ΥΓΕΙΑ

Σαλμονέλα: Τι είναι, πώς μεταδίδεται - Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Σαλμονέλα: Τι είναι, πώς μεταδίδεται - Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία αλλά και τον εντοπισμό σαλμονέλας στο νερό της περιοχής.

Με αφορμή το συμβάν, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ αλλά και παθολόγος, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής στο ΕΡΤΝews, εξήγησε τι είναι η σαλμονέλα, πως μεταδίδεται αλλά και τι μπορεί να προκαλέσει σε έναν οργανισμό.

Η κυρία Ψαλτοπούλου ανέφερε πως η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει είτε μία ελαφριά ασθένεια, ή μία μη τυφοειδή σαλμονέλλωση, αλλά και τυφοειδή πυρετό, που αποτελεί μία πιο βαριά αρρώστια.

Σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σημείωσε πως μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα τρόφιμα, όπως ωμό κρέας ή αυγά. Επισήμανε δε, πως το καλοκαίρι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα γιατί δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής στην προετοιμασία του φαγητού, ενώ αρκετές φορές υπάρχει άγνοια για τα πρωτόκολλα της προετοιμασία του φαγητού.

Για παράδειγμα, η καθηγήτρια αναφέρει πως είναι λάθος να πλένουμε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε, γιατί οι σταγόνες του νερού με παθογόνα βακτήρια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολύνουν είτε τον νεροχύτη, είτε τους πάγκους. Επίσης, η παθολόγος τονίζει πως σε αρκετές περιπτώσεις οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως και τα κατοικίδιά τους αλλά και το φαγητό τους μπορεί να φέρουν σαλμονέλα.

Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πλένονται σχολαστικά τα μπολάκια με το φαγητό τους και είναι απαραίτητο και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών έπειτα από αυτό. «Υπάρχει αντιβίωση η οποία δίνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις στις βαρύτερες περιπτώσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν μεγαλύτερες επιπλοκές της νόσου, που μπορεί να είναι πολύ σπάνια οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, σπληνομεγαλία, εντερική αιμορραγία και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κινδυνεύει η ζωή του ατόμου», κατέληξε η κυρία Ψαροπούλου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top