ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο «σκοτεινός κόσμος» των ναρκωτικών: Οι ουσίες, η αύξηση και οι κατασχέσεις – Πόσο ανησυχεί τις Αρχές η νομιμοποίηση της κάνναβης

Ο «σκοτεινός κόσμος» των ναρκωτικών: Οι ουσίες, η αύξηση και οι κατασχέσεις – Πόσο ανησυχεί τις Αρχές η νομιμοποίηση της κάνναβης

Λένε ότι όταν κάποιος μπει στον κόσμο των ναρκωτικών, δύσκολα μπορεί να βγει. Στο κάτω-κάτω, πως μπορεί κάποιος να βγει από ένα «σκοτεινό δωμάτιο», εάν δεν υπάρχει «φως»; Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος χάσει το δρόμο του, ένα χέρι βοηθείας μπορεί να αποδειχτεί «σωτήριο» για να «γλυτώσει» μια ψυχή από το βούρκο.

Πολλοί αναφέρονται στο «σκοτεινό κόσμο» των ναρκωτικών, παρ’ όλα αυτά κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει, ή ακόμη και τους λόγους που οδηγούν ένα άνθρωπο στο να μπει σε αυτόν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ThemaOnline η Αναπληρωτής Λοχίας του Γραφείου Πρόληψης της ΥΚΑΝ, Σοφία Κουσαρίδου, μίλησε μεταξύ άλλων για τις ουσίες που κυκλοφορούν στην Κύπρο, την αυξητική τάση που παρουσιάζεται βάση των κατασχέσεων, καθώς και για τη βοήθεια που παρέχει η Υπηρεσία στους νέους που μπλέκονται με τα ναρκωτικά.

Τα ναρκωτικά, οι επιπτώσεις και οι κακές επιρροές

Ποιες ναρκωτικές ουσίες «κυκλοφορούν» στην Κύπρο;

Κατ’ αρχάς, θα ήταν καλό να διασαφηνίσουμε ότι στην χώρα μας δεν κατηγοριοποιούμε τα ναρκωτικά σε «σκληρά» ή «μαλακά». Οποιαδήποτε ουσία σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε ταμπλέτα, σε φυτική σύσταση, σε σπρέι, που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου μετά από χρήση, θεωρείται «ναρκωτικό». Oλες οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σωματική ή/και ψυχική εξάρτηση ή και τα δύο μαζί.

Τώρα, όσον αφορά τις παράνομες ουσίες εξάρτησης που «κυκλοφορούν» στην Κύπρο, σύμφωνα με τις κατασχέσεις της ΥΚΑΝ, η πρώτη ουσία είναι η κάνναβη, μετά η κοκαΐνη, η μεθαμφεταμίνη αλλιώς γνωστή και ως «Κρύσταλ μεθ», και οι συνθετικές ουσίες.

Ποιες οι επιπτώσεις που υπάρχουν και τι προκαλούν στους ανθρώπους;

Συνήθως με τον όρο «ναρκωτικά» εννοούμε κυρίως τις παράνομες ουσίες, όπως τη κάνναβη , την ηρωίνη, την κοκαΐνη, το «έκσταση» τις μεθαμφεταμίνες κ.ά. Ωστόσο ναρκωτική ή εξαρτησιογόνο δράση, έχουν και πολλές ουσίες, των οποίων η χρήση είναι νόμιμη. Η χρήση του αλκοόλ και του καπνού, για παράδειγμα, είναι νόμιμη (για τους ενήλικες) και η κατάχρησή τους, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εξάρτηση με αρκετά προβλήματα. Κατά συνέπεια όλες οι ουσίες εξάρτησης μπορούν να επιφέρουν συνέπειες στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ζωή του ατόμου.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, η πρώιμη έναρξη εξαρτησιογόνων ουσιών, μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία , διότι επηρεάζεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση η καθημερινότητα του ατόμου σε σημαντικούς τομείς της ζωής του, όπως το σχολείο, οι δραστηριότητες, τις σχέσεις με τους άλλους, με την οικογένεια

Πως μπορούν οι νέοι να προστατευτούν από «κακές επιρροές»;

Η χρήση ναρκωτικών ή η κατάχρησή τους, δεν αποτελεί αιτία, μόνο ενός παράγοντα. Είναι συνήθως πολλοί, σύνθετοι και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας προϋποθέσεις, για την εμφάνισή και ανάπτυξη αυτής της συμπεριφοράς, συνήθως από νεαρή ηλικία. Αυτοί οι παράγοντες μας βοηθούν να ερμηνεύσομε την εμφάνιση της χρήσης και κατάχρησης ουσιών, όπως οι βιολογικοί παράγοντες , η γενετική προδιάθεση, η προσωπικότητα του ατόμου, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η διαθεσιμότητα των ουσιών. Οπότε, καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη, η οποία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα αντιμετώπισης του φαινομένου των ναρκωτικών, είναι η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων για αναχαίτηση των κινδύνων, στα πιο πάνω περιβάλλοντα που έχω ήδη αναφέρει.

Επομένως η έναρξη της χρήσης δεν είναι μόνο από «κακές επιρροές», είναι σημαντικό να αναφέρω κάποιους προστατευτικούς παράγοντες όπως οι προσωπικές δεξιότητες του ατόμου (αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση), η αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, η διαχείριση δύσκολων και αρνητικών συναισθημάτων , η διαχείριση θυμού, οι στενοί δεσμοί με την οικογένεια τους, η ακαδημαϊκή επίδοση, σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε παιδιού-ατόμου, οι αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και οι συνομήλικοι – ενήλικες που είναι θετικά πρότυπα.

Η αύξηση, τα «μπλεξίματα» με το νόμο και η πιθανή νομιμοποίηση της κάνναβης στο μέλλον

Βλέπετε να υπάρχει αύξηση ή μείωση στην ποσότητα ναρκωτικών;

Η εικόνα που έχουμε και από τις κατασχέσεις της ΥΚΑΝ, καταδεικνύει, αυξητική τάση ως προς την ποσότητα των ναρκωτικών ουσιών που «κυκλοφορούν» στην Κύπρο, καθώς επίσης και από την τελευταία επιδημιολογική έρευνα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου – Τμήμα Παρακολούθησης (ΕΚΤΕΠΝ), ότι παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης στο γενικό πληθυσμό (περίπου 18% αναφέρει έστω και μια φορά χρήση στη ζωή του), παρουσιάζοντας διαχρονική αύξηση. Ωστόσο, σε σύγκριση με την Ευρώπη, είμαστε σε πολύ καλύτερα επίπεδα.

Ποιες οι επιπτώσεις σε ένα πρόσωπο εάν βρεθεί στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικών;

Η Κυπριακή Νομοθεσία απαγορεύει την εισαγωγή, κατοχή και χρήση όλων των ειδών των ναρκωτικών, ακόμα και για μικρές ποσότητες που προορίζονται για προσωπική χρήση. Οι ποινές που προνοεί η Νομοθεσία στην Κύπρο για κατοχή, εισαγωγή, προμήθεια, καλλιέργεια για τις ελεγχόμενες (παράνομες) ουσίες, είναι αυστηρές για όλα τα αδικήματα.

Ωστόσο, όταν εντοπίζονται από την ΥΚΑΝ νεαροί συλληφθέντες και ανήλικοι με την ισχύ του Πρωτόκολλου Συνεργασίας για την Παραπομπή Νεαρών Συλληφθέντων από την Αστυνομία Κύπρου – ΥΚΑΝ σε Θεραπευτικά Κέντρα του ΟΚΥπΥ Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και σε Μη Κρατικά Θεραπευτικά, έχουν την δυνατότητα, αφού πληρούν κάποια κριτήρια και απαιτούμενες προϋποθέσεις, να παραπέμπονται σε προγράμματα θεραπείας.

Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες βλέπουμε να έχει νομιμοποιηθεί η χρήση κάνναβης, πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε και στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ , η καλλιέργεια, η προμήθεια και η κατοχή κάνναβης, θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο για «ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς». Οι νομοθετικές αρχές των περισσότερων χωρών, προνοούν με φυλάκιση τα αδικήματα κάνναβης. Εν τούτοις, τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει τις ποινές τους για τους χρήστες κάνναβης, έχουν υιοθετήσει εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως την αποποινικοποίηση ή απεγκληματοποίηση και ορισμένες επέτρεψαν την προμήθεια του ναρκωτικού υπό αυστηρές προϋποθέσεις , έχοντας έτσι διαφορετικά μοντέλα ελέγχου και τις συνέπειές τους, φυσικά. Για τις χώρες που έχουν νομιμοποιήσει την κάνναβη, χρειάζεται να γίνουν μελέτες σε βάθος χρόνου για να δούμε τις συσχετίσεις, μεταξύ της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης των νέων στην ουσία, παρόλο που είναι νόμιμη μόνο για τους ενήλικες και κατά πόσο η χρήση έχει αυξηθεί έχει σταθεροποιηθεί ή έχει μειωθεί καθώς επίσης και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Κάποιες χώρες αναφέρουν ότι η πολιτική της νομιμοποίησης, θα συμβάλει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και παράλληλα θα ενισχυθούν οι δράσεις του πυλώνα, της Πρόληψης. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει το δικαίωμα ρύθμισης των θεμάτων που αφορούν την κάνναβη, καθώς και των άλλων ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα και κοινωνικοπολιτιστικά , πρότυπα/χαρακτηριστικά. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη συζήτησης για υιοθέτηση τέτοιας πολιτικής.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους νέους;

Κοινωνικό μήνυμα προς τους νέους: , είναι η φροντίδα του εαυτού τους, ο καθορισμός στόχων σε κάθε στάδιο της ηλικιακής τους ανάπτυξης, η εμπλοκή τους με αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες, καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης, και υγιείς επιλογές, ώστε να μην στρέφονται εναντίον τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top