ΔΙΕΘΝΗ

Στο Μεξικό ο πρώτος θάνατος ανθρώπου παγκοσμίως εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Στο Μεξικό ο πρώτος θάνατος ανθρώπου παγκοσμίως εξαιτίας της γρίπης των πτηνών

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της γρίπης των πτηνών τύπου H5N2 παγκοσμίως επιβεβαιώθηκε στο Μεξικό, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Πρόκειται για το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της γρίπης Α(H5N2)» σε άνθρωπο, τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, στο επιδημιολογικό δελτίο που δημοσιοποίησε.

Το στέλεχος H5N2 διαφέρει από εκείνο (το H5N1) που προκαλεί το τρέχον διάστημα επιδημία στις αγελάδες στις ΗΠΑ, κατά την οποία έχουν επίσης καταγραφεί τρία κρούσματα μεταξύ ανθρώπων.

Το πρόσωπο που απεβίωσε ήταν ηλικίας 59 ετών. Υπέκυψε την 24η Απριλίου, σε εξειδικευμένο ινστιτούτο της μεξικανικής πρωτεύουσας λίγες ώρες αφού εισήχθη σε αυτό για νοσηλεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας διευκρίνισε πως επρόκειτο για άνδρα.

Ο ασθενής παρουσίασε τη 17η Απριλίου πυρετό, λαχάνιασμα, διάρροια, ναυτία και γενική αδιαθεσία, ανέφερε ο ΠΟΥ, ο οποίος ειδοποιήθηκε για το κρούσμα την 23η Μαΐου.

Δεν είχε «καμιά» γνωστή επαφή με πτηνά ή άλλα ζώα, ωστόσο είχε αρκετά υποκείμενα νοσήματα, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Δεν έχει εντοπιστεί άλλο κρούσμα της H5N2 σε άνθρωπο και «δεν υπάρχει κίνδυνος» για τον γενικό πληθυσμό, κατά το μεξικανικό υπουργείο Υγείας. Ο ΠΟΥ θεωρεί τον κίνδυνο εξάπλωσης «χαμηλό».

Ο θάνατος καταγράφεται μετά τον εντοπισμό τον Μάρτιο κρουσμάτων της H5N2 σε εκτρεφόμενα πτηνά στην πολιτεία Μιτσοακάν, η οποία γειτονεύει με την πολιτεία του Μεξικού, όπου ζούσε το θύμα.

Άλλα κρούσματα της H5N2 εντοπίστηκαν τον ίδιο μήνα σε πτηνά στην Τεξκόκο, στην πολιτεία του Μεξικού, και τον Απρίλιο στην Τεμασκαλάπα, στην ίδια πολιτεία.

Σε αυτό το στάδιο, «δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί αν αυτό το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο συνδέεται με την επιδημική έξαρση στα πτηνά», σημείωσε ο ΠΟΥ. Πρόκειται για «την πρώτη μόλυνση ανθρώπου από τον ιό H5 που αναφέρεται στο Μεξικό», πρόσθεσε.

Ο ιός H5N2, που θεωρείται λιγότερο παθογόνος από τον H5N1, έχει εντοπιστεί σε εκτροφεία πτηνών σε διάφορες χώρες του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί καμιά περίπτωση μετάδοσής του στον άνθρωπο ως τώρα.

Όσον αφορά τον H5N1, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά απόδειξη μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως ο ΠΟΥ τον Απρίλιο εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία του» για την εξάπλωση αυτού του στελέχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεση



ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top