριστική βιομηχανία και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των τουριστών που επλήγησαν, και ότι θα παράσχει προξενική υποστήριξη, αν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας χαρακτήρισε την πτώχευση «τραγική», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να παράσχει πρόσθετη βοήθεια.

Η γερμανική Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει λεπτομερώς τι επιπτώσεις θα έχει η πτώχευση στην χρηματοδότηση που είχε χορηγήσει στην FTI κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

«Μόνο μικρές ανακτήσεις μπορούν να αναμένονται από τις εκκρεμείς απαιτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Κυβέρνηση βρισκόταν σε αναμονή για την έγκριση της πώλησης απαιτήσεων ως τον πιο οικονομικό τρόπο για την ανάκτηση των κεφαλαίων που χορήγησε, πριν η εταιρεία καταθέσει αίτηση πτώχευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η επιστροφή των απαιτήσεων δεν είναι πλέον δυνατή μετά την πτώχευση, πρόσθεσε.

Κουμης: Αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της Κύπρου η πτώχευση του FTΙ

Αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της Κύπρου χαρακτήρισε την πτώχευση του Γερμανικού τουριστικού ομίλου FTI ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής. Σημειώνει ωστόσο ότι ο όγκος των απωλειών σε επίπεδο αφίξεων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

«Πρόκειται οπωσδήποτε για μία αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό της χώρας μας, καθώς έρχεται σε μία περίοδο που επιχειρούσαμε ενδυνάμωση της Γερμανικής αγοράς και επιπρόσθετα επειδή κάθε απώλεια πλέον μετρά λόγω και των πιέσεων που δέχεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία ευρύτερα», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Eπισημαίνει παράλληλα ότι ο όγκος των απωλειών σε επίπεδο συνολικών αφίξεων για τον τουρισμό της Κύπρου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

«Είναι όμως σίγουρα σοβαρή απώλεια για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν συνεργασία με τον συγκεκριμένο Οργανωτή Ταξιδίων», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμα ότι το Υφυπουργείο είναι σε επικοινωνία με τους συνδέσμους ξενοδόχων, και από κοινού προβαίνουν σε ακριβή εκτίμηση και διαχείριση της κατάστασης.

Περαιτέρω ο Υφυπουργός αναφέρει ότι τα οικονομικά προβλήματα του συγκεκριμένου ομίλου ήταν γνωστά στην τουριστική κοινότητα, αν και τον περασμένο Απρίλιο δόθηκαν ελπίδες για εξομάλυνση των προβλημάτων, συνέπεια της πιθανής εισόδου μίας γνωστής αμερικανικής κοινοπραξίας επενδυτών στον όμιλο. Ωστόσο, προσθέτει, για μία σειρά από λόγους αυτό δεν είχε θετική κατάληξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top