ΥΓΕΙΑ

Η «κακή» συνήθεια των ποδοσφαιριστών που προκαλεί εθισμό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χρήση snus

Η «κακή» συνήθεια των ποδοσφαιριστών που προκαλεί εθισμό – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη χρήση snus

Ανάρπαστα είναι τα snus και τα σακουλάκια νικοτίνης (nicotine pouches) στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με έναν σχεδόν στους πέντε επαγγελματίες παίκτες να κάνει χρήση ενός ή και των δύο προϊόντων νικοτίνης. Συγκεκριμένα για τα σακουλάκια νικοτίνης, δύο στους πέντε έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν, ενώ επιθυμία για τους μισούς χρήστες snus είναι να έχουν καταφέρει να το κόψουν σε διάστημα ενός χρόνου.

Στην 12μηνη μελέτη από ομάδα του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA), συμμετείχαν 628 συνολικά ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες από συλλόγους της Premier League, Αγγλικής Football League (EFL) και Super League Γυναικών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεντεύξεις με 16 επαγγελματίες αθλητές και ιατρικό προσωπικό.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 18% των ανδρών χρησιμοποιεί σήμερα snus και το 42% έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες είναι 22% και 39%. Οι μισοί σχεδόν άρρενες παίκτες (48%) θα ήθελαν να έχουν διακόψει τη χρήση snus μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αλλά μόλις το 9% των γυναικών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα πραγματικά ποσοστά χρήσης προϊόντων νικοτίνης είναι πιθανώς υψηλότερα από αυτά που διαμόρφωσαν οι απαντήσεις των ποδοσφαιριστών, πολλοί εκ των οποίων ενδεχομένως προτίμησαν να αποκρύψουν τις συνήθειές τους, καίτοι επρόκειτο για ανώνυμη έρευνα.

Σακουλάκια νικοτίνης και Snus

 

Σακουλάκι νικοτίνης (Photo: Shutterstock)

Πρόκειται για προϊόντα νικοτίνης με παρόμοια εμφάνιση και τρόπο χρήσης. Κυκλοφορούν σε σακουλάκια που τοποθετούνται ανάμεσα στο ούλο και το μάγουλο ή το άνω χείλος, 

όπου η νικοτίνη περνά στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του βλεννογόνου του στόματος. Το snus διατίθεται και σε σκόνη.

Σε αντίθεση όμως με το snus που παρασκευάζεται από καπνό και προσφέρει τη χαρακτηριστική γεύση, τα σακουλάκια νικοτίνης δεν περιέχουν καπνό αλλά νικοτίνη που εξάγεται από καπνό και αναμειγνύεται με πληρωτικά υλικά (π.χ. κυτταρίνη , σταθεροποιητές, αρώματα).

Κίνδυνοι από τη χρήση τους

Στην έκθεση των ερευνητών επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τη χρήση snus:

Εξάρτηση από τη νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία που, όταν απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση ευχάριστων συναισθημάτων και τη μείωση του στρες. Η συνεχής χρήση της οδηγεί σε εθισμό.

Καρκίνος

Συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων αποκάλυψε ότι η χρήση snus συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του παγκρέατος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Υπάρχουν ακόμα περιορισμένα στοιχεία που υποδεικνύουν σύνδεση της χρήσης snus με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του ορθού, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Καρδιαγγειακή υγεία

Μελέτες κοόρτης δείχνουν ότι η χρήση snus συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση καπνού.

Στοματική υγεία

Ισχυρές ενδείξεις συσχετίζουν τη χρήση snus με πρόκληση βλαβών στον στοματικό βλεννογόνο.

Καλύτερες επιδόσεις και χαλάρωση

Από τους 45 άνδρες και τις 11 γυναίκες που απέδωσαν στη χρήση snus τη βελτίωση στις επιδόσεις τους, το 29% και το 55% αντίστοιχα ανέφεραν ως βασικό όφελος την καλύτερη πνευματική ετοιμότητα. Από τους 84 άνδρες και τις 11 γυναίκες που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την επίδραση του προϊόντος, το 56% και το 36% αντίστοιχα δήλωσαν ότι το snus τους βοήθησε να χαλαρώσουν.

Η χρήση του γίνεται συνήθως μετά την προπόνηση και μετά από αγώνες. Ένα άτομο από την ομάδα ιατρικής κάλυψης δήλωσε ότι οι παίκτες χρησιμοποιούν το snus ως «μηχανισμό αντιμετώπισης».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα σακουλάκια χρησιμοποιούνται επίσης για την καταστολή της όρεξης. Τέλος, 56% των ανδρών και 73% των γυναικών ανέφεραν ότι ξεκίνησαν τη χρήση προϊόντων νικοτίνης για να ενταχθούν στην ομάδα και να «ταιριάξουν» με τους παλιότερους παίκτες.

Ανησυχητικά ευρήματα

Τον Μάρτιο του 2023, η PFA ανακοίνωσε αυξανόμενα ποσοστά παικτών που κάνουν χρήση snus, ορισμένοι εκ των οποίων λαμβάνουν βοήθεια για απεξάρτηση.

Περισσότεροι από τους μισούς ποδοσφαιριστές (53%) και σχεδόν τα τρία τέταρτα των ποδοσφαιριστριών (73%) ανέφεραν συμπτώματα εξάρτησης από τη νικοτίνη, όπως η επιθυμία και η χρήση χωρίς επίγνωση ή πρόθεση, ενώ στα αναφερθέντα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνονταν άγχος, ευερεθιστότητα και ανησυχία.

Η πλειονότητα των ανδρών (58%) και πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών (86%) που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει ποτέ κάποια ενημέρωση σχετικά με το snus.

«Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα αυτά μας λένε ότι, ενώ πολλοί παίκτες φαίνεται να αναζητούν ουσίες όπως το snus ως μηχανισμό αντιμετώπισης των αυξανόμενων απαιτήσεων του παιχνιδιού, πολλοί δεν έχουν πλήρη επίγνωση των επιδράσεων και των εθιστικών ιδιοτήτων του», επεσήμανε ο Δρ Daniel Read, επικεφαλής ερευνητής και λέκτορας στο Institute for Sport Business του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο στο Λονδίνου.

 ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Τρομακτικές στιγμές για 69χρονο: Έχασε την ισορροπία του και κατέπεσε σε βράχια στο φαράγγι του Άβακα - Η κατάσταση υγείας του

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Απόστολος Λύτρας: Οι αναρτήσεις αγάπης για τη Σοφία Πολυζωγοπούλου πριν από τον άγριο ξυλοδαρμό



Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top