ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιορτή της Δημοκρατίας: Η ιστορία των Δημοτικών Εκλογών - Οι Δήμοι, οι εκλεγέντες και η σημερινή μεταρρύθμιση

Γιορτή της Δημοκρατίας: Η ιστορία των Δημοτικών Εκλογών - Οι Δήμοι, οι εκλεγέντες και η σημερινή μεταρρύθμιση

Γιορτή της Δημοκρατίας η σημερινή αφού είναι σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη των μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Δημοτικές Εκλογές καθορίζουν τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Κύπρου, για πρώτη φορά εκτός από Δήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους και Σχολικούς Εφόρους, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν Αντιδήμαρχο αλλά και Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ξεχωριστά σε κάθε επαρχία.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν τον Δεκέμβρίο του 2016 ενώ ήταν προγραμματισμένο να γίνουν το 2021 ωστόσο λόγω της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι εκλογές πήραν παράταση για δυόμιση χρόνια και θα πραγματοποιούνται μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Πριν την ανεξαρτησία της Κύπρου διεξάγονταν δημοτικές εκλογές από την αποικιοκρατική κυβέρνηση του νησιού και οι τελευταίες εκλογές έγιναν το 1953, ωστόσο πριν την ανεξαρτησία της Κύπρου υπήρχαν 15 δήμοι:

Δήμος Λευκωσίας
Δήμος Λεμεσού
Δήμος Αμμοχώστου
Δήμος Λάρνακας
Δήμος Πάφου
Δήμος Κερύνειας
Δήμος Αθηένου
Δήμος Ακανθού
Δήμος Λευκονοίκου
Δήμος Καραβά
Δήμος Κυθρέας
Δήμος Λαπήθου
Δήμος Μόρφου
Δήμος Πάνω Λευκάρων
Δήμος Πόλης Χρυσοχούς

Το 1962 δημιουργήθηκε και ο Δήμος Λύσης. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου οι δήμοι αυτοί συνέχισαν με διορισμένους δημάρχους έως το 1986.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974 η επικράτεια των 9 από τους δήμους αυτούς καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα (Δήμος Αμμοχώστου, Δήμος Κερύνειας, Δήμος Λευκονοίκου, Δήμος Λύσης, Δήμος Καραβά, Δήμος Λαπήθου, Δήμος Ακανθού, Δήμος Κυθρέας, Δήμος Μόρφου). Οι δήμοι αυτοί συνέχισαν και συνεχίζουν να διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ωστόσο, το 1986 δεν διεξήχθησαν εκλογές για τους δήμους αυτούς.

Στις 23 Φεβρουαρίου 1986 διεξήχθησαν δημοψηφίσματα μέσα από τα οποία ανακηρύχθηκαν 11 νέοι δήμοι:

Δήμος Αγίου Αθανασίου
Δήμος Αγίου Δομετίου
Δήμος Αγλαντζιάς
Δήμος Αραδίππου
Δήμος Έγκωμης
Δήμος Κάτω Πολεμιδιών
Δήμος Λακατάμιας
Δήμος Λατσιών
Δήμος Μέσα Γειτονιάς
Δήμος Παραλιμνίου
Δήμος Στροβόλου

Συνολικά στις Δημοτικές εκλογές του 1986 διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές για 7 παλιούς δήμους και για τους 11 καινούργιους.

Στις Δημοτικές εκλογές του 1991 για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν εκλογές για δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για τους κατεχόμενους δήμους. Οι εκλογές είχαν οριστεί για τις 12 Ιανουαρίου 1992. Μετά από συνεννοήσεις των κομμάτων, συμφωνήθηκε να αποφευχθούν οι εκλογές, με την υποστήριξη υποψηφίων κοινής αποδοχής των οποίων ο αριθμός θα ήταν ίσος με τον αριθμό των εδρών. Ωστόσο, για τη θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου υπεβλήθησαν δύο υποψηφιότητες και έτσι διεξήχθη ψηφοφορία.

Το 1994 δημιουργήθηκαν ακόμα 5 δήμοι, ο Δήμος Αγίας Νάπας, Δήμος Γερμασόγειας, Δήμος Γεροσκήπου, Δήμος Δερύνειας, Δήμος Πέγειας. Στις 18 Απριλίου 1994 διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στους πέντε αυτούς δήμους. Το 1996 δημιουργήθηκε ο Δήμος Ιδαλίου, στον οποίο οι πρώτες εκλογές έγιναν στις Δημοτικές εκλογές του 1996.

Ακολούθησε η δημιουργία 6 νέων δήμων το 2011, ο Δήμος Γερίου, Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, Δήμος Λειβαδιών, Δήμος Σωτήρας, Δήμος Τσερίου, Δήμος Ύψωνα. Οι πρώτες εκλογές στους δήμους αυτούς διεξήχθησαν στις Δημοτικές εκλογές του 2011.

Οι Δημοτικές εκλογές προκηρύσσονται με διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί εφτά δημοτικές εκλογές:

Δημοτικές εκλογές 1986
Δημοτικές εκλογές 1991
Δημοτικές εκλογές 1996
Δημοτικές εκλογές 2001
Δημοτικές εκλογές 2006
Δημοτικές εκλογές 2011
Δημοτικές εκλογές 2016

Οι Δημοτικές εκλογές Κύπρου 2016 ήταν οι έβδομες Δημοτικές εκλογές της Κύπρου. Διεξήχθησαν στις 18 Δεκεμβρίου 2016 για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων των Δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2016 με δημοσίευμα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας σχετικών Διαταγμάτων του Υπουργού Εσωτερικών. Η διεξαγωγή τους ορίστηκε για τις 16 Δεκεμβρίου 2016.

Κάθε ψηφοφόρος είχε το δικαίωμα να ψηφίσει δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους σε ξεχωριστές ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία για την εκλογή δημάρχων έγινε με το σύστημα της απλής πλειοψηφίας (όποιος υποψήφιος συγκέντρωνε τους περισσότερους ψήφους εκλεγόταν δήμαρχος). Η ψηφοφορία για την εκλογή δημοτικών συμβούλων έγινε με το σύστημα της απλής αναλογικής. Για κάθε δήμο εκλεγόταν αριθμός δημοτικών συμβούλων σε αναλογία με τον πληθυσμό του. Κάθε ψηφοφόρος επέλεγε είτε ένα κομματικό συνδυασμό είτε έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.Αν επέλεγε κομματικό συνδυασμό, μπορούσε να ψηφίσει επιπρόσθετα δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού αυτού. Για κάθε δήμο οι σταυροί προτίμησης που εδικαιούτο κάθε ψηφοφόρος ήταν διαφορετικός.

Οι εκτοπισμένοι ψηφοφόροι ψήφισαν στους δήμους που είχαν τη διαμονή τους ενώ είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν και για το δήμο καταγωγής τους σε περίπτωση που η νέα διαμονή τους βρίσκεται σε άλλο δήμο. Στις εκλογές του 2016 αυτό ίσχυσε για τους εκτοπισμένους των κατεχομένων δήμων αλλά και του Δήμου Λευκωσίας, του Δήμου Αγίου Δομετίου και του Δήμου Δερύνειας, των οποίων μέρος είναι κατεχόμενο.

Στον Δήμο Λευκωσίας υποψήφιοι ήταν ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Παναγιώτης Σταυρινίδης. Δήμαρχος εξελέγη ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Στον Δήμο Αγίου Δομετίου υποψήφιοι ήταν ο Κώστας Πέτρου, o Γεώργιος Θεοφίλου και ο Γιώργος Καπάταης. Δήμαρχος εξελέγη ο Κώστας Πέτρου.

Στον Δήμο Αγλαντζιάς υποψήφιοι ήταν ο Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κώστας Κόρτας και η Έφη Ξάνθου. Δήμαρχος εξελέγη ο Χαράλαμπος Πετρίδης.

Στον Δήμο Γερίου υποψήφιοι ήταν ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ο Αργύρης Αργυρού και ο Λάζαρος Λαζάρου. Δήμαρχος εξελέγη ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου.

Στον Δήμο Έγκωμης υποψήφιοι ήταν ο Ζαχαρίας Κυριάκου, ο Φοίβος Ζαχαριάδης και ο Σωτήρης Κυριακίδης. Δήμαρχος εξελέγη ο Ζαχαρίας Κυριάκου.

Στον Δήμο Ιδαλίου υποψήφιοι ήταν ο Λεόντιος Καλλένος, ο Θεοδόσης Γρούτας και ο Νικόλαος Νικολάου. Δήμαρχος εξελέγη ο Λεόντιος Καλλένος.

Στον Δήμο Κυθρέας υποψήφιοι ήταν ο Πέτρος Καρεκλάς, ο Ζαχαρίας Βασιλειάδης και ο Ανδρέας Αριστείδου. Δήμαρχος εξελέγη ο Πέτρος Καρεκλάς.

Στον Δήμο Λακατάμιας υποψήφιοι ήταν η Φωτούλα Χατζηπαπά, ο Αργύρης Παπαναστασίου, ο Ανδρέας Ανδρέου Γλαύκου και ο Γιάννης Πιερίδης. Δήμαρχος εξελέγη ο Φωτούλα Χατζηπαπά.

Στον Δήμο Λατσιών υποψήφιοι ήταν ο Χρίστος Πιττάρας, ο Κυριάκος Παρπούνας και ο Μιχαήλ Περικλέους Μιχαήλ. Δήμαρχος εξελέγη ο Χρίστος Πιττάρας.

Στον Δήμο Μόρφου υποψήφιοι ήταν ο Βίκτωρ Χατζηαβρράμ, ο Χαράλαμπος Πίττας, ο Χαρίλαος Χαριλάου, ο Μιχάλης Γεωργιάδης και ο Γεώργιος Γεωργίου. Δήμαρχος εξελέγη ο Βίκτωρ Χατζηαβρράμ.

Στον Δήμο Στροβόλου υποψήφιοι ήταν ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, η Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη, ο Λάζαρος Σαββίδης και ο Χρίστος Τσίγκης. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Στον Δήμο Τσερίου υποψήφιοι ήταν ο Σταύρος Μιχαήλ, ο Ανδρέας Γαβριήλ και ο Αναστάσιος Αναστασίου. Δήμαρχος εξελέγη ο Σταύρος Μιχαήλ.

Στον Δήμο Λεμεσού υποψήφιοι ήταν ο Νίκος Νικολαΐδης, o Ανδρέας Χρίστου και ο Χάρης Αριστείδου. Δήμαρχος εξελέγη ο Νίκος Νικολαΐδης.

Στον Δήμο Αγίου Αθανασίου υποψήφιοι ήταν ο Μαρίνος Κυριάκου, ο Ιωάννου Γιαννάκης και ο Ανδρέας Διογένους. Δήμαρχος εξελέγη ο Μαρίνος Κυριάκου.

Στον Δήμο Γερμασόγειας υποψήφιοι ήταν ο Κυριάκος Ξυδιάς, ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο Παύλος Παύλου, ο Πανίκος Λουρουτζιάτης, ο Μάριος Οράτης και ο Ανδρέας Ηρακλέους. Δήμαρχος εξελέγη ο Κυριάκος Ξυδιάς.

Στον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών υποψήφιοι ήταν ο Νίκος Αναστασίου, ο Χρήστος Νεοκλέους και ο Ανδρέας Γεωργίου. Δήμαρχος εξελέγη ο Νίκος Αναστασίου.

Στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς υποψήφιοι ήταν ο Δώρος Αντωνίου, ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης και ο Στέλιος Μαρκίδης.Δήμαρχος εξελέγη ο Δώρος Αντωνίου.

Στον Δήμο Ύψωνα υποψήφιοι ήταν ο Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου, ο Άριστος Αριστείδου και ο Σωτήρης Στυλιανού. Δήμαρχος εξελέγη ο Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου.

Στον Δήμο Αμμοχώστου υποψήφιοι ήταν ο Αλέξης Γαλανός, ο Σίμος Ιωάννου, ο Ανδρέας Λόρδος και ο Γεώργιος Σταυρή. Δήμαρχος εξελέγη ο Αλέξης Γαλανός.

Στον Δήμο Αγίας Νάπας υποψήφιοι ήταν ο Γιάννης Καρούσος και ο Βάσος Βασιλείου. Δήμαρχος εξελέγη ο Γιάννης Καρούσος.

Στον Δήμο Ακανθού υποψήφιοι ήταν η Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ και ο Σωτηρούλα Μαύρη Πούρου. Δήμαρχος εξελέγη η Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ.

Στον Δήμο Δερύνειας εκλέχθηκε δήμαρχος ο Άντρος Καραγιάννης άνευ ανθυποψηφίου.

Στον Δήμο Λευκονοίκου υποψήφιοι ήταν η Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη και ο Πιερής Γυψιώτης. Δήμαρχος εξελέγη η Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.

Στον Δήμο Λύσης υποψήφιοι ήταν ο Ανδρέας Καούρης και ο Άγης Χαραλάμπους. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Καούρης.

Στον Δήμο Παραλιμνίου υποψήφιοι ήταν ο Θεόδωρος Πυρίλλης και ο Γιώργος Νικολέττος. Δήμαρχος εξελέγη ο Θεόδωρος Πυρίλλης.

Στον Δήμο Σωτήρας υποψήφιοι ήταν ο Γεώργιος Τάκκας και ο Αδάμος Καϊκκή. Δήμαρχος εξελέγη ο Γεώργιος Τάκκας.

Στον Δήμο Λάρνακας υποψήφιοι ήταν ο Ανδρέας Βύρας, ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο Αλέξης Μιχαηλίδης, ο Ανδρέας Πέτρου, ο Λούης Δημητρίου και ο Γεώργιος Κωνσταντίνου. Δήμαρχος εξελέγη ο Ανδρέας Βύρας.

Στον Δήμο Αθηένου υποψήφιοι ήταν ο Κυριάκος Καρεκλάς, ο Γαβριήλ Καζάζης, ο Ιωάννης Καντηλάφτης και o Χρίστος Ιωσηφίδης. Δήμαρχος εξελέγη ο Κυριάκος Καρεκλάς.

Στον Δήμο Αραδίππου υποψήφιος ήταν ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης και ο Δημήτρης Χρυστοστόμου Ξιούρουππας. Δήμαρχος εξελέγη ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού υποψήφιος ήταν ο Κύπρος Ανδρονίκου και ο Χριστόφορος Κουμπάρος. Δήμαρχος εξελέγη ο Κύπρος Ανδρονίκου.

Στον Δήμο Λειβαδιών εκλέχθηκε δήμαρχος ο Μάριος Αρμένη άνευ ανθυποψηφίου.

Στον Δήμο Πάνω Λευκάρων υποψήφιος ήταν ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο Σάββας Ξενοφώντος και ο Ευθύμιος Στρούθος. Δήμαρχος εξελέγη ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Στον Δήμο Πάφου υποψήφιοι ήταν ο Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Άκης Χρυσομήλος. Δήμαρχος εξελέγη ο Φαίδωνας Φαίδωνος.

Στον Δήμο Γεροσκήπου υποψήφιοι ήταν ο Μιχάλης Παυλίδης, ο Γιαννάκης Μαλλουρίδης και ο Ανδρέας Σιήκκης. Δήμαρχος εξελέγη ο Μιχάλης Παυλίδης.

Στον Δήμο Πέγειας υποψήφιοι ήταν ο Μαρίνος Λάμπρου, ο Παντελής Χάρπας και ο Νεόφυτος Ακουρσιώτης. Δήμαρχος εξελέγη ο Μαρίνος Λάμπρου.

Στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς υποψήφιοι ήταν ο Γιώτης Παπαχριστοφή, ο Σταύρος Ιακωβίδης και ο Αγαθάγγελος Γεωργίου. Δήμαρχος εξελέγη ο Γιώτης Παπαχριστοφή.

Στον Δήμο Κερύνειας υποψήφιοι ήταν η Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη, ο Γρηγόρης Νεοκλέους και ο Οδυσσέας Πατσαλίδης. Δήμαρχος εξελέγη η Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη.

Στον Δήμο Καραβά εκλέχθηκε δήμαρχος ο Νίκος Χατζηστεφάνου άνευ ανθυποψηφίου.

Στον Δήμο Λαπήθου υποψήφιοι ήταν ο Νεοπτόλεμος Κότσαπας και ο Θεόδωρος Αχιλλέως. Δήμαρχος εξελέγη ο Μυριανθέας Ελευθερίου.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση οι νέες οντότητες που δημιουργούνται από την μεταρρύθμιση είναι: 20 Νέοι Δήμοι, 5 Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης και 30 Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους 20 νέους Δήμους εντάσσονται και υφιστάμενοι δήμοι και κοινότητες οι οποίοι πλέον θα αποτελούν δημοτικά διαμερίσματα των νέων Δήμων και το κάθε ένα θα εκλέγει τον δικό του Αντιδήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους ο αριθμός των οποίων ορίζεται κατ΄αναλογία πληθυσμού.

Συγκεκριμένα στην Επαρχία Λευκωσίας θα υπάρχουν 5 Δήμοι:

-Δήμος Λευκωσίας, με έδρα την Λευκωσία, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης

-Δήμος Λακατάμειας, με έδρα την Λακατάμεια, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λακατάμειας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης

-Δήμος Στροβόλου

-Δήμος Λατσιών-Γερίου, με έδρα τα Λατσιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λατσιών και Γερίου

-Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, με έδρα το Ιδάλιον, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς

Στην Επαρχία Λεμεσού 4 Δήμοι: 

-Δήμος Λεμεσού, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζων

-Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας και Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου.

-Δήμος Πολεμιδιών, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών

-Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου (Λεμεσού), Επισκοπής (Λεμεσού), Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας (Λεμεσού) και Τραχωνίου (Λεμεσού).

Στην Επαρχία Λάρνακας 5 Δήμοι: 

-Δήμος Λάρνακας, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας και Λιβαδιών, καθώς και την κοινότητα Βορόκληνης

-Δήμος Αραδίππου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Αραδίππου, καθώς και τις κοινότητες Κελλιών και Τρούλλων.

-Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, καθώς και τις κοινότητες Κιτίου, Περιβολιών και Τερσεφάνου

-Δήμος Λευκάρων, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Λευκάρων και τις κοινότητες, Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Λευκάρων, Κόρνου, Λάγιας και Σκαρίνου

-Δήμος Αθηένου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Αθηένου και την κοινότητα Αβδελλερού.

Στην Επαρχία Πάφου 4 Δήμοι:

-Δήμος Πάφου

-Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αχέλειας, Κονιών και Τίμης

-Δήμος Ακάμα, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Ακουρσού, Ίνειας, Κάθικα, Κάτω Αρόδων, Κισσόνεργας και Πάνω Αρόδων

-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αγίας Μαρίνας, Ανδρολίκου, Αργάκας, Γιαλιάς, Δρούσειας, Κρίτου Τέρα, Μακούντας, Νέου Χωριού (Πάφου), Νέων Δημμάτων, Πελαθούσας, Πομού, Τέρα και Χρυσοχούς

Στην Επαρχία Αμμοχώστου 2 Δήμοι: 

-Δήμος Αγίας Νάπας, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και τις κοινότητες Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου

-Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Παραλιμνίου και Δερύνειας και τις κοινότητες Αχερίτου και Φρενάρους

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top