ΥΓΕΙΑ

Πάγκρεας: 4 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι νοσεί – Πώς θα το προστατεύσουμε

Πάγκρεας: 4 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι νοσεί – Πώς θα το προστατεύσουμε

Η σημασία του παγκρέατος είναι τεράστια -διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη και σε διάφορες πεπτικές λειτουργίες. Για τους λόγους αυτούς, η διατήρηση της υγείας του είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς και συνήθειες που επιτρέπουν να το διατηρήσετε υγιές.

Τέσσερα συμπτώματα

Ο Brett Sheppard, M.D. από το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστημών του Όρεγκον, εφιστά την προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα:

Ανοιχτόχρωμα κόπρανα, με λιπαρή υφή που επιπλέουν στο νερό
Ίκτερος (Κίτρινο χρώμα στο δέρμα και τα μάτια)
Κοιλιακός πόνος σαν από το κέντρο του σώματος
Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Συχνά προβλήματα και αιτίες

1. Διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 1 οφείλεται στην ελαττωματική παραγωγή ή λειτουργία της ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2, πλέον κοινή μορφή, οφείλεται στην αδυναμία του σώματος να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη. Το πάγκρεας αντισταθμίζει τα παραπάνω με υπερπαραγωγή ινσουλίνης, οδηγώντας τα β-παγκρεατικά κύτταρα σε εξάντληση και θάνατο. Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια, απώλεια όρασης και στυτική δυσλειτουργία.

Η Δρ Archana Sadhu από το Houston Methodist Hospital προτείνει για αρχή αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και διατροφή με ελάχιστα ή καθόλου επεξεργασμένα και σακχαρούχα τρόφιμα.

2. Παγκρεατίτιδα
Η παγκρεατίτιδα προκαλείται από τα πεπτικά ένζυμα που ενεργοποιούνται και στρέφονται κατά των παγκρεατικών κυττάρων, με κύριο σύμπτωμα τον έντονο κοιλιακό πόνο. Συχνές αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ και οι χολόλιθοι (πέτρες στη χολη). Η οξεία παγκρεατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παγκρεατίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη φλεγμονή και βλάβη.

Τις περισσότερες φορές, η παγκρεατίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με χορήγηση υγρών παρεντερικά, αντιπυρετική θεραπεία και παυσίπονα.

3. Καρκίνος του παγκρέατος
Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη αίτια θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Αποτελεί σιωπηλή νόσο, με το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Είναι από τις πλέον δύσκολες στην αντιμετώπιση μορφές καρκίνου, με προσδόκιμο ζωής από ένα έως τρία χρόνια μετά τη διάγνωση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Ο Δρ. Andrew Hendifar από το Cedars-Sinai σημειώνει ότι αναδυόμενες θεραπείες που στοχεύουν μεταλλάξεις γονιδίων που προκαλούν καρκίνο δίνουν ελπίδα για πιο αποτελεσματική θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς.

Tips για υγιές πάγκρεας

Υιοθετήστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή: Άτομα με παράγοντες κινδύνου όπως οικογενειακό ιστορικό ή κατάχρηση αλκοόλ, μια διατροφή τύπου μεσογειακής μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Τακτική άσκηση: Η φυσική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προλαμβάνοντας ενδεχομένως καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παγκρέατος.

Όχι στο κάπνισμα και στην υπερκατανάλωση αλκοόλ: Το κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στο DNA των κυττάρων του παγκρέατος. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το πάγκρεας με την πάροδο του χρόνου. Ο περιορισμός αυτών των συνηθειών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο παγκρεατικών προβλημάτων.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top