ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ για όλα στο «Τ»: Ανοιχτός για τις Προεδρικές του 2028, η αλήθεια (του) για Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη, η Αννίτα και το «Κράτος μαφία»-Σε ποιους ζητάει συγνώμη

Αβέρωφ για όλα στο «Τ»: Ανοιχτός για τις Προεδρικές του 2028, η αλήθεια (του) για Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη, η Αννίτα και το «Κράτος μαφία»-Σε ποιους ζητάει συγνώμη

Στην πολιτική πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα πάντα και με αξιοπρέπεια να δέχεσαι τις νέες συνθήκες δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο podcast του ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, σχολιάζοντας τον τίτλο «τέως Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού».

Στη συνέχεια, όμως, τόνισε πως «είμαι τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν είμαι τέως πολιτευτής. Παραμένω βουλευτής του ΔΗΣΥ και στηρίζω το κόμμα μου στα δύσκολα. Ολοκληρώνω τη θητεία μου το 2026», σημειώνοντας πως δεν θα διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του βουλευτή.

Κληθείς να απαντήσει στις φήμες που τον θέλουν υποψήφιο στις Προεδρικές Εκλογές το 2028, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε με ερώτηση: «Πρώτα θα έχουμε πατρίδα; Δεν λέω ότι δεν θα έχουμε, αλλά πρέπει να νοιαστούμε, να έχουμε επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Να έχουμε επίσης μια σταθερή οικονομία». Πρόσθεσε πως «το 2028 είναι πολύ μακριά. Ανήκω στον ΔΗΣΥ. Θα έχει διαδικασίες. Έχουμε μια νέα Πρόεδρο που τη στηρίζουμε. Αν νιώθει έτοιμη, δεν αποκλείω να μην δηλώσω ενδιαφέρον. Αλλά και να δηλώσω ενδιαφέρον θα είναι πάντα μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος. Αυτά που μου έκαναν δεν πρόκειται να τα κάνω. Μέχρι τότε θα υπάρχουν νέα δεδομένα. Δεν μπορεί κανείς να προδικάσει».

Το «πικρό» αποτέλεσμα των Προεδρικών του 2023

Θα ήταν υποκρισία αν έλεγα ότι ως άνθρωπος δεν ένιωσα μια λύπη, μια στεναχώρια. Δεν επέτρεψα όμως ποτέ το συναίσθημα να κυριαρχήσει της λογικής. Όφειλα να το ξεπεράσω. Πιστεύω ότι αν δεν δημιουργήτο εκείνο το δημοσκοπικό πλεονέκτημα κανένα από τα κόμματα του κέντρου δεν θα πήγαινε μαζί του. Μιλούσα με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα, αλλά έλεγαν ότι ξέρουμε ποιος είσαι, σε εκτιμούμε, αλλά έχουμε πρόβλημα. Έτσι παίρνονται οι αποφάσεις. Το πάλεψα όμως μέχρι τέλους. Δεν παραδόθηκα.

Το μεγαλύτερο λάθος της καμπάνιας

Αναλώσαμε παραγωγικούς μήνες να ασχολούμαστε με μια πολιτική συμπεριφορά (του Νίκου Χριστοδουλίδη) που παραβίασε οποιουσδήποτε κανόνες πολιτικής ηθικής. Από την ώρα που βγήκα μπροστά με προτάσεις και μίλησα για το όραμά μου, όλα άλλαξαν. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Η καθοριστική προεκλογική συνάντηση Αναστασιάδη, Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη

Ερωτηθείς για το τι λέχθηκε σε προεκλογική συνάντηση στο διαμέρισμα του Προέδρου Αναστασιάδη στο Προεδρικό με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ίδιο απάντησε «τα είπε ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του. Ότι ο Αβέρωφ έκανε ότι μπορούσε για να μην υπάρχουν δύο υποψηφιότητες από τον χώρο του ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κοιτάζοντας κάτω, σιγοψυθίριζε ‘μα το ανώτατο το ελέγχει ο Αβέρωφ’. Δεν κοίταζε ούτε εμένα ούτε τον Πρόεδρο. Είπα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δώσε μου το χέρι σου. Πάμε σε εκλογές σε όλα τα μέλη. Θα παραιτηθώ από Πρόεδρος του κόμματος και άμα χάσω τη μάχη, την ίδια ώρα θα στηρίξω τον Νίκο Χριστοδουλίδη για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ALPHA «Τετ-Α-Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος και σε ερώτηση για το τι έφταιξε και δεν πέρασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον δεύτερο γύρο σημείωσε ότι «εάν διαπιστώνεις ότι ενδέχεται να μην έχεις τις προϋποθέσεις, αν δηλαδή δεν μπορείς να γίνεις βασιλεύς, γίνε ο πατέρας του βασιλιά, ο δημιουργός του βασιλιά». Κληθείς να σχολιάσει αυτή τη δήλωση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε «θα ευχηθώ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να χαίρεται τον βασιλιά του, ως πατέρας του».

Γιατί δεν επαναδιεκδίκησε την προεδρία του ΔΗΣΥ

Διαπίστωσα εκείνες τις εβδομάδες ότι η παραμονή μου στην ηγεσία θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα (τις πληγές που άφησαν οι Προεδρικές) στο κόμμα που αγάπησα. Δεν ήταν εύκολη η συμβίωση με αυτούς που δέχθηκα μαχαιριές, από μπροστά και από πίσω. Θεώρησα ότι ήταν καλύτερο και για μένα και την οικογένειά μου και πολιτικά, να πάρω την απόφαση, χωρίς να μεταφέρω ευθύνες σε οποιονδήποτε.

Η «αγκαλιά» στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Μια παραδοχή. Είναι καραβοκύρης στο σκάφος της χώρας. Αν δεν πάει καλά, συνεπιβάτες είμαστε όλοι. Να μην έχει έννοια από τη στιγμή που δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ότι θα μείνει χωρίς προϋπολογισμό. Εμείς είμαστε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Πιθανόν και μετά τις εκλογές κάποια από τα κόμματα να μην συνεχίσουν να τον στηρίζουν. Άρα η στήριξη είναι για το καλό του τόπου.

Ευρωεκλογές: Έχει σημασία ποιος θα βγει πρώτος και δεύτερος;

Βεβαίως. Για αυτό και πρέπει ο ΔΗΣΥ να είναι πρώτο κόμμα. Είμαστε στην Ευρώπη. Είμαστε το κόμμα που έβαλε την Κύπρο στην Ευρώπη.

Η Αννίτα ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Δικαίωσε την επιλογή μου. Δύσκολο καράβι ο ΔΗΣΥ, διαχρονικά, και το ανάλαβε. Είμαστε δίπλα από την Αννίτα. Από τον Αβέρωφ δεν θα αμφισβητηθεί. Και της το είπα και της ίδιας. Έχουμε πολιτικό ‘ανάγιωμα’ και ‘ζύμωση’.

Οι χειρισμοί Χριστοδουλίδη στην εξωτερική πολιτική

Το Αμάλθεια ήταν μια διεθνή επιτυχία. Συγχαρητήρια για την σκέψη, την οργάνωση και την συνεργασία με τον διεθνή παράγοντα. Από την άλλη γίνεται μια προσπάθεια στην εξωτερική πολιτική. Αλλά οι προσπάθειες πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα. ήταν παγκέρα του Προέδρου και προεκλογικά να εμπλέξει τα ευρωτουρκικά ως καταλύτη στην επίλυση του Κυπριακού και να διορίσει η ΕΕ ένα εκπρόσωπο για το Κυπριακό. Υπήρχαν διαρροές για διάφορες προσωπικότητες. Του πιστώνω ότι έπεισε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο. Θα τον κρίνω από το αποτέλεσμα. Λήγει σε λίγες εβδομάδες η προθεσμίας της. Πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην κρυφτούμε πίσω από την αδιαλλαξία Τουρκίας και Τατάρ και να δώσουμε όπλα στην κα Ολγκίν να θέσει προ των ευθυνών της την Τουρκία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Θα είναι δώρον άδωρον να διαπιστώσει το παρατεταμένο αδιέξοδο. Σε τέτοιο ενδεχόμενο θα ξεκινήσει η διεθνής κοινότητα με την πίεση της Τουρκίας σε ένα σχέδιο Β’ για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο, αποκάλυψε ότι στο τηλέφωνό του τον έχει αποθηκευμένο ως Νίκο Χριστοδουλίδης ενώ όταν τον βλέπει σε κάποιες εκδηλώσεις του απευθύνεται ως ‘κύριε Πρόεδρο’ αφού είναι Πρόεδρος της χώρας. Όποιος κι αν είναι Πρόεδρος το κάλεσμα για βοήθεια και απόψεις θα γίνει αποδεκτό αλλά όχι για να πάρω κάποιο αξίωμα και ανταλλάγματα. Υπηρέτης της χώρας μου είμαι.

Το Κράτος μαφία

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκάλυψε ότι διάβασε τα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη όταν καλέστηκε για κατάθεση από την ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς αλλά απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω καθώς βρίσκεται μια διαδικασία σε εξέλιξη.

Η αποχώρηση Μάριου Πελεκάνου

Θεωρώ ότι ο Πελεκάνος έπρεπε να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Στροβόλου, και το είπα στον ίδιο, για να έμενε και στην θέση του αντιπροέδρου και να βοηθήσει το κόμμα που τον είχε ανάγκη. Αποφάσισε να βάλει για ευρωβουλευτής. Το κόμμα απέρριψε την υποψηφιότητα. Σωστή η πολιτική του απόφαση να παραιτηθεί από την θέση του αντιπροέδρου. Αλλά μέχρι εκεί. Από κει και πέρα δεν είναι πράξη που θα μπορούσε ποτέ να έχει τη δική μου έγκριση.

Οι τάσεις «τιμωρίας» του συστήματος

Μην νομίζετε ότι κάποιος θα ψηφίσει γιατί θα του λύσει το πρόβλημα ή τον Φειδία γιατί θα του γλυτώσει το σπίτι από την τράπεζα. Πρέπει να μπούμε στα παπούτσια της πλειοψηφιας του κόσμου. Δεν τα βγάζει πέρα. Το νοίκι αυξήθηκε, η δόση στην τράπεζα αυξήθηκε, η βενζίνη, ο ηλεκτρισμός, το κόστος στα ψώνια στην υπεραγορά. Δουλεύουν και οι δύο γονείς για να τα βγάλουν πέρα. Μπορεί να κάνουν και δεύτερη δουλειά. Παράλληλα βλέπουν το κύμα το μεταναστευτικό και σκέφτονται εμείς δεν έχουμε να φάμε και η Πολιτεία έχει χρήματα και τα δίνει σε αυτούς. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα που η κοινωνία αντιμετωπίζει, αυτές οι τάσεις θα αυξάνονται. Αν τα επιλύσουμε, από μόνα τους αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν.

Η παρουσία στα social media και η απόσταση από όσους τον ανέδειξαν

Και ο ίδιος τα χρησιμοποιώ αλλά και άνοιξα και το πολιτικό μου γραφείο. Διαβάζω τα μηνύματα. Έχουμε και περισσότερο χρόνο τώρα. Έπρεπε να περάσουμε από όλη αυτή τη διαδικασία για να νιώσουμε μια ανακούφιση και ικανοποίηση. Θέλω να απολογηθώ στην κοινωνία, Τόσα χρόνια στην καρέκλα, περάσαμε και από μνημόνια και σκληρές αποφάσεις. Θα μπορούσα να μην βάλω το κεφάλι μου στη φωτιά. Δεν ήταν δουλειά δική μου οι επαφές με την Τρόικα και να λέω ότι έπρεπε να κλείσει η Λαϊκή. Όπου είχε φωτιά χρειαζόταν πυροσβέστης. Δεν υπήρχαν πολλοί. Πήγαινε ο Αβέρωφ.

Έμπαινε ο Αβέρωφ, έσβηνε η φωτιά και έβγαινε με εγκαύματα. Δεν είχα χρόνο να κάνω αυτό που ευχαριστεί, να είμαι κοντά σε αυτούς που με ανέδειξαν. Δεν είχα κάποιο επίθετο. Αυτός ο κόσμος με ανέδειξε και απογοητεύτηκε γιατί δεν είχα τον χρόνο. Παρά το παράπονό τους, έδωσαν μάχη με αυταπάρνηση στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top