ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκοπές λόγω...υπερπληρωμών στο επίδομα τέκνου: Εξοργισμένοι πολύτεκνοι και μονογονιοί - Ξεκαθαρίζει αρμόδιος στο «Τ»

Αποκοπές λόγω...υπερπληρωμών στο επίδομα τέκνου: Εξοργισμένοι πολύτεκνοι και μονογονιοί - Ξεκαθαρίζει αρμόδιος στο «Τ»

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σε τρίτεκνους, πολύτεκνούς και μονογονιούς, λόγω αποκοπών στο επίδομα τέκνου.

Οι εν λόγω οικογένειες λαμβάνουν μηνιαίως κατ’ εξαίρεση το Επίδομα Τέκνου ή/και το Επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας , με αποτέλεσμα τον Ιούνιο κάποιες οικογένειες να δουν στον λογαριασμό τους αρκετά μειωμένο το ποσό, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Εξοργισμένοι πολίτες

Πολίτες επικοινώνησαν με το ThemaOnline εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους ως προς το μειωμένο επίδομα τέκνου που έλαβαν για το Μάιο αναφέροντας συγκεκριμένα «Τι μας έδωσαν εφάπαξ και αύξηση ΑΤΑ στο τέκνου αν είναι να μας τα πάρουν πίσω; Μας κοροϊδεύουν; Τελικά θέλουν να μας στηρίξουν ή να μας διαλύσουν;».

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε στα πλαίσια των μέτρων που αποφασίστηκαν κατά της ακρίβειας, εφάπαξ στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν σχετικά επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων (επίδομα τέκνου, επίδομα μονογονιού και ΕΕΕ).

Το εν λόγω εφάπαξ δόθηκε όπως ανακοινώθηκε για Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο.

Επιπρόσθετα το Επίδομα Τέκνου δόθηκε επίσης αυξημένο κατά 3.66% λόγω της Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ATA).

Οι πολίτες οι οποίοι είδαν στους λογαριασμούς τους κατά πολύ μειωμένο το επίδομα για τον Ιούνιο, αντέδρασαν, αναρωτώμενοι το γιατί.

Τι αναφέρει η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνο Ολύμπιο ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Οργάνωση έλαβε χιλιάδες μηνύματα και τηλεφωνήματα για αποκοπές λόγω υπερπληρωμών, αναφέροντας ότι θα ήταν καλό οι πολίτες που θεωρούν ότι αδικήθηκαν, να επικοινωνούν με το 1450 για να λάβουν απαντήσεις ή «να στέλνουν απευθείας επιστολή στο Υφυπουργείο με κοινοποίηση κοντά μας ώστε να μαζέψουμε όλες τις επιστολές να κλείσουμε ραντεβού με την Υπηρεσία Επιδομάτων Πρόνοιας, να δώσουμε τον κατάλογο και να ενημερώσουμε τον κόσμο μας».

Όπως τόνισε ο κ.Ολυμπίος το θέμα αποκοπών δεν προέρχεται από την Οργάνωση Πολυτέκνων αλλά από το Υφυπουργείο.

Ξεκαθαρίζει η Υπηρεσία Επιδομάτων για τις αποκοπές λόγω υπερπληρωμών

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πρόνοιας για τις τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες λαμβάνουν μηνιαίως το επίδομα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της αίτησης του τρέχοντος έτους.

Οπως αναφέρει το Υφ.Πρόνοιας, υπάρχουν περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της αίτησης του τρέχοντος έτους, οι δικαιούχοι έχουν αλλάξει εισοδηματική κατηγορία σε σχέση με τα στοιχεία της αίτησης τους κατά το προηγούμενο έτος.

Ως εκ τούτου, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών τους εισοδημάτων σύμφωνα με την αίτηση του τρέχοντος έτους, προκύπτουν υπερπληρωμές (στην περίπτωση που το ποσό που έλαβαν κατά το πρώτο τετράμηνο ήταν αυξημένο), ή δικαίωμα σε αναδρομικά (στην περίπτωση που το ποσό που έλαβαν κατά το πρώτο τετράμηνο ήταν μειωμένο).

Το ποσό της δημιουργηθείσας υπερπληρωμής, παρακρατείται από μελλοντικές πληρωμές ή διεκδικείται με άλλο τρόπο σε περίπτωση που η οικογένεια δεν είναι πλέον δικαιούχος του Επιδόματος Τέκνου.

Διευκρινίζεται πως για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που αποκτάται από όλα τα μέλη της οικογένειας κατά το έτος που προηγείται της αίτησης.

Αρμόδιο άτομο από την Υπηρεσία Επιδομάτων του Υφυπουργείου Πρόνοιας μιλώντας στο ThemaOnline εξήγησε ότι στον υπολογισμό του Ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη το επίδομα τέκνου, η αύξηση ΑΤΑ στο επίδομα τέκνου και το εφάπαξ.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι αποκοπές λόγω υπερπληρωμών δεν έχουν καμία σχέση με τις αυξήσεις ΑΤΑ στο τέκνου ή την Εφάπαξ στήριξη που δόθηκε. Ξεκαθάρισε ότι οι αποκοπέςέχουν σχέση μόνο με τα πραγματικά εισοδήματα μισθών ή άλλων εισοδηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας τα οποία φαίνεται ότι αυξήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top