ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο στοιχίζουν τα δίδακτρα σε δημόσιο νηπιαγωγείο; Ποια παιδιά φοιτούν δωρεάν

Πόσο στοιχίζουν τα δίδακτρα σε δημόσιο νηπιαγωγείο; Ποια παιδιά φοιτούν δωρεάν

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται εάν οικονομικά είναι πιο προσιτό το δημόσιο νηπιαγωγείο σε σχέση με τα ιδιωτικά.

Αναμφισβήτητα, η εφαρμογή του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών (το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά το 60% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027») έχει επιφέρει αρκετές αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα επιλογής νηπιαγωγείου.

Εξίσου σημαντική ήταν και η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή με βάση το οποίο επεκτείνεται το όριο ηλικίας εισδοχής στην δωρεάν υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση και τα παιδιά θα φοιτούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών αντί από την ηλικία των τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών που ισχύει σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επέκταση της φοίτησης παιδιών στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση θα γίνει σταδιακά ώστε να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2031-2032, οπότε η φοίτηση των παιδιών θα αρχίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Δίδακτρα αναλόγως ηλικίας-τάξης στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

Τι ισχύει από τη νέα σχολική χρονιά (2024-2025), εάν ένας γονέας επιλέξει το Δημόσιο νηπιαγωγείο για την εκπαίδευση του παιδιού του;

Το κόστος στα δημόσια σχολεία εξαρτάται από την ηλικιακή βαθμίδα τάξης στην οποία θα φοιτήσει.

Ποια παιδιά φοιτούν ΔΩΡΕΑΝ

Ξεκινώντας από την ψήφιση του νομοσχεδίου παιδιά 4 ετών και 6 μηνών και άνω (μέχρι τις 31 Αυγούστου της σχολικής χρονιάς που θα ξεκινήσει η φοίτηση τους), που φοιτούν ή θα φοιτήσουν σε δημόσια νηπιαγωγεία ανήκουν στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οπότε δεν καταβάλουν δίδακτρα, καθώς η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση είναι δωρεάν.

Επιπρόσθετα, παραχωρείται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των διδάκτρων στις οικογένειες λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή δημοσίου βοηθήματος ή σε γονείς/κηδεμόνες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, των ίδιων ή των παιδιών και υποβάλλονται σε έξοδα για θεραπείες.

Εξίσου απαλλαγή από την υποχρέωση τυγχάνουν, σύμφωνα με πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα παιδιά των Ουκρανών προσφύγων που θα φοιτήσουν σε δημόσια νηπιαγωγεία. (Απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικών με πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης)

Ποια παιδιά πληρώνουν δίδακτρα στο Δημόσιο και ποιο το κόστος

Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα παιδί όταν έχει κλείσει τα τρία χρόνια και νοουμένου ότι αυτοεξυπηρετείται, δικαιούται να φοιτήσει σε δημόσιο νηπιαγωγείο. 

Τα παιδιά ηλικίας 3 ετών έως 4ετών και έξι μηνών, ανήκουν στις ηλικίες μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης και συνήθως φοιτούν είτε στο Κοινοτικό Τμήμα των Δημόσιων Νηπιαγωγείων εάν αυτό υπάρχει είτε στα δημόσια τμήματα. 

Φοίτηση σε Κοινοτικό νηπιαγωγείο

Τα κοινοτικά νηπιαγωγεία ιδρύονται με βάση τον Περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμο του 2019. Πρόκειται για ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα οποία επιχορηγούνται από το κράτος με ετήσια επιχορήγηση.

Ιδρυτής ενός κοινοτικού νηπιαγωγείου μπορεί να είναι Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου, Κοινοτικό Συμβούλιο, Δήμος, Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας, Σωματείο ή Συνδικαλιστική ή Φιλανθρωπική Οργάνωση. Στην πλειονότητά τους, τα κοινοτικά νηπιαγωγεία συστεγάζονται με δημόσια νηπιαγωγεία και εξυπηρετούν, κυρίως, παιδιά ηλικίας 3 - 4 6/12 χρονών. 

Τα κοινοτικά νηπιαγωγεία δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ιδρύονται για να καλύψουν ανάγκες σε εγγραφές, εκεί όπου οι ανάγκες αυτές δεν καλύπτονται από τα δημόσια νηπιαγωγεία.

Στα κοινοτικά νηπιαγωγεία προσφέρονται ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα με χαμηλά δίδακτρα στο πλαίσιο του αναλυτικού προγράμματος του Υ.Π.Α.Ν. 

Τα κοινοτικά νηπιαγωγεία λόγω του ότι θεωρούνται ως ιδιωτικά, έχουν το πλεονέκτημα να εγκριθούν στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών έως 4 ετών και 6 μηνών . Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της επιδότησης μπορεί να ανέλθει στο 80% των μηνιαίων διδάκτρων για τη φοίτηση του κάθε παιδιού, με μέγιστο ποσό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, την ηλικία του παιδιού, τη σύνθεση της οικογένειας και το ωράριο φοίτησης.

Με το τέλος κάθε μήνα και αφού ο πάροχος επιβεβαιώσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ότι έχει φοιτήσει το παιδί, θα καταβάλλεται το ανάλογο ποσό απευθείας στο νηπιαγωγείο / βρεφονηπιακό σταθμό και θα ενημερώνεται ο γονέας.

Οι γονείς θα καταβάλλουν στον πάροχο (κοινοτικό νηπιαγωγείο) μόνο τη διαφορά μεταξύ της επιδότησης που έχει εγκριθεί και της τελικής μηνιαίας χρέωσης.

Για παράδειγμα εάν τα δίδακτρα για το κοινοτικό τμήμα είναι 100ευρώ/μήνα και εάν η επιδότηση σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια της οικογένειας καλύπτει το 80%, τότε το κράτος θα καταβάλει τα 80ευρώ απευθείας στο κοινοτικό και ο γονέας θα καταβάλει μόνο 20ευρώ στο κοινοτικό νηπιαγωγείο.

Φοίτηση σε Δημόσια Τμήματα ηλικιών μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Σε αντίθεση με τα κοινοτικά τμήματα, τα παιδιά ηλικιών μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης (κάτω των 4 και 6 μηνών μέχρι τις 31 Αυγούστου της σχολικής χρονιάς που θα ξεκινήσει)  που φοιτούν ή θα φοιτήσουν σε τμήματα του Δημόσιου νηπιαγωγείου, καταβάλλουν δίδακτρα και δεν καλύπτονται από το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων

Τα μηνιαία δίδακτρα για φοίτηση σε Δημόσιο τμήματα του Νηπιαγωγείου ανέρχονται στα €42, ενώ οι πολύτεκνες οικογένειες (τέσσερα παιδιά και άνω) καταβάλλουν €25 μηνιαίως.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Δυο ανήλικοι πίσω από την πυρκαγία στην Τριμίκλινη - «Έπαιζαν» με πυροτεχνήματα

Xρήστος Μάστορας: Δείτε τον να χορεύει στο TikTok με την αδερφή του - Βίντεο



Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Στη δίνη έντονου προβληματισμού βρίσκονται τα κόμματα τα οποία μετά τον πρώτο απολογισμό για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, συνεχίζουν την ενδοσκόπηση και την ανάλυση, με στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2026.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top