ΥΓΕΙΑ

Φτιάχνουμε νύχια και διάθεση μαζί – Η τελετουργία που χαλαρώνει και διώχνει το στρες

Φτιάχνουμε νύχια και διάθεση μαζί – Η τελετουργία που χαλαρώνει και διώχνει το στρες

Ένα μανικιούρ προφυλάσσει και ομορφαίνει τα νύχια, βελτιώνει όμως και τη διάθεση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology. Η τελετουργία του μανικιούρ, που περιλαμβάνει τόσο την περιποίηση των άκρων όσο και τις μικρο-εξομολογήσεις, ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και προάγει τη χαλάρωση, ανεξαρτήτως αν γίνεται στο σπίτι ή σε σαλόνι ομορφιάς (beauty salon).

«Το θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον μου λόγω του αυξανόμενου όγκου ερευνών περί τη σύνδεση των πρακτικών αυτοφροντίδας με την ψυχική ευεξία» δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Atsushi Kawakubo, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Saitama Gakuen. «Η ιδέα ότι η φροντίδα των νυχιών στο κέντρο ομορφιάς, σε συνδυασμό με τις εξομολογήσεις, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές ψυχολογικές επιδράσεις, με ιντρίγκαρε» εξήγησε και πρόσθεσε ότι η περιποίηση των νυχιών, σε αντίθεση με το μακιγιάζ, δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς.

Καλύτερη διάθεση και αναζωογόνηση

Στο πλαίσιο της μελέτης, σχεδόν 500 Γιαπωνέζες ηλικίας 20 έως 30 ετών από μητροπολιτικές περιοχές κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια διαδικτυακή έρευνα για την περιποίηση των νυχιών τους, όπως οι επισκέψεις σε κέντρα αισθητικής για μανικιούρ και η φροντίδα τους από τις ίδιες στο σπίτι, και να συμπληρώσουν ορισμένα δημογραφικά στοιχεία.

Για την αξιολόγηση των ψυχολογικών επιπτώσεων, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τα συναισθήματα που βίωναν και τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της περιποίησης σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμών. Η μελέτη εξέτασε επίσης την αλληλεπίδρασή τους με τις/τους μανικιουρίστ, κατά πόσο, δηλαδή, μιλούσαν ανοιχτά στα σαλόνια ομορφιάς για θέματα όπως χόμπι, η καθημερινή ζωή και προκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο, αξιολογώντας βάσει κλίμακας επτά βαθμών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιποίηση νυχιών είχε θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, παρόμοιο με αυτό του μακιγιάζ. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν εντονότερα θετικά συναισθήματα, χαλάρωση και ενεργητικότητα κατά τη διάρκεια του μανικιούρ. Τα ψυχικά οφέλη ωστόσο ήταν ισχυρότερα από τις υπηρεσίες σε επαγγελματικούς χώρους συγκριτικά με την αυτο-φροντίδα στο σπίτι.

Εξομολογητήρια

Οι εξομολογήσεις κατά το μανικιούρ στα σαλόνια ομορφιάς συνοδεύονταν από αλλαγές στη διάθεση, όχι όμως πάντα θετικές. Συγκεκριμένα, οι χαλαρές συζητήσεις για τις αγαπημένες ασχολίες ή την καθημερινότητα προήγαν την καλή διάθεση και χαλάρωση. Εν αντιθέσει, όταν αντικείμενο της κουβέντας γίνονταν οι προσωπικές δυσκολίες, η ψυχολογική επίδραση αποκτούσε αρνητικό πρόσημο.

Αδυναμίες μελέτης

Από τη μελέτη δεν έλειψαν οι περιορισμοί, με βασικούς την απουσία ομάδας ελέγχου για συγκρίσεις, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από υποκειμενικές αναφορές και άρα δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιώδεις συνάφεια και το πληθυσμιακό δείγμα που αποτέλεσε συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού (γυναίκες σε μητροπολιτικές περιοχές της Ιαπωνίας).

Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν τον αντίκτυπο της περιποίησης νυχιών σε διαφορετικές δημογραφικές ομάδες και να συμπεριλάβουν τη διεξαγωγή πειραμάτων για την εξακρίβωση της αιτιωδών σχέσεων και των υπαίτιων μηχανισμών. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επίδραση από τη φροντίδα των νυχιών στα κέντρα αισθητικής και τις συζητήσεις διαφέρουν ανά άτομο», σημείωσε ο Kawakub.

«Στη σύγχρονη εποχή, όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ομορφιά, όπως αυξάνεται και ο αριθμός ατόμων που ασχολούνται με πρακτικές nail art. Αν και αυτή η μελέτη εστιάστηκε αποκλειστικά σε γυναίκες, σκοπεύουμε μελλοντικά να διεξαγάγουμε έρευνα με συμπερίληψη ανδρών» σχολίασε ο Kawakubo και επεσήμανε τη σημασία του να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας κόντρα στους τάχιστους ρυθμούς της εποχής, ενώ υπενθύμισε ότι τα αποτελέσματα επηρεάζονται από μεταβλητές όπως η κουλτούρα και η προσωπικότητα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top