ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρές οδηγίες από τον έφορο Εκλογών: Τι ισχύει για exit poll, πινακίδες και προεκλογικό περιεχόμενο την παραμονή

Αυστηρές οδηγίες από τον έφορο Εκλογών: Τι ισχύει για exit poll, πινακίδες και προεκλογικό περιεχόμενο την παραμονή

Η διενέργεια δημοσκοπήσεων εξόδου (ΕΧΙΤ POLL) έξω από τα εκλογικά κέντρα για σκοπούς πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, την ημέρα των Εκλογών, δεν απαγορεύεται από την κείμενη εκλογική νομοθεσία, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμά τους θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε και μόνο μετά από την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα, αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, πληροφορούνται όσες εταιρείες και τηλεοπτικοί σταθμοί προτίθενται να διενεργήσουν τέτοιες δημοσκοπήσεις ότι, τυχόν έκδοση και ανακοίνωση του αποτελέσματος της δημοσκόπησης πριν από το κλείσιμο των καλπών, ενδεχομένως να έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη των διευθυντών τους για παράβαση των σχετικών διατάξεων του Νόμου, λόγω απρεπούς και παράνομης επίδρασης και/ή επηρεασμό των εκλογέων.

Συναφώς αναφέρεται ότι κάθε πρόσωπο που προσπαθεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα, ή να εξαναγκάσει τους εκλογείς να ψηφίσουν ή να απόσχουν από του να ψηφίσουν, ή όποιο πρόσωπο προσπαθεί με δόλια τεχνάσματα να παρεμποδίσει την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς, ή παραπλανεί με διάφορες προφάσεις τους εκλογείς, διαπράττει το σοβαρό εκλογικό αδίκημα της παράνομης επίδρασης και επηρεασμού των εκλογέων.

Σε περίπτωση παράβασης του Νόμου, οι υπεύθυνοι διενέργειας δημοσιοποιήσεων εξόδου (ΕΧΙΤ POLL) μπορεί να κατηγορηθούν ότι παραβιάζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας ή ότι παρεμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων ή ότι εξαναγκάζουν, παραπλανούν ή επιδρούν παράνομα με σκοπό τον επηρεασμό των εκλογέων, για να δώσουν ή να απόσχουν από του να δώσουν την ψήφο τους, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση καταδίκης, να καταδικασθούν σε πολύμηνη φυλάκιση ή/και σε πρόστιμο.

Απαγορεύονται εκλογικά επιτελεία και πινακίδες έξω από εκλογικά κέντρα

Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εγκαθιστά ή να διατηρεί εκλογικά επιτελεία ή να επιδεικνύει ή να αναρτά οποιεσδήποτε πινακίδες, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις Εκλογές, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας ή την παραμονή της, έξω από τα εκλογικά κέντρα, αναφέρει ο Γενικός Έφορος Εκλογών σε ανακοίνωσή του.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, καλούνται οι υποψήφιοι όπως έγκαιρα μεριμνήσουν για την αφαίρεση των διαφημιστικών τους.

Οι παραβάτες, επισημαίνεται, είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έναν χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δύο ποινές μαζί.

Απαγορεύεται η δημοσίευση ειδήσεων προεκλογικού περιεχομένου από παραμονή εκλογών

Σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας, το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, και την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η μετάδοση, η διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με ή χωρίς πληρωμή, που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές, εξαιρουμένων των ανακοινώσεων ή ειδήσεων που μεταδίδονται από τον Γενικό Έφορο Εκλογών ή με εξουσιοδότησή του, αναφέρει ο Γενικός Έφορος Εκλογών σε ανακοίνωση του.

Τονίζεται σχετικά ότι απαγορεύονται επίσης οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημόσιων συζητήσεων για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι έναν χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δύο ποινές μαζί.

Επισημαίνεται ότι, οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή των Εκλογών, μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top