ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές ακονίζουν το μυαλό και βοηθούν τον εγκέφαλο; Η διαιτολόγος απαντά

Ποιες τροφές ακονίζουν το μυαλό και βοηθούν τον εγκέφαλο; Η διαιτολόγος απαντά

Ο εγκέφαλος είναι το όργανο που λειτουργεί ως το κέντρο ελέγχου του σώματός μας. Είναι υπεύθυνος για τις αισθήσεις, την αντίληψη και τη σκέψη, τον συντονισμό των κινήσεων και τη λειτουργία οργάνων, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Η καλή λειτουργία και υγεία του εγκεφάλου σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή μας. Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που ενισχύουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση και συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη απόδοση σε περίοδο εξετάσεων και αυξημένων πνευματικών απαιτήσεων.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να βάλουμε στη διατροφή μας για έναν γερό εγκέφαλο;

Ω-3 λιπαρά οξέα: Έχουν αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση, που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, τα θαλασσινά, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Αντιοξειδωτικά συστατικά: Μειώνουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Τροφές, όπως τα μούρα, οι φράουλες, το σταφύλι, ο κουρκουμάς και διάφορα λαχανικά, όπως οι πιπεριές, τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ακτινίδια κ.α. είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Για αυτό, φροντίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών εποχής.

Βιταμίνη Β12: Συνδέεται με την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου. Η επαρκής πρόσληψή της προλαμβάνει από πολλές διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τη βρίσκουμε σε τροφές όπως το κρέας, τα αυγά, το γάλα, τα ψάρια.

Φυλλικό οξύ: Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι η άνοια και η κατάθλιψη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή και τα όσπρια είναι τροφές πολύ πλούσιες σε φυλλικό οξύ.

Γλυκόζη: Είναι η πρωταρχική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη γνωστική λειτουργία. Για αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε στη διατροφής μας τροφές, όπως είναι τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), τα φρούτα και οι χυμοί τους.

Σίδηρος: Βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και συνεισφέρει στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου. Η επαρκής πρόσληψή του μειώνει τα συμπτώματα κόπωσης και ατονίας. Τον βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και σε φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια, η κινόα και οι ξηροί καρποί.

Κακάο: Μπορεί να αυξήσει την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, να βελτιώσει τη μνήμη και να διατηρήσει της γνωστικές λειτουργίες.

Καφεΐνη: Αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση, μειώνει την κόπωση και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top