ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσοι Κύπριοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές; - Τι ισχύει για τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη

Πόσοι Κύπριοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές; - Τι ισχύει για τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη

Οι εκλογές του 2024 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οριστεί για τις 6-9 Ιουνίου 2024, με πολλούς νέους από τα 27 Κράτη Μέλη να ετοιμάζονται να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 9 Ιουνίου, οι Κύπριοι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν τόσο τους νέους Ευρωβουλευτές που θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και υποψηφίους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, οι Κύπριοι πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν στις φετινές εκλογές της 9ης Ιουνίου, ανέρχονται στις 684,893. Ταυτόχρονα, από το σύνολο των 684,893 ατόμων, οι 59,493 θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φόρα.

Σε αυτό σημείο να υπενθυμίσουμε ότι, οι εγγραφές στους Εκλογικούς καταλόγους φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, σπάζοντας το ρεκόρ. Συγκεκριμένα, τις 26.000 προσέγγισαν οι αιτήσεις για πρώτη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, εκ των οποίων 12.868 από Κύπριους πολίτες για εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο.

Σημειώνεται ότι, ένας εκ των υποψηφίων για την Ευρωβουλή, Φειδίας Παναγιώτου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ρεκόρ που κατέγραψαν οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους αφού, ήταν κάτι που ο ίδιος είχε θέσει ως προσωπικό στόχο.

Τι ισχύει για τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη

Οι εθνικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι, κατά τις ημερομηνίες των εκλογών, ο μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων ψηφοφόρων αναμένεται στη Γερμανία κατά 65,1 εκατομμύρια άτομα, τη Γαλλία με 50,7 εκατομμύρια και την Ιταλία με 47,3 εκατομμύρια.

Παράλληλα, οι χαμηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Μάλτα με 370,190 άτομα, στο Λουξεμβούργο με 489,030 και στην Κύπρο με 684,893.

Όσον αφορά τους νέους ψηφοφόρους, δηλαδή άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία ψήφου από τις τελευταίες Ευρωεκλογές το 2019, οι υψηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Γερμανία με 5,1 εκατομμύρια άτομα, τη Γαλλία με 4,5 εκατομμύρια και την Ιταλία με 2,8 εκατομμύρια.

Οι χαμηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Μάλτα με 26 000 άτομα, στην Κύπρο με 59 000 και στην Εσθονία με 70 000.

Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά ψηφοφόρων για πρώτη φορά αναμένονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Κύπρο με 9,8%, 9,0% και 8,7% όλων των δικαιούχων ψηφοφόρων, αντίστοιχα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματα



Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top