ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμη η κρατική μηχανή για τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου - Μπερδεμένοι οι ψηφοφόροι

Έτοιμη η κρατική μηχανή για τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου - Μπερδεμένοι οι ψηφοφόροι

Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η κρατική μηχανή για τις διπλές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, με τους ψηφοφόρους να θέτουν αρκετές ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίον θα ψηφίσουν, λόγω της πολυπλοκότητας που δημιούργησε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Οι ηγεσίες των κομμάτων μέσα από τους δικούς τους μηχανισμούς καλούνται να παίξουν τον ρόλο της ενημέρωσης προς τους ψηφοφόρους τους και να λύνουν απορίες, για την εκλογική διαδικασία. Το κυριότερο μπέρδεμα του εκλογικού σώματος έχει να κάνει με τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, που ακόμα και τώρα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αρκετοί πολίτες δεν γνωρίζουν ότι για τον νέο αυτόν θεσμό, ψηφίζουν όλοι κάτοικοι μιας επαρχίας.

Ένας άλλος πονοκέφαλος για τις ηγεσίες των κομμάτων, είναι η σύγχυση που επικρατεί  για το κατά πόσο οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν οριζόντια στην περίπτωση των δημοτικών συμβούλων, κάτι που δεν γίνεται, ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν Δήμαρχο ενός κόμματος, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης από άλλο κόμμα. Μεγάλος φόβος για τα κόμματα είναι και η αποχή, καθώς επίσης και η δυσφορία των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν μέσα από έξι ψηφοδέλτια με κίνδυνο να μην ψηφίσουν για όλες τις θέσεις λόγω του χρόνου που θα χρειαστούν, πίσω από το παραβάν.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ» ή το «+» ή το «√».Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Τα τελικά μηνύματα των κομμάτων

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες και οι ηγεσίες των κομμάτων, σε μία προσπάθεια να στείλουν όσον τον δυνατόν πιο ηχηρά μηνύματα στους ψηφοφόρους, ειδικά στους αναποφάσιστους, ή στους δυσαρεστημένους., ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, είναι ένας αστάθμητος παράγοντας γιατί είναι άγνωστος ο αριθμός που θα πάει στην κάλπη και δεύτερο, δεν γνωρίζουμε πως θα κατανεμηθεί η ψήφος τους αυτή τη φορά, αφού στις φετινές Ευρωεκλογές, τρεις Τουρκοκύπριοι κατέρχονται υποψήφιοι στα κόμματα : ΑΚΕΛ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και Volt

Το στοίχημα της συσπείρωσης

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο αυτό που κρατάμε μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών, είναι τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων. Στον ΔΗΣΥ υπάρχει ακόμα περιθώριο συσπείρωσης και «επαναπατρισμού» των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, λόγω της σχετικά χαμηλής συσπείρωσης που παρουσιάζει το κόμμα της δεξιάς. Στο ΑΚΕΛ, το ζήτημα της συσπείρωσης δεν φαίνεται να απασχολεί σε μεγάλο βαθμό, αφού αγγίζει το 75%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα συσπείρωσης φαίνεται να παρουσιάζουν τα κόμματα του κέντρου, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ενώ την  ίδια εικόνα παρουσιάζουν και  οι μικρότεροι, ΔΗΠΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.  Το ΕΛΑΜ παρουσιάζει ικανοποιητική συσπείρωση, ωστόσο τις τελευταίες ώρες δέχεται μεγάλες πιέσεις κυρίως από τον ΔΗΣΥ, αλλά και από το ΔΗΚΟ. Στο Volt τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα κατά πόσο, οι ψηφοφόροι θα το επιλέξουν, όπως και στο θέμα του Φειδία Παναγιώτου, εάν η δυναμική που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις, θα αποτυπωθεί στην κάλπη.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top