ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Κύπρος ανήκει στην Τουρκία» - Συνεχίζει να προκαλεί ο Τατάρ

«Η Κύπρος ανήκει στην Τουρκία» - Συνεχίζει να προκαλεί ο Τατάρ

Στις πάγιες θέσεις της όσον αφορά το Κυπριακό παραμένει προσκολλημένη η Τουρκία 50 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο. Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, συμμετέχοντας σε πάνελ στο πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας με τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε τις γνωστές απόλυτες θέσεις της Τουρκίας και εξήρε τη σημασία της τουρκικής εισβολής το 1974, την οποία η Άγκυρα θεωρεί απαραίτητη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, υπενθύμισε τη σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τονίζοντας την ιστορική και στρατηγική σημασία της επιχείρησης του 1974 για την τουρκική εθνική ταυτότητα και πολιτική.

«Η Τουρκία στάθηκε πάντα στο πλευρό των Κυπρίων αδελφών της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο, την οποία πραγματοποιήσαμε χέρι-χέρι με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας και μαρτυρήσαμε μαζί, κατέχει ξεχωριστή και σημαντική θέση στην ένδοξη ιστορία μας».

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ επιχειρεί να δικαιολογήσει την παρατεταμένη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, παρουσιάζοντάς την ως παράγοντα σταθερότητας και αποτροπής συγκρούσεων. Η αναφορά στη στρατηγική σημασία της Κύπρου για τη γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο επιδιώκει να πείσει ότι η παρουσία της Τουρκίας στο νησί είναι απαραίτητη όχι μόνο για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά και για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Διοίκηση των τουρκοκυπριακών Ειρηνευτικών Δυνάμεων, η οποία σταθμεύει στο νησί από το 1974, αποτελεί την εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για τις δύο πλευρές

Αν δεν έχει υπάρξει αίμα και δάκρυα στο νησί εδώ και μισό αιώνα, αυτό οφείλεται στην παρουσία των τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων εκεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για το νησί, αλλά και για τη συνέχιση της γενικότερης ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο, η οποία διέρχεται μια ευαίσθητη διαδικασία».

Λύση δύο κρατών

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Άγκυρας για τη λύση των δύο κρατών, ενώ η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων παρουσιάζεται ως θεμελιώδης προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού. Με τις δηλώσεις του, ο Γκιουλέρ καθιστά σαφές ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις, δοκιμάζοντας ξανά τις αντοχές των διεθνών προσπαθειών για λύση.

«Θα πρέπει πλέον να αναγνωριστεί ότι η μόνη και οριστική λύση στο νησί είναι η κατοχύρωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη "λύση των δύο κρατών" και δεν υπάρχει πλέον κανένας δισταγμός σε αυτό το θέμα».

«Η Κύπρος ανήκει στην Τουρκία»

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 ήταν αναγκαία για τη σωτηρία των Τουρκοκυπρίων και ότι η καθυστέρηση θα είχε οδηγήσει στην εξόντωση των Τ/Κ. Με την αναφορά του στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη συνέχειά της, την Τουρκία, επιχείρησε να κατοχυρώσει μέχρι και δικαίωμα ‘τουρκικής κυριότητας’ και να νομιμοποιήσει την τουρκική παρουσία στο νησί ως ιστορικά δικαιολογημένη.

«Το νησί της Κύπρου, το οποίο καταλήφθηκε το 1571 με 70 χιλιάδες μάρτυρες, έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία ως ένα πολύ σημαντικό απόκτημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο κύριος ιδιοκτήτης του νησιού είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η συνέχειά της, η Δημοκρατία της Τουρκίας», υποστήριξε ο Τατάρ.

Πηγή: Έθνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Σοβαρό τροχαίο Αγία Νάπα: Δεν φορούσε κράνος ο 21χρονος μοτοσικλετιστής - Η κατάσταση της υγείας του

Απόπειρα φόνου εναντίον αστυνομικού: Διάταγμα οκταήμερης κράτησης για τον 40χρονο

Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού: Γίνεται προσπάθεια για πλήρη οριοθέτηση - Σοβαρός κίνδυνος αναζωπυρώσεων



Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Απειλές Χεζμπολάχ: Τέσσερις πιθανοί στόχοι στην Κύπρο - Η χαρτογράφηση από αναλυτές

Μπορεί τα ΜΜΕ στο Λίβανο να αναφέρουν ότι ο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν απείλησε την Κύπρο αλλά την προειδοποίησε , ωστόσο αναλυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα χαρτογραφώντας το ενδεχόμενο υλοποίησης όσων δήλωσε, αναφέροντας τέσσερις πιθανούς στόχους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top