Πολλοί είναι αυτοί που επηρεάζονται από την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης FTI Group, όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους στο ThemaOnline ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.
«Γύρω στις 30 χιλιάδες είναι οι τουρίστες που θα έρχονταν στην Κύπρο και επηρεάζονται από την αίτηση πτώχευσης του γερμανικού ταξιδιωτικού παρόχου FTI, ενώ επηρεάζονται και γύρω στα 160 ξενοδοχεία στα οποία θα διέμεναν καθώς και άλλες επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάζονταν με τον Όμιλο», είπε συγκεκριμένα ο κύριος Ρουσσουνίδης.
«Είναι σίγουρα μία αρνητική εξέλιξη. Αριθμητικά μπορεί να μην είναι τεράστιο το νούμερο αλλά το πλήγμα είναι πολύ σημαντικό και για τις προοπτικές που είχε η Γερμανική αγορά και σίγουρα επηρεάζει και άλλες γερμανόφωνες χώρες που έφερνε κόσμο στην Κύπρο όπως η Πολωνία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ολλανδία. Αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όπως ο πόλεμος στο Ισραήλ, η οικονομική ύφεση και οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «φέτος είναι μία χρονιά που θα ξαναδοκιμαστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας και ευελπιστούμε ότι θα δείξει για ακόμα μια φορά την ανθεκτικότητά της. Στόχος μας παραμένει να φτάσουμε όσο πιο κοντά στο 2023»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εξέλιξη είναι αρνητική και δημιουργεί σίγουρα μια ανησυχία, όμως η βιομηχανία είναι τέτοια που θα διοχετεύσει τη δουλειά σε μεγάλη πλειοψηφία μέσω άλλων καναλιών»
«Ο άμεσος επηρεασμός της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι σε μικρό βαθμό, τουλάχιστον στις αφίξεις πελατών», είπε συγκεκριμένα.
«Η Γερμανική αγορά δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να ήταν όσο αφορά τα μεγέθη, τον αριθμό δηλαδή που έρχονται στην Κύπρο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καλό γιατί δεν θα υπάρχουν τόσα προβλήματα τώρα με την αίτηση πτώχευσης του FTI», εξήγησε.
Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζονται τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάζονταν με τον όμιλο, ο κύριος Παπαχαραλάμπους απάντησε ότι «ο όμιλος είχε και γραφείο στην Κύπρο διαχείρισης των πελατών του αλλά και άλλους συνεργάτες στο νησί, πέραν των ξενοδοχείων όπως εταιρείες μεταφορών, αλλά και άλλα ταξιδιωτικά γραφεία που συνεργάζονταν»
«Εκεί υπάρχει ένα θέμα με κάποια ποσά που εκκρεμούν και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά όσον αφορά πληρωμές που εκκρεμούν για υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφερθεί. Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι συνεργάτες του ομίλου στην Κύπρο είτε αυτά είναι τα ξενοδοχεία, ο κόσμος που θα χάσει τη δουλειά του αλλά και οι άλλοι συνεργάτες στον κλάδο των μεταφορών και σε άλλους συναφείς κλάδους που είχαν συνεργασία με τον όμιλο και έχουν να παίρνουν χρήματα», συνέχισε.
Τι γίνεται με τις κρατήσεις
Όσο αφορά τις κρατήσεις, «οι καταναλωτές είναι καλυμμένοι μέσα από ένα ταμείο. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει ο κόσμος όταν κάνει κράτηση μέσω ταξιδιωτικού γραφείου και όχι απευθείας, υπάρχουν τέτοιες καλύψεις που αν κάτι πάει στραβά όπως αυτό δεν θα χάσουν τα λεφτά τους», τόνισε ο κύριος Παπαχαραλάμπους.
«Ένα μέρος της δουλειάς ήδη έχει μεταφερθεί σε άλλους συνεργάτες, σε άλλα γραφεία εισερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο. Οι υπόλοιποι που έχουν κάνει τις κρατήσεις τους και δεν έχουν ταξιδέψει ακόμα θα αναζητήσουν μέσω του ταμείου να λάβουν πίσω ό,τι έχουν πληρώσει και από εκεί και πέρα οι πλείστοι θα κάνουν καινούριες διευθετήσεις για τα ταξίδια τους», συμπλήρωσε.
«Ο κόσμος που θα κάνει αίτηση να πάρει πίσω τα χρήματα του για το ταξίδι που είχε προγραμματίσει, θα αποφασίσει αν θα κλείσει ξανά τις ίδιες διευθετήσεις για το ίδιο ταξίδι. Δεν σημαίνει ότι οι διευθετήσεις αυτές θα είναι κατ’ ανάγκη για την Κύπρο, καθώς η τιμολογιακή πολιτική των αεροπορικών, των ξενοδοχείων, έχει διαφοροποιηθεί. Αν έκαναν την κράτησή τους πέρσι τον Νοέμβριο, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν να βρουν σήμερα την ίδια τιμή. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία θα κάνει καινούριες κρατήσεις για να μπορέσει να κάνει το ταξίδι του όπως το είχε προγραμματίσει στις αρχές», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις