ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: «Η ώρα των πολιτών» - Λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης - Τι αναμένουν τα κόμματα

Ευρωεκλογές: «Η ώρα των πολιτών» - Λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης - Τι αναμένουν τα κόμματα

Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μία προεκλογική εκστρατεία δύσκολη για τα επιτελεία των κομμάτων, που είχαν να διαχειριστούν συμμαχίες και συμπλήρωση ψηφοδελτίων με εκατοντάδες υποψήφιους για τις θέσεις Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημοτικών Συμβούλων και μελών Σχολικών Εφορειών.

Οι διπλές εκλογές μπορεί να δημιούργησαν τεράστιο πονοκέφαλο στα κόμματα, που σε κάποιες φορές οι διεργασίες θύμιζαν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ωστόσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιούνται την ίδια μέρα με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό είναι προς όφελος των Ευρωεκλογών, που για τους ψηφοφόρους δεν έχουν τόση σημασία δυστυχώς, όσο οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η πραγματικότητα είναι πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, απουσίαζε η ευρωπαϊκή  ατζέντα ακόμα και το εθνικό μας ζήτημα απουσίαζε, από τα πάνελ των ενημερωτικών εκπομπών. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και γύρω από τα θέματα της ακρίβειας και γενικότερα της οικονομίας. Μία ατζέντα, η οποία δημιούργησε σε αρκετές περιπτώσεις στιγμές πόλωσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και ένα τοξικό κλίμα, με στόχο ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα καθορίσει τον κομματικό χάρτη της Κύπρου. Η επομένη των εκλογών, θα αναδείξει εκτός από τον νικητή, τον ρόλο που θα έχουν πλέον στην πολιτική σκηνή του τόπου, τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα κόμματα ΔΗΠΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, αλλά και το νεοσύστατο Volt, κατά πόσο δηλαδή, θα διατηρηθεί στην πολιτική σκηνή του τόπου. Άλλωστε, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, νεοσύστατα κόμματα είχαν κάνει την πρώτη τους εμφάνιση, σε περίοδο Ευρωεκλογών.

ΔΗΣΥ - Πρωταρχικός στόχος η νίκη

Για τον ΔΗΣΥ, η πρωτιά στις Ευρωεκλογές είναι πρωταρχικός στόχος. Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη του κόμματος, η διατήρηση των δύο εδρών και η νίκη στις Ευρωεκλογές, είναι το ζητούμενο όχι μόνο για το ίδιο το κόμμα, αλλά και για την Κύπρο,  με συμμετοχή δύο Ευρωβουλευτών, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στον ΔΗΣΥ κυριαρχεί αισιοδοξία ότι έχουν περάσει τα μηνύματα, στους ψηφοφόρους, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στο κόμμα και μιας παρατεταμένης εσωστρέφειας. Η ηγεσία του κόμματος θεωρεί πως ένας ισχυρός ΔΗΣΥ στέλνει πολλά μηνύματα και εντός και εκτός Κύπρου, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΑΚΕΛ - Αισιοδοξία

Στο ΑΚΕΛ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ  το διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι η διατήρηση των δύο εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, ένα στοίχημα που για την Εζεκία Παπαϊωάννου, μπορεί να κερδηθεί με τις ψήφους των Τ/κ. Το μήνυμα που στέλνει το ΑΚΕΛ λίγο πριν από το άνοιγμα της κάλπης, είναι πως ψήφος στο ΑΚΕΛ σημαίνει ισχυρή δύναμη διεκδίκησης για τον κόσμο της εργασίας, τους νέους ανθρώπους, για τα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη και τους μικροεπιχειρηματίες. Λίγες ημέρες πριν την κάλπη, το ΑΚΕΛ, επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας και κυρίως στον τραπεζικό τομέα, στα αυξημένα επιτόκια και στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Η αισιοδοξία στην Εζεκία Παπαϊωάννου προέρχεται και από την ανταπόκριση που υπάρχει, λόγω του ανοίγματος που έκανε το κόμμα, στην κοινωνία.

ΔΗΚΟ - Προσπάθεια να κρατηθεί στην τρίτη θέση

Το ζητούμενο για το ΔΗΚΟ είναι εκτός από τη διατήρηση της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι η διατήρηση της τρίτης θέσης στην κομματική σκηνική του τόπου, όπου  θα μπορεί να κρατήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Στο ΔΗΚΟ, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα διατηρήσουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο, αν και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αυτός ο ρόλος φαίνεται να πηγαίνει προς το ΕΛΑΜ, το οποίο διεκδικεί την τρίτη θέση στην κομματική σκακιέρα.

ΕΛΑΜ - Είσοδος στην Ευρωβουλή

Στο ΕΛΑΜ επικρατεί αέρας αισιοδοξίας. Είναι το κόμμα, το οποίο μέσα από τις δημοσκοπήσεις βγαίνει κερδισμένο στις Ευρωεκλογές με το ενδεχόμενο να κατακτήσει μία έδρα στην Ευρωβουλή, για πρώτη φορά. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το ΕΛΑΜ φαίνεται ότι θα μεταπηδήσει από την τέταρτη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα  στην τρίτη θέση, την οποία διατηρεί το ΔΗΚΟ, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο, τον ρόλο του ρυθμιστή.

ΕΔΕΚ - Στόχος αύξηση των ποσοστών

Για την ΕΔΕΚ η οποία δημοκοπικά τουλάχιστον δεν φαίνεται να διατηρεί την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, στόχος είναι να ξεπεράσει τα ποσοστά των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών, δηλαδή το 6,7%. Αυτό βασίζεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό υποψηφίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν ανήκουν στην ΕΔΕΚ, ωστόσο η  κινητοποίησή τους, φαίνεται να ευνοεί το κόμμα. Με 297 υποψήφιους στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, φαίνεται να δίνει ένα αέρα αισιοδοξίας στο κόμμα των Σοσιαλιστών για αυξημένα ποσοστά. Από την άλλη όμως, αν η ΕΔΕΚ θα καταφέρει να διατηρήσει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΔΗΠΑ - Το ποσοστό 7,5% είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος

Δημοσκοπικά, οι τάσεις φαίνεται να είναι ανοδικές για τη ΔΗΠΑ. Αυτό το οποίο κυκλοφορεί στα γραφεία της ΔΗΠΑ, είναι πως αν στις δημοσκοπήσεις το κόμμα εμφανίζεται με ένα ποσοστό 3%, η εκτίμηση είναι πως στην κάλπη το ποσοστό αυτό, υπερδιπλασιάζεται. Στη ΔΗΠΑ, βλέπουν τις τάσεις ανά επαρχία, με τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, να παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυναμική.  Η εκτίμηση, είναι πως τα ποσοστά του κόμματος, θα φτάσουν στον «αδιαπραγμάτευτο στόχο» του 7,5% και στην κατάκτηση της 5ης θέσης. Στις βουλευτικές εκλογές του 2021, το κόμμα έλαβε ποσοστό 6,1% . Το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, στοχεύει σε μία μερίδα ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν κουραστεί από την πόλωση των τελευταίων μηνών.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το Κίνημα Οικολόγοι- Συμμαχία Πολιτών ξεκίνησε αργά την προεκλογική του εκστρατεία, λόγω των εσωτερικών διαταραχών και αποχωρήσεων στελεχών. Στη συνέχεια, προχώρησε σε συνεργασία με την «ΑΙΧΜΗ» και με την κίνηση Κυπρίων επιλέγοντας ως σύνθημα, «Ρίξε πράσινο στο μαύρο». Παρά τα χαμηλά ποσοστά τα οποία εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις, το Κίνημα Οικολόγων δηλώνει πως ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Ιουνίου, την επόμενη μέρα, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι Οικολόγοι, επενδύουν στην αύξηση του αριθμού δημοτικών συμβούλων στους Δήμους.

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Το κόμμα για τα ζώα, παρά τις παρεμβάσεις στη κοινωνία για θέματα ευημερίας των ζώων, κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η παραμονή του ωστόσο στην πολιτική σκηνή του τόπου, θεωρείται δεδομένη.

VOLT

Το νεοσύστατο Volt, εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή του τόπου, προτάσσοντας  δύο ζητήματα  Το πρώτο, αφορά το κυπριακό και το δεύτερο, αφορά τα ζητήματα διαφθοράς. Το κόμμα που ιδρύθηκε κυρίως από νέους με ευρωπαϊκό προσανατολισμό όπως αναφέρει στη  διακήρυξη του, φαίνεται να αντλεί ψήφους κυρίως από το ΑΚΕΛ και από  τον ΔΗΣΥ. 

Φειδίας Παναγιώτου

Ο 24χρονος Tik Toker Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους δημοσκόπους και στην κοινωνία ευρύτερα, εμφανίζεται στις μετρήσεις με ένα σημαντικό ποσοστό, προσελκύοντας είτε νέους ψηφοφόρους, είτε απογοητευμένους πολίτες. Το ερώτημα είναι αν τα ποσοστά που αποτυπώνονται στις διάφορες μετρήσεις, θα αποτυπωθούν και στην κάλπη για τις Ευρωεκλογές. Αν δηλαδή, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον Φειδία Παναγιώτου ή θα στραφούν προς τα κόμματά τους ή δεν θα πάνε στην κάλπη.

Αστάθμητοι παράγοντες

Σε αυτές τις εκλογές, περίπου 2% του εκλογικού σώματος, είναι υποψήφιοι λόγω των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων, δεδομένο που φαίνεται να ευνοεί κυρίως τις Ευρωεκλογές και την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες. Ένας αστάθμητος παράγοντας, είναι η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων, στις κάλπες.  Στον ειδικό κατάλογο για τους Τουρκοκύπριους, έχουν εγγραφεί 103,269 ψηφοφόροι. Το ζητούμενο ωστόσο, είναι κατά πόσο θα ασκήσουν τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα. Στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, τρεις Τουρκοκύπριοι διεκδικούν μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το θέμα της αποχής απασχολεί όλες τις χώρες της ΕΕ και είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα των Βρυξελλών, καθώς εδώ και δεκαετίες οι Ευρωεκλογές συγκεντρώνουν αρκετά χαμηλά ποσοστά.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε σε ιστορικό χαμηλό το 2014 με ποσοστό 42,6%, ενώ το 2019 ανήλθε στο 50,6%. Ωστόσο, την άνοιξη του 2024, έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, έδειξε ότι πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών ενδιαφέρεται για τις εκλογές, ποσοστό αυξημένο κατά έντεκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την άνοιξη του 2019. Επιπλέον, το 71% δήλωσε ότι είναι πιθανό να ψηφίσει, ποσοστό επίσης μεγαλύτερο, κατά 10 μονάδες.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στα κράτη μέλη με τον χαμηλότερο αριθμό εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ωστόσο, κατ’ αναλογία πληθυσμού, συγκεντρώνει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ατόμων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top